Foto Jazz in the Park deschide Music Gallery la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca: viniluri, instrumente audio, lecți de muzică, concerte + rețete de cocktail din perioada prohibiției

Vernisajul Music Gallery, proiectul care prezintă muzica jazz sub forma unei expoziții, va avea loc sâmbătă, 25 martie 2023, începând de la ora 17.00, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

În cadrul evenimentului va fi organizat și un concert de muzică live susținut de 7th Sense, una dintre cele mai tinere și apreciate trupe de jazz din România, care recent și-a lansat noul album ”Light in Chaos”. Concertul va avea loc de la ora 19.00 și va fi urmat, de la ora 20.00, de un set de muzică de pe viniluri cu Dodo. Doritorii pot să își achiziționeze biletul de intrare online, de pe site-ul iabilet.ro. Costă 50 de lei și include accesul la concert și galerie. Duminică, 26 martie 2023, evenimentele speciale din cadrul Music Gallery vor continua. Cei care vizitează galeria se vor putea bucura de un concert al trupei Moonlight Breakfast, tot de la ora 19:00, și de warm-up și close-up party cu Blanilla.

''Se împlinesc 10 ani calendaristici, de când lucrăm efectiv cu muzică. Am început cu partea de distribuție, de concerte, de formatul de festival sau concerte punctuale, dar din 2017 am început să testăm ideea de a da conținut muzical publicului nostru, dar altfel decât clasicul format artistul cânta- noi ascultăm. Și anume, târguri de viniluri, lecții la intrumente, prezentări de echipamente audio și am observat un interes mare față de aceste evenimente din partea publicului. A fost și pandemia, când tot ceea ce făceam noi brusc s-a oprit. Atunci am observat că muzeele au funcționat și am zis, hai să punem în practică ideea noastră veche de a pune în practică o galerie de muzică. În 2020 a existat contextul unei finanțări norvegiene, la care am putut aplică. Pentru noi nu contează doar rezultat, ci și procesul. Asta e povestrea introductivă'', a declarat Alin Vaida, manager de proiect și director Fapte, asociație care organizează festivalul Jazz în the Park.

''Ne dorim să ne adresăm publicului larg, așa cum facem și la Jazz în the Park. Poate aici, în galeria asta, o să se vadă mult mai bine dorința noastră de accesibilizare, pentru că avem echipamente profesionale, pe care lumea le poate atinge, folosi, experimenta. Avem două direcții în care mergem, prezetam muzică jazz (din perspectiva istorică și socială) și expunem echipamente muzicale și audio: vom ascultă muzică offline - ne-am creat o mică mediatecă cu cele mai importante nume de jazz, avem sound dome-uri, camera acustică și avem și o camera dedicată instrumentelor muzicale, unde vor există simulatoare și tutoriale'', a mai spus Vaida.

Online sunt disponibile și biletele regular de acces pentru Music Gallery. Costă 30 de lei, iar copiii cu vârsta de până la 10 ani pot să viziteze gratuit galeria, însoțiți de un adult. De asemenea, elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere. Se pot rezerva și tururi ghidate private.

Expoziția temporară Music Gallery este construită în jurul a 3 teme speciale:

  • Listen/Ascultă: publicul va putea asculta fie pe vinil, fie în format digital, cei mai importanți muzicieni de jazz, de la originile genului până în zilele noastre. De asemenea, redarea muzicii se va face folosind tehnologii variate: de la căști audio speciale, la sound dome-uri care canalizează sunetul și camere acustice construite în cadrul galeriei;
  • Learn/Învață: Jazz-ul va fi prezentat din multiple perspective publicului participant.
    Muzica e mai mult decât artă și are o influență puternică în istoria și cultura multor locuri din lume;
  • Explore/Explorează: Nu în ultimul rând, publicul va putea testa instrumente, va
    avea acces la lecții de muzică și vor putea servi o mică mostră din ce înseamnă să fii muzician.

Pe lângă tururile ghidate private, va fi organizată și ora de muzică, un tur ghidat gândit special pentru elevii de gimnaziu și liceu, care își propune să fie o alternativă la clasică oră de muzică de la școală. Turul durează aproximativ o oră, timp în care un ghid le va povesti tinerilor participanți aspecte despre istoria jazzului și îi va asista în descoperirea de instrumente și echipamente existente în spațiu. De asemenea, copiii vor avea partea de un mini-recital live.

Orar de vizitare Music Gallery:

  • Marți - Vineri: 15:00 - 19:00
  • Sâmbătă: 12:00 -20:00

Program tururi ghidate:

  • Marți - Vineri: 16:00, 17:00
  • Sâmbătă: 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00

Program special de Paști: 14-17 aprilie închis

Orar Ora de Muzică: Marți și Vineri: 10:00 - 14:30

Biletele vor putea fi cumpărate, după deschiderea galeriei, și de la intrare. Music Gallery va fi deschisă până în 24 aprilie 2023.

Comenteaza