CULTURĂ. Trupa Teatrului de Comedie de la Budapesta vine la Cluj

CULTURĂ. Trupa Teatrului de Comedie de la Budapesta vine la Cluj
Legendara trupă a Teatrului de Comedie de la Budapesta, “Vígszínház”, revine la Cluj după 10 ani, în 15 şi 16 mai, la Teatrul Maghiar de Stat.
Trupa Teatrului de Comedie prezintă la Cluj patru producţii “extraordinare”, potrivit reprezentaţilor TMS. Este vorba de piesa lui Ferenc Molnár “Jocuri în castel”, în regia lui  László Marton, fostul director al Vígszínház. Piesa va fi pusă în scenă în 15 mai, de la orele 16 şi 20.

“Producţia promite două ore de distracţie totală, şi este opera unui fost autor al casei, care a pornit de la Vígszínház spre notorietatea mondială”, asigura reprezentantii TMS
.

Spectacolul va fi urmat de reprezentaţia piesei Romlás (Depravarea) în regia lui János Szikora, autorul ei fiind un scriitor născut la Târgu Mureş, Attila Bartis, laureat al premiului Attila József. Producţia va fi prezentată în spaţiul studio de pe scena mare, duminică, 16 mai, de la orele 16 şi 20.

Sfârşitul acestei săptămâni va mai cuprinde două spectacole individuale în sala studio, mai arată reprezentanţii teatrului.

Actuala directoare a Vígszínház, Enikő Eszenyi. Prezintă sâmbătă de la ora 19 “un deliciu teatral cu o atmosferă de excepţie”, conform gazdelor. Este vorba de “în plăcere nu există cale de mijloc”, spectacol construit pe texte de Zsuzsa Forgács, Orsolya Karafiáth, Judit ágnes Kiss, Gabi Nagy, Zsuzsa Rakovszky, Krisztina Tóth şi Laca Lugossy, pe cântece scrise de Ferenc Darvas şi László Melis, precum şi pe tangouri, şansonete şi cântece de operetă celebre.

Ultima producţie va fi pusă în scenă duminică, de la ora 19, este vorba de o piesă dedicată lui Dezső Koszolányi de actorul  Béla Fesztbaum, cu titlul “Balonul îşi ia zborul”. Piesele care compun producţia -  poezii, articole de presă, carnete de călătorie, nuvele – vor fi interpretate de Béla Fesztbaum, laureat al Premiul comemorativ Zsolt Harsányi, care lucrează la Vígszínház din 1997, şi este de altfel liderul şi pianistul grupării muzicale Könnyű Esti Sértés, compusă din actori, din 1999.

Precizăm că primul director al Vígszínház, Mór Ditrói, a fost chemat de la Cluj pentru a ocupa direcţiunea nou-înfiinţatului teatru. Atunci, Ditrói a plecat în Budapesta împreună cu echipa sa, majoritatea actorilor tinerei trupe clujene, împreună cu care a reuşit într-un timp scurt să înfiinţeze o companie modernă “în sensul bun al cuvântului”, potrivit TMS.
Comenteaza