Filme, teatru și ateliere cu specialiști în psihologie la prima ediție Mind Days

Filme, teatru și ateliere cu specialiști în psihologie la prima ediție Mind Days

Mind Days, un eveniment care aduce, în fața publicului, problemele de sănătate mintală prin intermediul artei și a unei serii de workshop-uri interactive susținute de psihologi, debutează vineri, 17 ianuarie, la Cluj-Napoca. Programul de patru zile al Mind Days reunește proiecții de film, teatru, un recital de muzică barocă și workshop-uri care oferă informații validate științific, pe teme precum vieți impactate de tulburările mintale, stres, anxietate, gânduri și emoții, parenting, relații etc.

Gândit ca un instrument de educare a publicului privind sănătatea mintală, Mind Days aduce pe marele ecran povești de viață emoționante. Primul film care va deschide evenimentul în 17 ianuarie, la Cinema Victoria, este lungmetrajul Armand, debutul în regie al norvegianului Halfdan Ullmann Tøndel, nepotul legendarului cineast Ingmar Bergman. Răsplătit cu premiul Caméra d'Or în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, filmul explorează influența filtrelor societății asupra percepției umane și se va încheia cu o discuție cu publicul susținută de psihologa Amfiana Botez.

Neliniștiți (r. Joachim Lafosse) este un alt titlu de neratat la Mind Days și va fi proiectat în a doua zi a festivalului. O dramă emoționantă cu focus pe impactul tulburărilor bipolare asupra unei familii, Neliniștiți se va încheia cu o discuție cu psihologa Domnica Petrovai despre fragilitatea relației de cuplu și dinamicile din familie influențate de o afecțiune mintală complexă.

Tot sâmbătă, psihiatrul Maria Bonea și psihologul Andrei Lumperdean, ambii cu experiență în neurodivergență, vor purta o discuție cu spectatorii despre ADHD, la finalul proiecției unice a documentarului ADHD. O altă față. Cei doi specialiști vor detalia modul în care această tulburare afectează viața de zi cu zi – de la dificultăți de concentrare și organizare până la gestionarea relațiilor și a stresului.

Duminică, Vlad Mărghitaș, psihoterapeut cu un interes special pentru adicții, va aborda, la finalul filmului Fuga, subiectul dependenței, oferind perspective utile pentru prevenție și recuperare. Iar în ultima zi a evenimentului, cu ocazia Blue Monday, considerată cea mai tristă zi a anului, publicul Mind Days va putea viziona lungmetrajul Helen (r. Sandra Nettelbeck), o producție plină de sensibilitate, ce urmărește lupta unei femei cu depresia severă. După proiecție, Prof. univ. dr. Aurora Szentágotai-Tătar va purta o discuție despre simptomele depresiei, resursele de sprijin și metode pentru dezvoltarea rezilienței emoționale.

Dincolo de film, în cele patru zile ale evenimentului, Mind Days organizează și o serie de workshop-uri gratuite, susținute de psihologi, adresate tuturor categoriilor de vârstă: copii, adolescenți și familii. Vor fi și ateliere neconvenționale de improvizație pentru adulți, de explorare a emoțiilor copiilor prin desen și un atelier pentru familii despre gestionarea emoțiilor copiilor prin tehnologie. Programul complet al atelierelor poate fi consultat pe Facebook.com/minddays.ro.

“Ultimele studii în domeniu arată că, la nivel mondial, 1 din 8 adulți se confruntă cu provocări de sănătate mintală, anxietatea și depresia fiind prevalente. Cu toate acestea, ne ferim să vorbim deschis despre aceste tulburări și îi marginalizăm pe cei care se luptă cu astfel de probleme. Mind Days este o oportunitate de a vorbi și înțelege mai bine impactul sănătății mintale în viața noastră, a tuturor, de a reduce stigma și de a afla de la specialiști ce putem face practic pentru a-i ajuta pe cei cu tulburări mintale sau cum ne putem întări bunăstarea mintală”, a spus Alina Cernea, organizatoarea Mind Days.

Pentru iubitorii de teatru, organizatorii au inclus în program spectacolul Elling, o poveste despre anxietate, stigmatizare și valoarea prieteniei, care se va încheia cu o discuție cu psihologul Ovidiu Damian și actorii din distribuția spectacolului. Distins cu Premiul publicului în cadrul Galei Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca din 2015, Elling se va juca în 17 ianuarie, de la ora 19:00, la Teatrul Național (studio “Euphorion”). Alte două momente de relaxare din program vor fi expoziția de benzi desenate despre emoții, curatoriată de Conf. univ. dr. Alice Iliescu de la Universitatea de Artă și Design, dar și un recital de muzică barocă, susținut de studenții Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, îndrumați de Lect. univ. dr. Amalia Erdős și Prof. univ. dr. Erich Türk. Accesul este liber pentru public atât la expoziție, cât și la recitalul de muzică barocă.

Despre Mind Days
Mind Days nu este doar un eveniment, ci o invitație la reflecție, învățare și creștere personală. Fiecare activitate din program este concepută să sprijine o mai bună înțelegere a emoțiilor proprii și a relațiilor cu ceilalți, într-un mod accesibil și atractiv. Totodată, evenimentul își propune să arate cum vulnerabilitatea poate deveni o sursă de putere și cum arta poate fi o punte spre vindecare și conectare.

Comenteaza