Constantin Necula: „Mulțumesc Clujului că m-a ajutat să-mi țin cuvântul și să plătesc o datorie pentru copiii ce s-au stins la Colectiv.”

Constantin Necula: „Mulțumesc Clujului că m-a ajutat să-mi țin cuvântul și să plătesc o datorie pentru copiii ce s-au stins la Colectiv.”
Renumitul preot-profesor ortodox, Constantin Necula, care a accepta să conferențieze având în deschiderea rostirii sale două trupe de tineri rockeri clujeni, a afirmat că seri precum cea petrecută în Casa de Cultură a Studenților „sunt o îmbrățișare pentru părinții copiilor de la Colectiv”. El a susținut conferința „despre Sens, Muncă și Bucurie, în cadrul celei de-a 61-a ediții a Berăriei Culturale, la invitația jurnalistului Ion Novăcescu, unul dintre realizatorii Matinalului de la Realitatea fm Cluj.

 Evenimentul a avut și un caracter caritabil, fiind destinat strângerii de fonduri pentru salvarea Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin.

În deschiderea conferinței au cântat trupele: The Fuse și Trupa lu’ Bunu, în baza proiectului „Fabrica de Lideri, finanțat de municipalitatea clujeană, care le oferă tinerilor talentați din Cluj Napoca un afiș și o scenă pentru a performa. Preotul-profesor ortodox, Constantin Necula și-a început conferința, după recitalul rock al trupelor clujene, manifestându-și recunoștința față de organizatorii de la Berăria Culturală, care l-au ajutat să-și îndeplinească o promisiune făcută imediat după tragedia din clubul Colectiv.

„Astăzi am plătit o datorie atunci când copiii de la Colectiv se stingeau. Am promis atunci că o să merg cu crucea la gât la un concert de rock și vă mulțumesc că m-ați ajutat să-mi țin cuvântul. Puștii ăștia, maturii ăștia cu chitări s-au rugat, în felul lor pentru tinerii de la Colectiv. Și orice rugăciune, indiferent cum e făcută, e auzită de Dumnezeu, care nu e bocciu (strâmb n.n.) în gândire, ca noi. Astăzi ne-am răzbunat și pentru Teo Peter. Pentru că dacă ați văzut cum cântau chitariștii, cum intonau vocaliștii ați înțeles că lumea merge mai departe. „Compact” continuă și continuă cu fiecare copil care pune mâna pe o chitară și învață să cânte. În același sens, Părintele Necula a precizat că „seri de genul acesta, precum cea din Cluj Napoca, sunt o îmbrățișare pentru părinții copiilor de la Colectiv. Cărora să le spunem că oricare dintre copiii noștri puteau să fie acolo. Că nu suntem un popor de perfecți, dar nici de infecți, cum vor unii să ne prezinte.”

Viul și savurosul preot ortodox și-a mărturisit preferința deschisă pentru muzica rock, dezvăluind că el a crescut cu chitara în mână și că mai întâi s-a bucurat de această muzică, necunoscând Biserica ortodoxă în cartierul muncitoresc „Steagul” din Brașov.

„Eu nu fac parte din generația salvată prin decrete de stat și nici prin legiuiri europene. Fac parte din generația care ne-am salvat datorită Compactului, Celorlalte Cuvinte, Holografului, Metronomului și a altora. Îmi cer scuze că pe vremea aceea n-am cunoscut Biserica. Era la fel de ascunsă, ca și cea de azi și în cartierul meu muncitoresc din Brașov... din Steagul..., mai aproape mi-a fost chitara decât icoana Părintelui care trecea o singură dată pe an să mă salute. Ce să fac? Ăsta sunt. De aceea le mulțumesc colegilor noștri de scenă, exccepționalilor noștri deschizători de conferință de azi că ne-au dat sens întâlniri de astăzi. Primul sens al întâlnirii noastre nu-i refacerea casei lui Iuliu Maniu, ci refacerea casei lui Maniu în inima copiilor noștri”, a mai spus îndrăgitul preot-profesor.

