Directorul Operei clujene aruncă în aer viaţa culturală românească

Directorul Operei clujene aruncă în aer viaţa culturală românească
Marius Budoiu, directorul general al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca a iniţiat un proiect cu totul nou pentru oraşul nostru şi pentru România, punerea în scenă a spectacolului de operă "Aida", în aer liber, pe data de 5 iulie. Budoiu ne-a vorbit despre acest proiect, despre activitatea Operei clujene şi înfiinţarea unui festival de spectacole de operă în aer liber.

Care este scopul principal urmărit prin acest spectacol de anvergură şi de ce aţi ales tocmai „Aida"?

Încercăm să facem o deschidere de imagine în ceea ce priveşte Opera Naţională şi încercăm să revenim pe harta Clujului. În această idee ne-am gândit la titlul „Aida" pentru că este vorba de una dintre capodoperele genului. Este vorba de una dintre cele mai mari şi mai reuşite opere ale lui Verdi şi este un titlu care întotdeauna are succes. În plus, se pretează la ce dorim, şi anume să implicăm comunitatea şi încercăm să-i aducem pe clujeni în mijlocul acestui oraş cu activităţile noastre, încercăm să le dăm o mostră de gust a ceea ce se întâmplă la operă. În urma solicitărilor noastre, în urma eforturilor făcute de secţiunea de PR, s-au înscris până la ora actuală peste 300 de voluntari care vor fi figuranţi în spectacol. Noi considerăm că este un mare succes şi le oferim costume, elemente de recuzită, nişte imitaţii de săbii şi suliţe, astfel încât publicul să se poată bucura de un tablou cât mai sugestiv.

Aţi primit, pentru acest spectacol, ajutor pe bază de voluntariat din partea elevilor de la Liceul de Artă, iar figuranţii se implică în spectacol tot ca voluntari. Sunt clujenii suficient de deschişi când vine vorba de voluntariatul pentru artă?

Există în Cluj o comunitate foarte puternică de iubitori de operă, de iubitori de artă, care se implică cu drag , se implică şi financiar, dar se implică cu efort, cu muncă efectivă. Asta am observat mai ales de un an, un an jumate. De exemplu Liceul de Artă care ne-a ajutat să confecţionăm nişte accesorii pentru legiunile noastre egiptene, care arată excepţional, o să ne bucurăm de ele la acest spectacol. Vorbim şi despre o corabie pe care ei s-au oferit să o orneze pentru că în etapa pe care am făcut-o noi, arăta ca un fel de schiţă. Vorbim despre alţi oameni care vin cu cai la această manifestare, la acest marş triumfal din „Aida". Nu vrem să ne lăsăm mai jos de ce s-a întâmplat la Alba-Iulia unde acum două săptămâni am avut tot aşa un „Aida" în aer liber. Eu sper că este pe gustul tuturor şi să nu uităm că vorbim despre muzică, vorbim despre interpereţi de valoare, ne bucurăm că am putut să invităm aici pe Dragana Radakovic de la Belgrad, pe Ştefan Ignat de la Bucureşti şi pe Hector Lopez care este una dintre achiziţiile noastre aici în operă, el fiind din Mexic, dar am reuşit să-l convingem să rămână .

Ce înseamnă pentru un simplu cetăţean calitatea de figurant într-un spectacol ca acesta pe care îl puneţi la cale?

La noi din păcate s-a pierdut această tradiţie şi noi încercăm să o revitalizăm. Ce înseamnă această tradiţie de figuraţie la operă... în anii de glorie ai operei care s-au stins din anumite motive, oamenii veneau ca voluntari la operă pentru a face figuraţie şi există foarte multe personalităţi culturale la ora actuală care se laudă cu faptul că primul lor contact cu opera, cu teatrul a fost făcând figuraţie şi au văzut că din interior ai altă imagine asupra ceea ce înseamnă acest fenomen. Este o primă încercare de amploare pentru noi şi pot spune că suntem curajoşi. E o încercare de a implica publicul şi de a-l atrage cu această ocazie înspre genul nostru. Sunt foarte mulţi care nu au avut contact până acuma cu genul liric şi care cu această ocazie sperăm să găsească plăcere în ceea ce înseamnă muzica şi spectacolul de operă. Mai mult, pentru viitor avem dorinţa de a repeta acest fenomen în anii care urmează. Avem speranţa că ne vor sprijinii Consiliul Local, Consiliul Judeţean, Primăria, pentru că merită făcut. Este un gen de iniţiativă care ne ridică şi care dă un pic de gust, de cultură şi de înălţare pentru oraşul nostru.

Ce ne puteţi spune despre stagiunea actuală de la Opera Naţională?

Stagiunea noastră este, zic eu, una dintre cele mai reuşite şi am ajuns la ora actuală, fără falsă modestie, să fim cea mai bună operă din România. Avem cel mai mare număr de spectacole pe stagiune, cele mai multe producţii pe care le putem prezenta, avem peste 50 de titluri în repertoriu, am făcut premiere pe care alţii nu-şi permit să le facă în România. Chiar dacă au curaj, de multe ori curajul şi banii nu reuşesc întotdeauna să-şi spună cuvântul în această competiţie. Aşa să vă imaginaţi că la această oră, din toată ţara de la toate instituţiile lirice, de la toate operele din ţară, oamenii doresc să vină să se angajeze la noi, să se mute la Cluj. Şi asta este mare lucru pentru că să nu uităm că până nu de mult acest lucru se întâmpla la Bucureşti. Avem o groază de alte iniţiative care ne îmbogăţesc şi ne fac să rămânem la un nivel înalt, prin care dorim să aruncăm în aer viaţa culturală românească.

Spectacolul în aer liber "Aida" se află pe agenda stagiunii Operei Naţionale din Cluj şi este finanţat din parteaa Ministerului Culturii. Cei de la Opera Naţională din Cluj doresc să iniţieze în anul ce urmează un întreg festival cu spectacole de operă jucate în aer liber, în care să îi implice şi pe clujeni.

Comenteaza