News alert Festival la CASTELUL din Gilău: Passenger, Black Sun Empire sau Hooverphonic, capete de afiș la noul eveniment din Cluj
- Scris de Anca Mureşan
- 28 Noi 2019, 11:13
- Cultură
- Ascultă știrea
Au fost anunțați primii artiști confirmați la prima ediție a festivalului de muzică și artă /FORM Days, eveniment ce va avea loc între 2 și 5 iulie 2020, la Castelul Rakoczi-Banffy din Gilău.
Passenger, David August, Anathema, Gorgon City, SÓLSTAFIR, Hooverphonic, Leprous, Mefjus & Maksim, Nneka, Black Sun Empire, Delta Heavy & DaxtaMc, Jah Shaka Official, Dub Phizix & Strategy (Broke'n'£nglish), Loadstar & DaxtaMc, Maduk, Mungo's Hi Fi, THE PROTOTYPES & 2SHY MC, Channel One Sound System, Icicle, This Will Destroy You, LSB, Technimatic, Benny Page & Sye Mc, Teddy Killerz & Gydra, Naxatras, Ulterior Motive, Radikal Guru vor urca pe scena noului festival.
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 158 de lei - acces general pentru cele 4 zile și 52 de lei camping.
În spatele brandului /FORM se află Teodor Negrea, omul care a pus umărul și la nașterea Boiler Club și Electric Castle. Conform masteringthemusicbusiness.ro, acesta a început cu partea de bars de la DelaHoya, primul festival de muzică electronică din România. Apoi a creat Boiler Club, care, timp de cinci ani, a fost unul dintre puținele locuri de evadare ale unui public avid de muzică bună.
La scurt timp s-a asociat cu băieții de la Booha și împreună au făcut festivalul la care cu toții am fost, măcar pentru o ediție – Electric Castle. La patru ani de la prima ediție a Electric Castle, pentru că nu se mai regăsea în festival, Negrea și întreaga echipă artistică a EC s-au reorientat și au venit cu o nouă premieră – /FORM Space, un spațiu de evenimente deschis către toate formele entertainment, o scenă care se transformă în fiecare noapte.
Reabilitarea castelului din Gilău: 5 milioane de euro
Proprietarii domeniului Rakoczi-Banffy (11 ha) au respins propunerile unor investitori interesați de teren pentru un proiect imobiliar. Castelul a fost cumpărat de la moștenitorul Thomas Barcsay de către Elek Nagy (Ungaria) care vrea să îi păstreze specificul, fiind acum administrat de Fundația Traditio Transylvanica. Renovarea presupune fonduri de 5 milioane de euro.
Castelul a fost ridicat în sec. XV, în stil gotic, apoi renascentist, servind ca model de construcție cu patru bastioane pentru cel din Bonțida. În 1911 a fost recuperat de contesa Ecaterina Barcsay, fiind deținut până în 1948. Apoi a fost folosit ca școală pentru copii cu dizabilități, scăpând de distrugere, și retrocedat în 2002 lui Thomas Barcsay.