“Greii” prozei româneşti vin la Cluj

“Greii” prozei româneşti vin la Cluj
Cele mai recente volume scrise de Gabriela Adameşteanu, Dora Pavel, Ioan Groşan sau Ruxandra Cesereanu şi o antologie cu 90 de autori vor fi lansate la “Zilele Prozei”.
“Provizorat” de Gabriela Adameşteanu, “Pudră” de Dora Pavel, “Un om din Est” de Ioan Groşan sau “Angelus” de Ruxandra Cesereanu sunt câteva din volumele care vor fi lansate în 8 şi 9 octombrie la Cluj în cea de-a patra ediţie a “Zilelor Prozei”, organizate de Uniunea Scriitorilor din România (USR), filiala Cluj şi Catedra de Literatură Română a Facultăţii de Litere de la Universitatea “Babeş-Bolyai”.

“Zilele Prozei” încep vineri, la ora 12:00, la sediul USR Cluj, cu o masă rotundă dedicată romanelor anului 2010, urmată la ora 13:30 de lansarea romanului “Pudră” şi semnalarea unor noi apariţii de Radu Ţuculescu, Radu Mareş, Tatiana Dragomir, Leon-Iosif Grapini etc. “Pudră” este al treilea roman al scriitoarei clujene Dora Pavel, care a mai publicat “Agata murind” şi “Captivul”, volume care au propulsat-o, alături de prozele scurte din “Întoarce-te, Estera!”, în prim-planul literaturii române contemporane. În “Pudră”, o parte a acţiunii cu iz poliţist, despre falsa moarte a unui tânăr artist, are loc chiar în Muzeul de Artă din Cluj. “Sensibilitatea a generat şi pretextul romanului meu: revenirea dintr-o moarte clinică. Nu pot ascunde că, mai mult chiar decât moartea însăşi, m-a îngrozit dintotdeauna «accidentul» unei morţi declarate ca atare în mod eronat”, a declarat Dora Pavel.

“Provizorat”, cel mai recent roman al Gabrielei Adameşteanu, va fi lansat tot vineri, de la ora 16:00, la Librăria Humanitas. Cartea continuă destinul personajului principal din “Drumul egal al fiecărei zile” (1975), Letiţia Arcan. “«Provizorat» e în acelaşi timp un roman de dragoste, de familie şi o frescă a secolului XX românesc”, scrie eseista Adriana Bittel. Seria lansărilor de la “Zilele Prozei” continuă în 8 octombrie, la ora 17:00, la Librăria Book Corner, cu “Un om din Est” de Ioan Groşan şi “Cadenţă pentru marş erotic” de Mariana Gorczyca. Cartea lui Groşan, a cărei apariţiei e anunţată de vreo zece ani, a provocat de-a lungul timpului pariuri în lumea literară.

“Un om din Est” acoperă ultimele trei luni ale anului 1989, cu o proiecţie spre a doua mineriadă. Tonul romanului este parodic: un personaj se cheamă Grigore Samsaru, după Greogr Samsa al lui Kafka, sunt reluate fragmente din serialul publicistic al lui Groşan, “Nutzi, spaima Constituţii” etc. Scenele de erotism nu lipsesc nici ele.

“Zilele Prozei” continuă sâmbătă, la ora 12:00, la Librăria Humanitas, cu lansarea romanului “Angelus” de Ruxandra Cesereanu. Este al şaselea volum de proză al autoarei clujene, care a mai scris “Nebulon” sau “Naşterea dorinţelor lichide”. Autoarea spune că şi-a scris cartea, inspirată de îngerii lui Andrei Rubliov şi de diavolii lui Bulgakov, la Cluj şi în Creta. “Angelus” este povestea a trei îngeri coborâţi pe pământ, care provoacă o adevărată furtună socială.

Antologie cu 90 de autori


“Antologia prozei scurte transilvane actuale” este o altă nouă apariţie lansată în “Zilele Prozei”, după “Angelus”. Ediţia are două volume care totalizează peste o mie de pagini şi 91 de autori, scriitori transilvăneni, între care D.R. Popescu, Ana Blandiana, Nicolae Breban, Viorel Marineasa, Daniel Vighi, Caius Dobrescu, Ioan-Pavel Azap. Printre autori se numără şi editorialistul ZIUA de CLUJ Octavian Hoandră, acum în ipostază de prozator. “Am dorit ca la 20 de ani de la Revoluţie să fac un portret de grup prin care să arăt solidaritatea scriitorilor din Occidentul României în faţa crizei”, afirmă coordonatorul antologiei, Ovidiu Pecican.


Comenteaza