Video Gala Laureaților “Uniți Susținem Excelența” onorează valorile Clujului, pe scena Cinema-Teatru „Florin Piersic''

Gala Laureaților “Uniți Susținem Excelența” onorează valorile Clujului, pe scena Cinema-Teatru „Florin Piersic''

Valorile contemporane, personalitățile din domeniul culturii, artei, științei, tehnicii, a sportului și a vieții sociale, precum și entitățile emblematice ale Cetății vor fi premiate într-o nouă ediție a „Galei Laureaților - Uniți Susținem Ecelența''. Evenimentul este organizat de Dr. Matei Miko.

Ediția din 2024 a „Galei Laureaților”, un eveniment cultural-artistic de excepție dedicat onorării și omagierii valorilor contemporane, o reverență a reușitelor confirmate de timp a personalităților din domeniile culturii, artei, științei, tehnicii, sportului și al vieții sociale, precum și a entităților emblematice ale Cetății, va avea loc în data de pe 27 aprilie 2024, începând cu ora 19:00, în sala Cinema-Teatru „Florin Piersic'' din Cluj-Napoca. 

"Gala Laureaților a început ca eveniment de sine stătător în 2009. Inițial, a fost integrat în Baul Operei, pe care l-am produs din 1992. În 2009, pentru că am ajuns la un volum destul de important, am decis să fac două evenimente separate, la Opera Națională, sâmbătă Balul Operei și duminică Gala Laureaților. A început cu Seniorii Cetății în 2009. În spatele acestui eveniment este o muncă asiduă, există o comisie de nominalizare și decernare al cărui președinte este academicianul Ioan Aurel Pop. În decursul anilor, deciziile acesteia au fost onorante. Așadar, prin acordarea Titlului „Senior al Cetății”, „Spiritus Mentor”, „Mecena” și „Emblemă de Cluj”, se realizează o adevărată punte de continuitate a valorilor perene'', a declarat Dr. Matei Miko. 

Anul acesta, titlul „Spiritus Mentor” va fi acordat președintelui filialei Cluj a Academiei Române, Doru Pamfil. 

''Este un tofer suprem. S-a acordat doar de patru ori. Sunt personalități excepționale care au primit acest trofeu. Atât domnul academician Ionel Haiduc, cât și domnul academician Ioan Aurel Pop au fost rectori ai UBB, apoi ambii președinți ai Academiei Române, academicianul Horea Colan, iar domnul profesor Ioan Sbârciu a fost rectorul UAD, cu o contribuție extraordinară a dezvoltării universității și contribuitor la renumele acesteia în lume. Chiar acum, pictorul Ioan Sbâtciu, a fost onorat la Bienala de la Veneția. Mâine seară, al cincilea trofeu merge către președintele filialei Cluj a Academiei Române, Doru Pamfil. '', a punctat Matei Miko. 

Un alt tilu decernat, sâmbătă seara, va fi cel de ''Emblemă de Cluj". Printre cei onorați se numără organizatorii evenimentului Transylvania Open și Clubul Rotary Cluj-Napoca, cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de existență și activitate în folosul comunității.

''Emblemele de Cluj sunt acele instituții sau evenimente care duc faima orașului mult dincolo de granițele acestuia. Sunt și elementele contemporane care fac acest lucru. Anul acesta vor fi opt embleme de Cluj, între care vom onora un premiant care a făcut extraordinar de multe și a adus un eveniment excepțional la Cluj - Transylvania Open. Este vorba despre Patrick Ciorcilă'', a spus organizatorul evenimentului Gala Laureaților. 

Ceea ce o emblemă reprezintă și trebuie să exprime nu este doar rezultatul unei selecții dintre monumentele arhitecturale, chiar și cele mai singulare ale unui oraş, ci și elementele legate de tradițiile și realitățile locului respectiv, de specificul lui, de esenţa lui. Clujul este prin istoria, poziția și complexitatea lui, un oraș care se poate mândri cu nenumărate elemente emblematice, care i-au purtat faima mult peste zidurile cetății. In anul 2011, cu ocazia celei de-a XVI-a ediţii a Balului Operei, a fost creat și s-a decernat pentru prima dată această distincție, pentru a onora și distinge aceste repere specifice Clujului. Primele distincții Emblemă de Cluj au fost acordate în 2011 Teatrului Național Cluj-Napoca, reprezentat de domnul Director General Mihai Mănuțiu, Operei Naționale Române Cluj-Napoca, reprezentată de domnul Director General Rareș Trifan, Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, reprezentat de domnul Director David Ciceo, Tetarom SA, reprezentat de domnul Director General Viorel Gavrea, precum și vestitei fabrici de încălțăminte Clujana.

De asemenea, unul dintre titlurile de ''Senior al Cetății'' va fi acordat Prof. Univ. Dr. Vasile Jucan - Rector al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima. 

"Este vorba despre acele persoanlități extraordinare, care prin munca lor, au contribuit esențial la dezvoltarea a spiritualității, a culturii, a sportului orașului. Care și-au adus o contribuție semnificativă la creuzetul din care pleacă atât de multe talente ale Clujului. Șapte personalități ai Cetății vor fi onorați în acest an, un nume fiind Prof. Univ. Dr. Vasile Jucan - Rector al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima. El conduce această instituție, dar s-a implicat masiv și în rezolvarea unei probleme și anume găsirea unui sediu pentru cei care studiază aici, avem două opere în oraș, avem o Filarmonică și a reușit. În scurt timp vor beneficia de un sediu nou cu sală de spectacole, cu săli de curs",  declarat Matei Miko. 

În anul 2009 s-a desfăşurat în cadrul Balului Operei, prima ediţie de decernare a Titlului și a Medaliilor „Seniorii Cetăţii”. Printre primii laureaţi s-a aflat şi Preşedintele Academiei Române, Acad. Ionel Haiduc, împreună cu grupul academic clujean în distinsa ţinută academică, dând astfel evenimentului o solemnitate deosebită. Desemnarea laureaţilor şi decernarea Titlului se face pe baza deciziei unei comisii de nominalizare şi atribuire formată din: publicistul Constantin Mustaţă, Acad. Ioan Aurel Pop şi scriitorul dr. Ion Cristofor Filipaş.

Nu în ultimul rând, programul evenimentului de sâmbătă va aduce în fața publicului un recital de excepție susținut de contratenorul Alexandru Costea, cu un program liric de mare calitate artistică, precum și un concert de chitară clasică a biecunoscutului virtuoz Constantin Andrei, o prestatie memorabilă, în contextul sărbătoririi excelenței. 

 

Comenteaza