Mitropolia Clujului: Oradea nu poate părăsi Clujul

Mitropolia Clujului: Oradea nu poate părăsi Clujul
Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului consideră că o eventuală trecere a Eparhiei Oradiei la mitropolia cu sediul la Sibiu este nejustificată.

Propunerea Eparhiei de Oradea de a ieşi de sub jurisdicţia Mitropoliei Clujului va dezechilibra raportul dintre cele două mitropolii din Ardeal, avertizează ierarhii din cadrul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, reuniţi ieri în şedinţă de lucru a Sinodului de la nivel mitropolitan. De la întâlnire au lipsit episcopii eparhiilor de Alba Iulia şi Oradea, cele care solicită desprinderea de Cluj, însă numărul ierarhilor prezenţi a permis întrunirea forului şi formularea unei propuneri valide.

"Sinodul Mitropolitan (al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului - n. red.) consideră propunerea Episcopiei Oradiei de a ieşi din jurisdicţia canonică a Mitropoliei Clujului nejustificată, nici sub aspect demografic, dar nici sub aspect geografic, ea nefiind limitrofă Mitropoliei Ardealului. Pusă în practică, o asemenea iniţiativă ar dezechilibra inutil raportul dintre cele două structuri mitropolitane din Transilvania şi, mai grav, ar anula principiul complementarităţii, al teritorialităţii şi al proximităţii, enunţat deja de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, şi ar duce la crearea unui climat de nesiguranţă şi relativizare instituţională", este mesajul ierarhilor din cadrul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, care au participat ieri la şedinţa Sinodului Mitropolitan. Pe de altă parte, Sinodul Mitropolitan al Clujului a apreciat ca justificată iniţiativa cu privire la trecerea Eparhiei Alba Iuliei sub jurisdicţia mitropoliei cu sediul la Sibiu. "Opţiunea Arhiepiscopiei Alba Iuliei de a trece sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului ar crea posibilitatea consolidării unei structuri mitropolitane omogene geografic pentru Transilvania de sud, cu peste 2.000.000 de credincioşi, care ar fi complementară şi în echilibru cu cea a Mitropoliei Clujului, Crişanei şi Maramureşului, cu peste 1.800.000 de credincioşi", specifică ierarhii ardeleni.

La şedinţa de ieri a Sinodului Mitropolitan al Clujului au fost prezenţi patru dintre cei şapte ierarhi de pe cuprinsul mitropoliei: mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut, episcopul vicar al Clujului, Vasile Someşeanul, episcopul vicar al Maramureşlui şi Sătmarului, Iustin Sigheteanul, şi episcopul Sălajului, Petroniu. În schimb, la întâlnire nu au fost prezenţi arhiepiscopul Alba Iuliei, Irineu Pop Bistriţeanul, şi episcopul Oradiei, Sofronie Drincec, titularii eparhiilor care au solicitat trecerea de sub jurisdicţia mitropoliei cu sediul la Cluj la cea cu sediul la Sibiu. În timp ce arhiepiscopul Irineu a anunţat faptul că nu va fi prezent, din motive personale, episcopul Sofronie "n-a motivat în nici un fel" absenţa sa de la şedinţa Sinodului Mitropolitan, conform reprezentanţilor Mitropoliei Clujului. Mai mult, el nici nu a putut fi contactat telefonic de reprezentanţii mitropoliei. De altfel, nici purtătorul de cuvânt al Episcopiei Oradiei nu a putut fi contactat telefonic de ZIUA de CLUJ. "Prezenţa, atât la şedinţele Sinodului Mitropolitan, cât şi a celui plenar (Sfântul Sinod - n. red.) este obligatorie. Cazurile de excepţie sunt în cazuri de motive de sănătate, respectiv de misiune externă, cu însărcinare bisericească. Chiar dacă au fost şi absenţe, Sinodul (Sinodul Mitropolitan - n. red.) s-a putut întruni în mod valid, iar ceea ce s-a stabilit s-a bucurat de unanimitate", a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului. La şedinţa de ieri a Sinodului Mitropolitan al Clujului nu a fost prezent nici arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, Iustinian Chira, însă absenţa acestuia era anticipată, pe fondul vârstei înaintate. În schimb, acesta a transmis o scrisoare în care şi-a exprimat poziţia, pledând pentru păstrarea eparhiilor Alba Iuliei şi Oradiei în actuala jurisdicţie a Mitropoliei Clujului, apreciind că aceasta şi-a dovedit necesitatea.

