Jazz la Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului. Fond pentru ajutorarea comunităţii FOTO/VIDEO

Jazz la Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului. Fond pentru ajutorarea comunităţii FOTO/VIDEO
Sute de persoane au participat la evenimentul special organizat anul acesta de festivalul Jazz in the Park la Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului unde locuiesc peste 1.500 de persoane. Autobuzele puse la dispoziţie în mod gratuit de către municipalitate au circulat pline ochi spre destinaţie.

Concertele au început la ora 16:00 cu un performance al celebrului percuționist Dario Rossi, obișnuit să cânte în fața a sute și mii de oameni, în stradă. În show-urile sale, artistul folosește obiecte pe care le reciclează - tigăi, țevi, farfurii.

Pe scenă au urcat apoi Hot Club de Cluj (formația de jazz manouche care a câștigat Concursul Internațional Jazz in the Park 2015), Taraf de Caliu (muzicienii din Clejani au concertat aproape în toate continentele lumii).

Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet, actorul Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul "The Man Who Cried") sau Yohji Yamamoto, renumitul designer de modă. În 2002, muzicienii au primit premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu.

Seara s-a încheiat cu Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (nomazii muzicii Klezmer, Jazz Manouche și Rromă. În 2013 au publicat primul lor album, pe care l-au produs singuri, fără ajutorul niciunei case de discuri.

În 2015, au făcut o interpretare proprie a „Djelem, Djelem", una din piesele de referință din cultura romă, care a strâns 4,5 milioane de vizualizări pe YouTube. Nu în ultimul rând, luni seara au deschis festivalul Jazz in the Park cu un concert la Opera Maghiară din Cluj-Napoca). 

Publicul "vizitator" s-a destins rapid şi a încins hore cu cei din comunitate până târziu în noapte, după ora 22:30, când organizatorii au fost nevoiţi să pună capăt distracţiei. 

"E ciudat cât de frumos e Clujul, iar la 15 minute de el există o comunitate care trăiește o viață total diferită. Și această comunitate e parte din Cluj și vrem să le arătăm celor care nu cunosc că ea există. În plus, vrem să le producem o mare bucurie oamenilor care locuiesc acolo", spunea Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park, înainte de festival. 

În weekend, în parcul central va exista o zonă dedicată culturii roma: Jivipen („viață", în limba romani). Acesta va fi un spațiu de întâlnire și interacțiune pentru comunitate - roma, români, maghiari și nu numai - cu muzică, activități și jocuri.

Jivipen este un proiect realizat de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu asociațiile roma din Cluj-Napoca. Proiectul urmează să fie derulat în perioda 2018-2021 și abordează rasismul cotidian și structural, responsabilizează comunitățile roma și creează locuri de întâlnire între minoritatea roma și restul populației.

Decizia de a amplasa o scenă la Pata Rât și de a avea o zonă dedicată comunității roma în Parcul Central a venit după ce organizatorii festivalului au decis ca Fondul Jazz in the Park să finanțeaze în 2017 proiecte în această comunitate.

Din banii strânși anul acesta din bilete neobligatorii la festival, o parte merge spre inițiative care își propun să crească nivelul de educație prin derularea unor proiecte educaționale, sociale și culturale în Pata Rât, iar cealaltă parte va susține alte inițiative benefice orașului.

Oricine dorește poate contribui la Fondul Jazz in the Park prin cumpărarea a cel puțin un bilet obligatoriu în valoare de 10 sau 50 lei. Bilete neobligatorii sunt disponibile pe rețelele Biletmaster și Kompostor. Un apel de proiecte în acest sens va fi lansat ulterior festivalului. 

Ziua de marţi a însemnat şi concerte pe malul Someşului, în zona plajei Grigorescu. Au urcat pe scenă trupele Berkes Quartett, Beyond Duo, Sain Mus, Antal Gabor Trio, Hences Quartet şi Hot Club de Cluj, concertele fiind incluse în Concursul Internațional Jazz in the Park. 

Un moment special al serii de marţi a fost concertul susţinut de Dhafer Youssef la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, în faţa unei săli arhipline. Youssef este un compozitor avangardist al genurilor jazz și world music, unul din principalii ambasadori ai muzicii cu influență arabă din lume.

A fost premiat la BBC World Music Awards în 2003 și în 2006 și a vândut 50.000 de albume în toată lumea. A urcat pe scenele tuturor marilor festivaluri de jazz din lume - Montreux, North Sea Jazz, Oslo și Umbria - și a colaborat cu artiști precum Paolo Fresu, Omar Sosa sau Tigran Hamasyan.

Nu în ultimul rând, artiștii stradali au încântat publicul pe Bulevardul Eroilor, în fața clădirii The Office, la Off the Wall și în piațeta Operei Maghiare.

Comenteaza