"Lucia di Lammermoor", vedeta celei de-a 95-a stagiuni a Operei Naţionale din Cluj

Premiera stagiunii 2014-2015, "Lucia di Lammermoor", primeşte haine noi prin viziunea regizorului italian Mario de Carlo. În plus, Opera Română pregăteşte noi surprize artistice care se vor desfăşura pe scene alternative sau în spaţii neconvenţionale.

Cortina se ridică în faţa noii stagiuni de spectacole ale Operei Naţionale clujene care debutează pe întâi octombrie cu o premieră extraordinară a spectacolului "Lucia di Lammermoor", de Gaetano Donizetti, una dintre cele mai apreciate creaţii din repertoriul universal. Spectacolul deschide cea de-a 95-a stagiune a primului teatru liric românesc şi poartă amprenta romantismului italian, nu doar datorită libretului ce stă la baza sa, ci şi graţie prezenţei renumitului regizor Mario de Carlo, cel care semnează regia, scenografia, decorurile şi costumele premierei.

„L-am cunoscut pe directorul operei din Cluj în nişte condiţii care nu implicau raportul stresant între regizor şi director. Am povestit mult despre arte, despre operă şi am găsit multe coincidenţe privind modul de a vedea lumea. Aşa a venit această invitaţie de a face "Lucia" la Cluj, lucru care pentru mine este o mare bucurie. Sunt mândru să fiu la Cluj, un oraş pe care l-am găsit plin de farmec şi unde am locuit şi am trăit cu plăcere în aceste luni. Pregătirea pentru această premieră a luat mai mult de şase luni pentru că, pe lângă regie, mă ocup şi de scenografie, de costume şi decor.

Asta presupune un mare efort, de a crea totul de la zero, iar opera a făcut acest efort împreună cu mine. Regia la o producţie este o muncă în cercuri concentrice şi aşa am lucrat şi pentru "Lucia". Astfel, şi pentru public, un spectacol de operă poate fi văzut la mai multe niveluri. Montarea pentru această premieră este mai degrabă clasică pentru că nu am vrut să aduc prea multă violenţă vizuală într-o poveste care este deja violentă. Este o poveste despre violenţă familială şi raporturile unei fetiţe cu lumea care o înconjoară", a spus de Carlo.

"Carmen" este un alt titlu aflat pe lista de spectacole a stagiunii, care vine într-o nouă variantă. "Trubadurul" reprezintă un spectacol important al stagiunii, care va face deliciul publicului într-o interpretare unică. Stagiunea se încheie cu "Lohengrin", de Richard Wagner, autor al unor opere care sunt mereu foarte bine primite de către publicul clujean.

Una dintre surprizele stagiunii o constituie spectacolul de Crăciun de pe 19 decembrie, care va avea loc la Sala Polivalentă, care, speră organizatorii, va reuşi să găzduiască 9.000 de spectatori, după ce cele 7.500 de locuri vor fi suplimentate.

„E o provocare pentru noi, dar sper că pornim cu dreptul la acest eveniment. Pe lângă artiştii Operei Române din Cluj, ceea ce înseamnă solişti, cor, orchestră, balet, avem promisiunea că vor participa la acest spectacol Grigore Leşe şi Marcel Pavel. E o combinaţie foarte ciudată recunosc, o combinaţie în care încercăm să nu ne limităm la genul de operă, ba chiar mai mult, încercăm să ne apropiem, de public, să-i dăm câte o bomboană cu gust de operă, una cu gust de operetă, de musical, de muzică de Crăciun, deci va fi o varză, dar va fi o varză foarte gustoasă de la care lumea să plece cu zâmbetul pe buze şi cu sufletul mai plin", a spus Marius Budoiu, directorul Operei clujene.

O altă surpriză este ieşirea operei în stradă, după succesul înregistrat în această vară cu spectacolul "Aida". Anul viitor, clujenii se vor putea bucura, nu de unul, ci de trei spectacole în aer liber, mai exact două opere şi un concert. Directorul doreşte să-i implice într-unul dintre spectacole pe cei daţi la o parte de societate.

„Pentru că "Aida" din vară a avut atât de multe ecouri pozitive şi de reacţii bune, anul viitor vor fi trei spectacole în aer liber. Refacem "Aida", un spectacol de succes care aduce bucurie publicului clujean, apoi urmează un concert de hituri, cu fragmente de operă pe gustul tuturor şi în încheiere va fi un "Carmen", care se pare că revine obsesiv la noi în operă. Va fi un "Carmen" pentru care vom apela la voluntari din oraş care să facă figuraţie. Vrem să facem un pas mai departe şi să implicăm în acest spectacol şi casele de copii, şi casele de bătrâni, deoarece ei sunt marginalizaţi de societate şi noi vrem să îi aducem la viaţă, mai aproape de atenţia cetăţenilor", a mai spus directorul operei.

Prin programul dominat de dinamism şi noutate, numărul sporit de premiere rezonante şi spectacole-eveniment, susţinute atât în cadrul teatrului liric, cât şi pe scene alternative şi spaţii neconvenţionale, Opera Naţională din Cluj reuşeşte să îşi menţină titlu de cea mai bună operă din România.

Comenteaza