El le-a adus un adevărat elogiu tinerilor rockeri clujeni, despre care aspus că „acești copiii au spus mai multe despre poporul român decât spun o parte dintre politicieni. Iertați-mă că vă zic. Ne-au spus că sunt vii, că au nevoie de noi și că pentru a merge mai departe au nevoie să fie aplaudați într-o sală plină. Dați-le copiilor, indiferent de ceea ce împlinesc vocațional, săli pline și camaraderie. Ăsta este sensul deplin al întâlnirii noastre din seara asta. Dincolo de toate rămâne rămâne această absolut excepțională demnitate de a rosti ce ai de rostit în modul în care Dumnezeu îți îngăduie să rostești. M-am uitat la ei și să știți că sunt la fel de frumoși ca niște copii care ne cântă la strană. Cine știe ce face e frumos întotdeauna. Urâții sunt ăia care habar n-au ce fac dar care cred că știu. Deci, am avut la București 2500 de copii frumoși, care s-au unit cu alți 1500 și au ajuns, în final să fie 10.000, în Parcul de la IOR,... și România media a făcut șșșșt! Nu i-a văzut. Pentru că nu-i voie să vorbim despre oamenii frumoși și despre lucrurile frumoase din România. Și atunci eu, care aveam un pic de frică pentru deschiderea aceasta mi-am dat seama că, atunci a cântat formația „Trei parale”, în curtea Patriarhiei și copiii au jucat „Ciuleandra”, ... deci, eu am înțeles că poporul român merge mai departe. Câtă vreme copiii noștri știu să cânte și să joace Ciuleandra, câtă vreme copiii noștri știu să cânte și să încânte, înseamnă că nu-i totul pierdut. Pentru ei merită să înghițim orice”.

Părintele Necula consideră că și Biserica ortodoxă trebuie să se adapteze vremurilor în care trăiește. Făcând referire la reproșul pe care i l-a făcut un preot ortodox că venind la evenimentul de la Cluj amestecă lucrurile, el a spus: „După seara aceasta voi fi printre primii 16 nebuni ai țării, dar asta nu-i nou, că printre primii 16 bufoni am mai fost. La fel, mă declar printre primii 16 fanatici ai țări. Dar vreau să înțelegeți de ce am acceptat să începem așa conferința. Cineva îmi scria pe facebook: „Părinte, oare amestecul ăsta cu rock e bun?!” Băi, oameni buni, dar noi așa trăim. Noi trăim în amestecul ăsta. Evanghelia noastră e vestită în amestecul ăsta, nu în niște rezervații mistico-ascetice în care zboară doar îngerași și bem doar apă de trandafiri. Noi suntem oameni. Noi stăm la coadă. Unii ne luăm încă pâine stând încă la coadă. ”

În același sens, preotul ortodox Constantin Necula le-a spus clujenilor că el nu face parte dintr-o Biserică a purității absolute, ci face parte „dintr-o Biserică pentru care Hristos a murit și a Înviat, iar această Înviere îmi dă această autoritate să spun că în harul lui și în puterea Lui stă și binele și răul. Că El este și Dumnezeul viilor și al morților. Și atunci: nu suntem unii altora judecători, ci doar vestitori ai Evangheliei, iar Evanghelia înseamnă a iubi, a respecta, a crede. Dacă vreți: a DEFANATIZA falsele credințe. Dumnezeul nostru nu e idol sigur. Idolatrizat, cu atât mai puțin. Nu se vrea confuz. ”

La rândul său, jurnalistul Ion Novăcescu a precizat în deschiderea evenimentului că astfel i s-au împlinit trei pofte. Cea mai importantă dintre „pohtele” pe care le-a „pohtit” a fost să se întâlnească cu publicul prezent, „ca o mare familie care a hotârât să se reunească, și din prinosul ei și să dăruiască pentru […] un semn material care trebuie să rămână pentru că este semnul trecerii prin această lume, prin istoria noastră, prin ființa noastră națională, a unui om care ne-a ajutat, care a gândit, care a acționat, care a luptat pentru ca eu, părintele Necula, și dvs. să vorbim românește, în seara asta, aici, în Cluj-Napoca. Peste doi ani vom sărbători ceea ce a făcut acest om la 1918 – Iuliu Maniu, unul dintre părinții fondatori ai națiunii române și ai Țării Românești.[…] Vă mulțumesc, oameni buni, că din prinosul vostru ați dăruit  și toți banii care vor rămâne după ce plătim cheltuielile vor merge la preotul Cristian Borz din Bădăcin, cel care de mulți ani se chinuie să readucă la viață casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin”.

Precizăm că evenimentul acesta a fost oferit de NTT DATA România. Un proiect Fabrica de Lideri finanțat de Municipalitatea clujeană. Berăria Culturală este un proiect cultural și comunitar al Fundației Armonia, susținut de Ursus, care a intrat în cel de-al patrulea an de activitate. Consultant: Ilyas Andrea. Sponsori: PPT Security, Hotel Royal Classic, Mobila Dalin. Parteneri: PMA Invest, Cluj-AM.ro, Casa de Cultură a Studenților, Cinema „Florin Piersic”, „CASINO” - Centrul de Cultură Urbană, Rock Academy.

Comenteaza