Lecţia de ALTRUISM. Clujenii care își pun casa la bătaie pentru evenimente culturale

Lecţia de ALTRUISM. Clujenii care își pun casa la bătaie pentru evenimente culturale
Doi clujeni au pornit un proiect inedit: îşi pun la bătaie propria casă pentru oricine vrea să organizeze un eveniment. Totul cu o singură condiţie: să fie ceva care să vină în ajutorul comunităţii. Casa de Cultură Permanentă, aşa cum este intitulată locuinţa, este deschisă 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, respectiv 52 săptămâni pe an şi găzduieşte evenimente de tot felul: de la ateliere de handmade, la cursuri de yoga şi dans sau chiar seri gastronomice.

Întreaga ofertă a fost lansată de o familie care a ţesut baza unui proiect dedicat comunităţii. Au închis o mică afacere care nu a strălucit şi s-au trezit cu un spaţiu imens liber, aşa că l-au amenajat cum au crezut de cuviinţă.

Deşi recunosc că la început au fost tentaţi să pună spre vânzare imobilul, acum nu îşi mai imaginează viaţa lor fără activităţile culturale zilnice sau fără apropierea faţă de comunitate. Aveau de ales: ori rămâneau cu un spaţiu mult prea mare pentru ei şi pentru cele cinci pisici, ori le ofereau şi altora posibilitatea de a folosi inedita locaţie... şi au ales a doua variantă.

După ce au alergat după succes în medii corporatiste şi capitaliste, nemulţumirile s-au adunat şi s-au văzut sătui de nesfârşita alergare. Aşa că au dorit o schimbare.

"Suntem trecuţi prin furcile caudine ale căii spre succes corporatiste şi capitaliste, sătui de nesfarşita alergare pentru maximizarea şi eficientizarea profitului de pe poziţia de antreprenori, obosiţi de activismul social de cafenea şi în mod special convinşi cu putere că descreşterea ca paradigmă economică şi permacultură ca filosofie şi sistem social pot fi modele alternative viabile la marasmul neoliberal şi consumerist în care ne afundam de 20 de ani încoace", mărturisesc Adela și Dan, proprietarii casei.

Aşa că nu au stat prea mult pe gânduri şi au ales să facă ceva şi pentru sufletul lor. Acum gestionează un proiect care vine în sprijinul comunităţii. Cu toate acestea, cei doi nu au renunţat la slujbele pe care le au. Adela e sociolog, iar Dan, economist. Treptat, au învățat să îşi facă timp pentru toate activităţile culturale care s-au mutat chiar la ei în sufragerie.

Au ajuns la un compromis, au renunţat la fuga pentru funcţii şi bani, pentru a duce o viaţă mai fericită, o viaţă care poate nu le aduce beneficii materiale prea mari, însă bogăţia spirituală dobândită de ei e din ce în ce mai mare. De când au început activităţile în Casa de Cultură Permanentă, cei doi îşi dedică din ce în ce mai mult timp activităţilor de tot felul: sunt pasionaţi de cultură şi handmade şi au ajuns chiar să ţină ateliere pentru începători.

Tot ei mărturisesc faptul că sentimentele trăite cu acest proiect sunt unele de nedescris, iar faptul că sunt înconjuraţi mereu de prieteni sau de oameni noi nu poate decât să îi bucure.

"Casa de Cultură Permanentă a pornit din dorinţa noastră de a face cadouri. Trăim într-o lume în care comunitatea nu mai e preţuită, în care ne interesează la modul generalizat profitul şi succesul personal în detrimentul relaţiilor solidare şi suportive, a ajutorului reciproc. Şi pe fondul a câţiva ani de schimbare şi de evoluţie personală am ajuns la concluzia că ceea ce nouă ne este în plus, putem să facem cadou celor care au nevoie", povesteşte Adela.

Au pornit totul în vara lui 2013, cu o oarecare doză de scepticism. Nu erau siguri dacă ideea va prinde sau nu la public. Însă reacţiile au fost peste măsura aşteptărilor, iar spaţiul a devenit deja o referinţă. Casa este învăluită de o atmosferă caldă şi boemă, un spaţiu luminos, mobilat şi decorat cu obiecte personalizate, care îi oferă imobilului o personalitate anume, o imagine care te duce într-adevăr cu gândul "acasă".

Într-adevăr, aşa şi este. Acasă la Dan şi Adela, un loc în care cei doi şi-au expus o părticică din suflet şi care rămâne cu uşa larg deschisă pentru toţi cei interesaţi. Cei doi mărturisesc faptul că, din momentul în care au pornit proiectul au întâlnit oameni frumoși, oameni care i-au făcut să le "reînvie" credința în umanintate.

"Publicul a fost surprinzător de receptiv din punctul nostru de vedere ca şi iniţiatori. Acum un an, când am pornit, nu ne aşteptam ca oamenii să răspundă aşa de frumos şi acesta este un aspect din Cluj şi nu numai. Acum facem parte dintr-o comunitate translocală şi toţi oamenii aceştia, inclusiv dincolo de Cluj, au răspuns foarte frumos", mărturisesc cei doi.

Locaţia găzduieşte proiecte culturale şi sociale din orice domeniu, atâta vreme cât respectă fundamentul ideologic al principiilor proprietarilor. Adela şi Dan oferă spaţiu de expresie (la nevoie şi de cazare sau masă) oricui are nevoie de el pentru activităţi care să propage aceste principii în mediul cultural şi social romanesc. De-a lungul timpului, aici au avut loc evenimente care de care mai variate: de la cursuri de dans sau workshop-uri şi până la evenimente dedicate gătitului sau grădinăritului.

"În casă au loc evenimente variate şi proiecte care provin din fel de fel de domenii: seminarii de vindecare alternativă, meditaţie, dans de la tango până la biodans, yoga, ateliere de desen, cursuri de grădinărit, cursuri de permacultură, de dezvoltare personală, de lucru în comunitate sau ateliere handmade.

La noi se pot desfăşura absolut orice evenimente care vin fără taxă. Noi facem cadou mai departe comunităţii pentru a atinge probleme pe care noi le considerăm a fi importante şi dat fiind faptul că noi nu vrem să capitalizăm, nu vrem să obţinem bani sau orice alt câştig material şi îi rugăm mai departe pe cei care folosesc spaţiul să se încadreze în această etică faţă de viaţă şi faţă de economie. Să faca mai departe cadou evenimentul lor, să ajute", spun cei doi.

Casa de Cultură Permanentă nu este doar o preocupare a celor doi, ci a devenit mult mai mult de atât: este un stil de viaţă care funcţionează pe principiul îmbogăţirii sufleteşti, şi nu a celei materiale. În mica lor destinaţie, totul se bazează pe comunitate, dăruire şi altruism.

Comenteaza