Video Muzic Gallery revine la Muzeul de Artă: Mediatecă de viniluri, listening bar, ora de muzică și aparat de inscripționat viniluri + Concerte Jojo Mayer și Mădălina Pavăl
- Scris de Anca Mureşan
- 30 Sep 2024, 16:17
- Cultură
- Ascultă știrea
Creată de echipa din spatele Jazz in the Park, împreună cu experți din domeniu, expoziția este menită să prezinte muzica într-o altă formă, una interactivă și imersivă. Va fi deschisă publicului între 4 – 26 octombrie 2024, la etajul 1 al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, iar în 2025 va ajuge și la București.
Music Gallery 2024 va conține 8 secțiuni pline de informații interesante, instalații interactive, aparaturi rare, dar și cele mai moderne echipamente audio, toate combinate într-o experiență în care publicul să înțeleagă mai bine arta muzicii și simțul auzului. Iar în deschidere, în 4-5 octombrie, vor concerta Jojo Mayer și Mădălina Pavăl.
Tematica celei de-a doua ediții: BACKSTAGE PASS
Termenul de backstage face referire la ce se întâmplă în spatele scenei, la zona artiștilor sau a organizatorilor, în care publicul larg nu are access în mod normal. În contextul Music Gallery, „backstage pass” este dorința organizatorilor de a arăta publicului ce este în spatele muzicii. Vizitatorii vor avea ocazia să se simtă ca niște artiști sau membri ai echipei de staff cu acces complet în culisele marilor artiști. Încă de la intrarea în galerie, ei vor putea experimenta această senzație de „full acces” — la fel ca un deținător de badge „AAA” (Access All Areas) la festivaluri sau concerte mari. Aceștia vor păși într-un backstage autentic, cu recuzita clasică și mai multe photo corners atrăgătoare care recreează atmosfera vibrantă și exclusivistă a unui event major.
„Backstage pass” se va regăsi așadar nu doar în conținutul educațional al expoziției, ci și în decorul acesteia, unde vor fi folosite multe echipamente întâlnite în general în amenajările scenice. Mai departe, publicul va descoperi ce înseamnă viața de artist sau de organizator de concerte, ce înseamnă presiunea de a compune muzică sau de a fi o celebritate, și vor fi prezente multe aspecte nevăzute din industria muzicală. De asemenea, va fi evidențiat și tot contextul social și politic pe care arta de multe ori îl are ca sursă de inspirație.
Jojo Mayer și Mădălina Pavăl vor concerta la deschidere
Vernisajul expoziției va avea loc în 4 octombrie și îl va avea ca protagonist pe unul din cei mai influenți toboșari din lume, Jojo Mayer, care își va prezenta în premieră proiectul ME/MACHINE: o simbioză între puterea arhaică prestației muzicale umane live, combinată cu inteligență artificială generativă de muzică!
În 5 octombrie, curtea muzeului se va transforma într-o sufragerie urbană în care Mădălina Pavăl și orchestra ei vor susține un concert special, în care și publicul face parte din setup-ul de scenă.
Mediatecă de viniluri, listening bar, ora de muzică și aparat de inscripționat viniluri
La fel ca anul trecut, Music Gallery va avea o mediatecă de viniluri. Peste 1000 de titluri dina lumea Jazzului, dar și a altor genuri conexe, vor putea fi ascultate la pick-upurile cu căști sau cu sound dome-uri amenajate de organizatori în expoziție.
Pop-Up Listening Bar
În premieră în România, una dintre secțiunile expoziției va fi reprezentată de un bar funcțional! Barul este inspirat de perioada prohibiției (1920-1933) din Statele Unite, cunoscută ca "decada de aur a jazzului". Deschis zilnic între orele 10:00 și 22:00, acest spațiu va recrea atmosfera barurilor "ascunse" din acea vreme și va oferi publicului o selecție de playlisturi curatoriate de experți. Cei care poposesc la Pop-Up Listening Bar vor putea savura o cafea sau un cocktail, totul însoțit de muzică de calitate. Intrarea este liberă și separată de expoziție, iar acest spațiu va găzdui și DJ set-uri și sesiuni de audiție exclusiviste.
Ora de Muzică - tururi educaționale
Proiectul special dedicat elevilor, Ora de Muzică, se întoarce și anul acesta cu un format interactiv. Elevii vor putea participa la un tur ghidat de 50 de minute, în care vor descoperi istoria jazzului și procesele din spatele creației muzicale, într-un mediu prietenos și educativ. Orele de Muzică sunt organizate de marți până vineri, între orele 10:00 – 13:00. Pentru a participa, grupurile interesate sunt invitate să se programeze în avans, trimițând un email la contact@musicgallery.ro, Costul unui bilet pentru Ora de Muzică este de 30 lei pentru elevi, iar însoțitorii au acces gratuit. Această activitate este recomandată pentru elevii cu vârste între 6 și 19 ani.
Unicat în România: singurul aparat de inscripționat viniluri și instalații muzicale interactive
Una dintre atracțiile principale ale Music Gallery 2024 este singurul aparat de inscripționat viniluri din România, un echipament rar care datează din 1951 și care va fi prezentat în premieră publicului. Acesta este complet funcțional și va oferi vizitatorilor ocazia unică de a observa procesul de inscripționare al unui vinil. Pe lângă acesta, expoziția va include numeroase instalații interactive menite să ofere o experiență muzicală captivantă. Publicul va putea explora un mic studio de înregistrări vocale, o cameră de audiție Hi-Fi, simulatoare de tobe, pian și chitară, dar și o zonă dedicată testării căștilor Hi-Fi.
Bilete
Biletele sunt disponibile pe platforma iabilet.ro și costă doar 40 lei pentru adulți sau 30 lei pentru elevi, studenți și pensionari, iar pentru extra 10 lei, publicul poate lua parte la un tur ghidat al expoziției. Biletele se vor putea cumpăra și la fața locului, în limita locurilor disponibile pentru ora de vizitare. Copiii până la 6 ani și persoanele cu dizabilități au acces gratuit. Biletele la concertele din cadrul Music Gallery vor costa 70 lei și vor include și vizitarea galeriei, iar biletele la târgul de echipamente vor costa 50 lei.
Ce este Music Gallery?
Music Gallery este singura expoziție de artă dedicată muzicii din România. Proiectul a fost gândit de organizatorii Jazz in the Park în perioada pandemiei, când evenimentele live nu erau permise, însă accesul în muzee nu era restricționat, și a fost inaugurat în 2023. Expoziția a fost amenajată în două locații speciale din Cluj-Napoca și Iași: Muzeul de Artă, respectiv Palatul Braunstein, și a fost vizitată de peste 7.500 de persoane! Expoziția este produsă de Fapte, organizatorul Jazz in the Park. Fondată la Cluj-Napoca în 2012, Fapte organizează evenimente culturale cu impact în comunitate. Misiunea asociației este accesibilizarea artei, în special a muzicii în rândul publicului larg și resemnificarea spațiilor publice sau uitate, prin integrarea lor în circuitul cultural.