Fortăreaţa Biblioteca Judeţeană
- Scris de Andra-Daria Szasz
- 15 Iul 2013, 01:18
- Cultură
- Ascultă știrea
Misiune imposibilă la Biblioteca Judeţeană Octavian Goga (BJOG) pentru cititorii care nu au domiciliu stabil aici. Studenţii, masteranzii sau doctoranzii care au buletin de Cluj nu pot beneficia de o parte din serviciile instituţiei chiar dacă au viză de flotant.
Cititorii din afara Clujului, dar care muncesc sau care studiază aici, susţin că nu pot să îşi facă permise şi să împrumute cărţi la domiciliu pe numele lor. 15% din utilizatorii serviciilor bibliotecii clujene provin din alte judeţe. „Mi se pare aberant să nu poţi să-ţi faci permis şi să împrumuţi cărţi pentru acasă de la BJOG dacă nu ai domiciliu în Cluj. Eu nu sunt din zonă, dar am ajuns aici în 2009 şi de atunci am tot încercat să-mi fac permis pe numele meu, pentru că îmi place să citesc. Mi s-a explicat că nu este posibil, că acesta e regulamentul şi că e valabil inclusiv pentru cei care au viză de flotant. Mi s-a explicat că nu au cum să aibă încredere că studenţii nu fură cărţile şi că nu au cum să recupereze prejudiciul dacă eu, spre exemplu, sunt din Constanţa", a atras atenţia tânăra Irina Mateieş.
Cititoarea spune că a încercat în repetate rânduri să ia legătura cu direcţiunea. Soluţia neoficială propusă de conducerea instituţiei este, potrivit cititorilor, una ciudată. „Mi s-a dat şi o soluţie incredibilă: să-mi fac abonament pe numele unui clujean. Ceea ce am şi făcut, iar ei m-au trecut pe mine în baza lor de date, în dreptul numelui acestui băiat, cu datele mele de contact, însă el nu mai are dreptul să-şi facă alt abonament sau să împrumute cărţi. Eu citesc beletristică, nu am nevoie de acces la colecţiile speciale sau la dicţionare", a continuat Mateieş.
Potrivit articolului nr. 4 din regulamentul BJOG, „permisul de intrare cu acces limitat (persoane fără domiciliu stabil în judeţul Cluj) este valabil pentru serviciile oferite în incinta bibliotecii şi pentru împrumutul la domiciliu pe termen scurt. Permisul de intrare cu acces pe termen scurt (persoane aflate în tranzit în judeţul Cluj) este valabil doar pentru serviciile oferite în incinta bibliotecii". Fosta conducere a instituţiei susţine că problema „ţine de sistem" şi că regulamentul a fost gândit astfel din cauză că se fură cărţile împrumutate. „E o problemă cu restituirea publicaţiilor şi din această cauză s-a implementat acest sistem, însă cititorii pot primi acces imediat la toate celelalte servicii", a explicat fosta directoare a BJOG, Doina Popa. Reprezentanţii bibliotecii nu au putut fi contactaţi.