Ideile tinerilor pentru Cluj. TOP 10 proiecte ce primesc finanţări de câte 4.500 de lei
- Scris de Ziua de Cluj
- 26 Mar 2019, 11:20
- Cultură
- Ascultă știrea

Un număr de 9.652 de voturi au fost acordate de 3.192 de clujeni pentru cele 123 de inițiative de dezvoltare a orașului înscrise de tineri în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca 2019.
Inițiativa Teatru Mut a grupului Concept, care a strâns cele mai multe voturi (247), propune organizarea unor ateliere de teatru, jonglerie, animație, pantomimă, dans, improvizație, acrobație și fotografie care urmează să se desfășoare într-o hală care inițial avea o cu totul altă destinație.
TOP 10 cele mai votate iniţiative
- Teatru Mut - ateliere spre înfiintarea unei școli alternative de teatru - 247
- Cu Super Traistă la Super Market - 193
- Compost la festivaluri - 170
- Poliart - promovarea unor artiști care au ales arta ca domeniu secundar de activitate - 163
- Lectură în aer liber - 161
- Creative, interactive, fun - atelierele de creație pentru studenţi - 157
- Jewelery , handmade and letters time - 157
- Debattle - competiție de dezbateri academice pentru studenți - 157
- Dreaming Disney - teatru, concerte şi ateliere pentru copii - 155
- Tabără de o seară - activarea de spații în perioada de vacanță, când mulți nu avem idei, resurse - 154
Lista integrală a inițiativelor înscrise, în ordinea descrescătoare a voturilor, AICI!
Primele 49 de inițiative, în ordinea voturilor, se intenționează a fi finanțate cu 4.500 de lei/inițiativă și a fi puse în practică în perioada mai – noiembrie 2019. Pe lângă acestea, se intenționează finanțarea unei inițiative înscrise la Com’ON Cluj-Napoca de un grup cu oportunități reduse. Propunerea se intitulează UP your limits!, aparține grupului Handicope și include seri de şezătoare, seri tematice interactive (pe teme precum stigma/prejudecăţile, comportament dezirabil faţă de persoana cu dizabilităţi, mituri legate de dizabilitate), seri de karaoke, ieşiri în comunitate a tinerilor cu dizabilităţi.
Inițiativele au fost înscrise de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani și abordează teme care se încadrează într-una sau mai multe din cele șase categorii-reper oferite de organizatori: 44 de propuneri au fost înscrise în categoria up-date - aducerea împreună a noului cu vechiul din oraș, 73 în categoria bring-up - abordarea de teme noi în comunitate, 26 de idei s-au încadrat în categoria green-up - mediul înconjurător și relația omului cu natura, 68 de propuneri în categoria meet-up - activarea unor spații din oraș sau schimbarea funcțiunii acestora, 49 de idei au fost înscrise în categoria close-up - povești individuale care ilustrează multiculturalitatea, diversitatea, iar 61 de propuneri au fost înscrise în categoria grow-up - maturizarea clujenilor - de când sunt copii până devin cetățeni activi.