Festival de filme franțuzești între 20 și 30 martie în 12 orașe din România între care Cluj-Napoca

Festival de filme franțuzești între 20 și 30 martie în 12 orașe din România între care Cluj-Napoca

Festival de filme franțuzești între 20 și 30 martie în 12 orașe din România între care Cluj-Napoca, organizat de Institutul Francez din România.

Este a 29-a ediție a festivalului și are loc în București și în alte 11 orașe din țară – Arad, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara.”Tema din acest an a Festivalului, Echos, explorează modul în care poveștile și imaginile rezonează de-a lungul generațiilor. Transmiterea din generație în generație, relațiile, memoria și reînnoirea se află în centrul unei selecții care pune sub semnul întrebării epoca noastră și transformările sale. Prin 27 de filme împărțite în patru secțiuni, programul îmbină opere esențiale și filme realizate de talente emergente, reflectând diversitatea și vitalitatea cinematografiei franceze”, arată organizatorii.

La Cluj festivalul are loc între 20 și 23 martie la cinematograful Victoria (foto).

În secțiunea Panorama, publicul va putea descoperi filme care au fost prezentate la cele mai prestigioase festivaluri internaționale. ”L’Histoire de Souleymane” de Boris Lojkine, premiat la Cannes, prezintă un portret emoționant al căutării identitare și al rezilienței unui tânăr guineean refugiat la Paris. ”Quand vient l’automne” de Francois Ozon, premiat pentru scenariu la Festivalul de la San Sebastian, explorează tensiunile familiale și intergeneraționale printr-un thriller intimist. ”Diamant Brut” de Agathe Riedinger, care a făcut parte din competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, propune o critică asupra reality-tv-ului și a exceselor cultului celebrității. ”Le Roman” de Jim de Jean-Marie și Arnaud Larrieu, selecționat în Cannes Premieres, propune un road trip pe urmele unui tată dispărut. ”Spectateurs!” de Arnaud Desplechin, prezentat la Berlinală anul trecut, oferă o reflecție intimă asupra cinematografiei prin privirea unui regizor interpretat de Mathieu Amalric.

Competiția Tinere Talente – Lungmetraj pune în valoare patru filme realizate de o nouă generație de cineaști, ale căror opere au cucerit deja critica și publicul. Prezentate la București, Cluj, Iași și Timișoara, aceste filme concurează pentru un premiu de o mie de euro, oferit de Ambasada Franței.

Comenteaza