Premiu de la Guvernul ungar pentru Faundația Transylvania Trust, cea care și-a asumat restaurarea castelului Banffy din Bonțida

Premiu de la Guvernul ungar pentru Faundația Transylvania Trust, cea care și-a asumat restaurarea castelului Banffy din Bonțida

Fundația Transylvania Trust a primit premiul Pro Arhitectura din partea Ministerului Construcțiilor din Ungaria în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Academia Artelor din Budapesta.

''Vă anunțăm cu bucurie faptul că Fundația Transylvania Trust a fost distinsă cu premiul Pro Architectura pentru munca depusă în scopul restaurării Castelului Bánffy de la Bonțida! De Ziua Arhitecturii Maghiare, am preluat premiul în numele Fundației de la ministrului Construcțiilor și Transporturilor, János Lázár. Le mulțumim tuturor celor care în ultimii 20 de ani au contribuit la restaurarea și revitalizarea castelului. A fost, este și va continua să fie un efort colectiv'', a transmis Hegedüs Csilla președintele Fundației Transylvania Trust .

Premiul Fundației Transylvania Trust a fost singurul oferit unei entități din afara Ungariei.  Ceremonia a avut loc în 16 decembrie când s-au împlinit 140 de ani de la nașterea arhitectului transilvănean Kos Karoly, zi care este celebrată în acest an ca Ziua Arhitecturii în Ungaria.

 
Castelul Bánffy din Bonțida se află la 30 km de Cluj-Napoca, fiind unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania, care în prezent funcționează ca centru educațional și cultural, atrăgând anual 50.000 de vizitatori.

Lucrările de restaurare au fost demarate în 1999, în urma unui acord semnat de Ministerul Culturii din București și de Ministerul Patrimoniului Cultural din Budapesta. Ministerul Culturii din București a finanțat, de asemenea, restaurarea parțială a șarpantei clădirii principale.

Fundația Transilvania Trust din Cluj-Napoca are grijă de castel începând din 2001, care în 2008 a fost retrocedat familiei Bánffy. Fundația a demarat lucrări de restaurare extinse, desfășurate în principal în cadrul Programului de specializare în reabilitarea patrimoniului construit.

Cafeneaua Culturală funcționează din 2001 în fosta clădire a bucătăriei. Fundația și-a deschis centrul educațional în clădirea Miklós. Alte spații ale ansamblului, precum fosta capelă, grajdul sau clădirea principală găzduiesc evenimente și programe culturale.

În afara evenimentelor Fundației (Zilele Castelului, Zilele Bánffy, Zilele Patrimoniului etc.), castelul este deschis și altor organizații și instituții, cum ar fi Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) sau Festivalul Electric Castle.

Comenteaza