Video Foto Gala de deschidere TIFF 2024: Nicu Alifantis, o prezentare a 14 câini vedetă, acrobați suspendaţi de o macara și sctrița americană Jojo T. Gibbs

A 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a început, vineri seară, cu proiecţia filmului Dogman, la eveniment fiind prezenţi circa 3.500 de spectatori.

Oamenii s-au bucurat, vineri seară, în Piața Unirii din Cluj -Napoca, de un spectacol care a inaugurat ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Nicu Alifantis a urcat pe scenă, iar o trupă de acrobați și dansatori din Belgia a întregit spectacolul. La gală a avut loc şi o prezentare a 14 câini vedetă, care s-au făcut remarcaţi în diferite ocazii.

VIDEO AICI!

"Mă bucur că vom putea avea o sărbătoare a filmului, avem peste 200 de filme, peste 600-700 de invitaţi din toată lumea. (...) Vor fi filme în foarte multe locuri, dar surpriza e evenimentul pe care îl vom face marţi seara la Castelul Banffy de la Răscruci, un castel renovat, restaurat cu sprijinul Consiliului Judeţean, care a făcut o treabă extraordinră. (...) E locul unde n-am mai făcut deloc evenimente şi mă bucur că-l înscriem pe harta festivalului. Vom avea o expoziţie extraordinară la Muzeul de Artă, semnată de Doina Levintza şi Ovidiu Buta, sunt 44 de femei care poartă ţinutele Doinei, dar într-o cu totul altă ipostază decât v-aţi putea imagina. Avem evenimente seară de seară la Floreşti (...), avem o secţiune de filme sportive (...), dar şi multe alte filme", a declarat preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, care i-a prezentat apoi pe cei 14 câini care au fost primiţi pe covorul roşu al galei de deschidere.

Actrița americană Jojo T. Gibbs, care joacă rolul unui detectiv în filmul Dogman, a fost prezentă la Cluj-Napoca: „Sper că oamenilor le va plăcea filmul și sunt entuziasmată să mă văd pe cel mai mare ecran din lume”.

Dogman 2023 - Construit ca un puzzle, filmul recompune, prin flashback-uri, destinul tragic al lui Doug, un tânăr care în copilărie a fost aruncat de tatăl său abuziv în cușca câinilor de luptă pe care îi antrena. În loc să-l sfâșie, aceștia devin familia lui. Ani mai târziu, acesta dă spargeri în apartamentele unor oameni bogați, ajutat de o armată de companioni canini pe care îi numește „copiii lui” și performează într-un club de cabaret.

„Cum reușește cineva să supraviețuiască (după o traumă) și ce face cu acea suferință? Am vrut să explorez asta în Dogman. Suferința e ceva ce avem în comun cu toții, iar singurul antidot împotriva ei este dragostea. Societatea nu te va ajuta, dar dragostea te poate vindeca.” – Luc Besson

Ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) are loc între 14 și 24 iunie la Cluj-Napoca. Un număr de 196 de filme, de toate genurile, vor putea fi vizionate de către cinefili, din care 169 de lungmetraje, 20 de scurtmetraje și 7 episoade de seriale TV. De asemenea, în programul festivalului se numără 42 de filme românești.

12 producții din toată lumea se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale Competiției Oficiale, în timp ce 10 filme își vor disputa premiul Competiției What’s Up Doc?. În competiția pentru trofeul Transilvania sunt 7 debuturi, iar pe lista celor 12 lungmetraje este și un film românesc.

La TIFF 2024 poate fi vizionat, printre altele, „Perfect Days”, cel mai recent film (2023) semnat de Wim Wenders, considerat cea mai bună creație a regizorului german. Filmul spune povestea unui om simplu care ştie să se bucure de toate lucrurile mărunte şi aparent neînsemnate, ce formează viaţa.

În primul weekend de festival, Castelul Bánffy din Bonţida găzduiește două evenimente speciale din cadrul TIFF: cine-concertul „Metropolis”, una din capodoperele cinematografiei mondiale, acompaniată live de italienii de la Edison Studio şi „Imperiul simţurilor”, un film erotic japonez revoluţionar din 1976.

 În cel de-al doilea weekend al Festivalului, actriţa Catrinel Dumitrescu, apreciată pentru rolurile sale de film şi teatru, va primi premiul de excelenţă la Gala de Închidere a TIFF 2024. Catrinel Dumitrescu va fi prezentă şi la o proiecţie specială a filmului „Căsătorie cu repetiţie” din 1985, în regia lui Virgil Calotescu. Proiecţia va avea loc sâmbătă, 22 iunie, la Cinema ARTA din Cluj-Napoca.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania are loc în perioada 14 – 24 iunie. Ediţia din acest an are o zi în plus, „Ziua best of”, în care publicul are ocazia de a viziona ce nu a putut în primele 10 zile de festival.

Comenteaza