Intenţiile eparhiilor Alba Iuliei şi Oradiei de a trece în jurisdicţia mitropoliei cu sediul la Sibiu au reprezentat principala temă de discuţii a Şedinţei Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. După aproximativ trei ore de discuţii ierarhii prezenţi au formulat un punct de vedere, transmis printr-un comunicat de presă, cu privirea la iniţiativele amintite. "Ierarhii Mitropoliei Clujului consideră îndreptăţită orice discuţie privitoare la reechilibrarea teritorială a celor două mitropolii ardelene, care însă trebuie să pornească de la principiul enunţat de Sfântul Sinod în noiembrie 2005, că aceste două structuri canonice sunt complementare, şi nu concurente. O viitoare reorganizare a celor două mitropolii trebuie să respecte principiul proximităţii, al omogenităţii teritoriale şi al echilibrului demografic al eparhiilor", au subliniat ierarhii din Sinodul Mitropolitan al Clujului. Membrii forului mitropolitan au mai precizat că decizia finală în privinţa reorganizării teritoriale a celor două mitropolii din Ardeal va aparţine Sfântului Sinod, dar că demersul respectiv trebuie să ilustreze nu doar sensibilităţile istoriei, ci mai ales necesităţile din prezent. "Având în vedere complexitatea confesională, istorică şi culturală a Transilvaniei, iniţiativa organizatorică trebuie să urmeze doar principiile pastorale şi de misiune ale Bisericii. Potrivit tradiţiei canonice a Ortodoxiei, structurile mitropolitane au un caracter de coordonare şi îndrumare a pastoraţiei şi misiunii într-o regiune, motiv pentru care reşedinţa mitropolitană trebuie să se afle la propriu în mijlocul teritoriului de jurisdicţie, comunicând nemijlocit cu eparhiile sufragane. Oricare altă construcţie mitropolitană, contrară acestui principiu al proximităţii, nu ar fi de folos misiunii Bisericii şi credincioşilor ei", se mai specifică în comunicatul transmis de Biroul de presă al mitropoliei.

Radu Preda: Decizia Sinodului Mitropolitan, echilibrată

Teologul clujean Radu Preda a comentat decizia Sinodului Mitropolitan de ieri, apreciind-o ca echilibrată, şi a criticat absenţa nemotivată a episcopului Oradiei de la întrunire. "Decizia Sinodului Mitropolitan de azi este una de bun simţ, pledând pentru o abordare echilibrată a raportului dintre cele două structuri ecleziale ortodoxe din Transilvania. Aşa cum s-a spus de mai multe ori, opinia generală în cler şi printre credincioşi este că Oradea se află mai aproape de Cluj decât de Sibiu. Este o evidenţă geografică! Nu este însă o evidenţă şi pentru episcopul Oradiei, care, în deplină neascultare canonică, sfidând autoritatea mitropolitului său, nu a participat la Sinod. Absenţa lui a fost nemotivată, altfel decât cea a IPS Iustinian şi Irineu. Mai mult, vlădica Sofroniu nu a putut fi contactat telefonic toată ziua. Un gest de baricadare comunicaţională sub demnitatea unui slujitor al Bisericii. În termeni jurnalistici, a recurs la metoda Radu Vasile, cel care nu răspundea preşedintelui Constantinescu! Una peste alta, evenimentele de azi confirmă că trebuie să renunţăm în Biserică la tertipuri şi maşinaţiuni, că duhul politicianist nu are ce căuta în comuniunea de credinţă", a precizat Radu Preda.

 

 

Etichete
Comenteaza