Edy Chereji, UNTOLD: "Statul își propune să transforme participarea la evenimente într-o activitate de lux"

Edy Chereji, UNTOLD: "Statul își propune să transforme participarea la evenimente într-o activitate de lux"
| Foto: https://www.facebook.com/chereji.eddy/

Cei care vor să participe la festivalul UNTOLD de la Cluj-Napoca vor scoate bani mai mulți din buzunar: TVA majorat pentru vânzarea de bilete. 

Decizia Guvernului de a creşte TVA-ul pentru vânzarea de bilete la evenimentele culturale este o măsură luată fără ca oamenii de profil să fie consultați în prealabil, iar aceasta va transforma cultura într-o activitate de lux, crede Edy Chereji, co-fondator Untold Universe.

"Aș fi vrut să va spun astăzi doar despre faptul că peste 20.000 de fani fericiți și-au asigurat deja un loc la UNTOLD Europe 2024! Și că le mulțumim pentru încrederea acordată și de această dată.
Doar că azi trebuie să vorbim și despre un lucru trist: Guvernul României își propune să transforme participarea la evenimente într-o activitate de lux. De ce spun asta? Fiindcă din nou, guvernanțîi noștri, fără să se consulte cu sectorul cultural, fără să înțeleagă domeniul evenimentelor, se pregătesc să aprobe o măsură care să suprataxeze biletele.

Și nu e vorba de faptul că ne taxează pe noi că și societăți comerciale, ci e vorba că vor taxa și mai mult participanții la evenimente prin creșterea cotei de TVA de la 5% la 19% la achiziția oricărui bilet. Ce înseamnă asta? Înseamnă că prețul biletului va crește cu 15%, iar oamenii vor fi nevoiți să suporte din buzunarul lor această scumpire, deoarece TVA-ul este o taxa care se adaugă și se colectează de către organizator, plătind-o mai departe la stat. Asta după ce oricum în prezent oamenii plătesc până la 27% taxe peste prețul biletului (TVA, taxa monumente, Crucea Roșie, colectare drepturi de autor etc).

Dacă TVA-ul la bilete ajunge la 19 %, asta înseamnă pentru cumpărător un procent total de 42% adăugat la valoarea reală a biletului, 42% bani pe care Statul își propune să ii ia din buzunarul participanților, pentru a putea participa la evenimente! Cu alte cuvinte, participarea la evenimente devine un obicei de lux pe care guvernanții consideră că trebuie să-l suprataxeze.

Fiindcă taxe de aproape 50% cred că mai există doar la carburant, tutun, alcool. Și stau și mă întreb ce speră să obțînă Guvernul prin măsură asta? Mai mulți bani la bugetul de stat sigur nu vor veni, fiindcă cu cât va fi mai scump biletul cu atât își vor permite tot mai puțini oameni să meargă la evenimente. Și în prezent oamenii se plâng că biletele sunt scumpe, dar dacă se adaugă încă 15% cota de TVA!

De asemenea, de la cine își propune Guvernul să colecteze TVA-ul crescut? De la acei câțiva organizatori de evenimente care ne zbatem să facem evenimente din bani privați, într-o piață în care majoritatea evenimentelor sunt subvenționate de către Stat și Primarii? Nu e suficient că sectorul cultural a fost sectorul cel mai grav afectat de Pandemie, că nu a primit nici un fel de ajutor de la Stat?

Nu e suficient că oricum ne zbatem să fim competitivi pe o piață internațională cu țări care au infrastructură, acces facil, priză mai mare la consumatorii de evenimente? Acum vrem să facem participarea la evenimente și mai greoaie?! Și cel mai grav este că această măsură afectează DIRECT consumatorul, fiindcă această taxa se adaugă la prețul biletului.

Noi, ca organizatori, ne facem datoria să achităm taxele la stat că orice altă societate comercială. De la TVA, impozit pe profit (atunci când este), taxe angajator plus încă 16% taxa pe nerezidenți, o taxa care se aplică la organizatorii care aduc artiști străini. Iar taxa asta de 16% este și ea o contribuție generoasă la Bugetul de Stat, având în vedere că la orice festival sau concert, cele mai mari costuri sunt cu fee-urile artiștilor.

Dar nu ne plângem, acestea sunt regulile, jucăm după ele. Problema acum este că măsură de creștere a TVA-ului lovește direct buzunarul participantului la evenimente. De ce merg oamenii la evenimente? Fiindcă evenimentele aduc bucurie în viață oamenilor. E trist că liderii care conduc țară propun măsuri ce vor face accesul oamenilor la momente de bucurie, tot mai greu. E trist, domnilor guvernanți, dacă va doriți o țară de oameni triști…

PS: Noi, cei din sectorul cultural, prin intermediul @AROC am început un demers oficial de a explică Guvernului României, consecindetele negative ale unui asemenea măsuri", a transmis Edy Chereji. 

Comenteaza