Primarul muzicant a dat tonul "oraşului vizibil" FOTO / VIDEO

Primarul muzicant a dat tonul
Expoziţia "Oraşul vizibil 2013", în cadrul căruia diverşi artişti au prezentat câteva intervenţii în spaţiul public a fost inaugurat astăzi în Piaţa Muzeului de primarul Emil Boc. Edilul a fost invitat să cânte la mai multe instrumente amplasate în piaţă.

"Promovăm arta ca proces social, care intervine în spaţiul public şi modifică spaţiul public", a precizat Bogdan Rakolcza, de la asociaţia "Cercul întreg", din cadrul Fabricii de Pensule, care a amenajat o "Poiană muzicală" în Piaţa Muzeului. În cadrul acesteia au fost amplasate mai multe instrumente confecţionate din lemn, cu diferite alte componennte, inspirate din cultura braziliană, respectiv cea africană.

Edilul a fost invitat să cânte şi el la xilofon, respectiv la kalimba - instrument de inspiraţie africană la care doi oameni pot sta faţă în faţă şi să cânte simultan. Unele instrumente sunt inspirate din instrumente primitive, din cultura africană. "Cultura africană e interesantă pentru că ei nu dispun de mijloace foarte multe şi cu acel puţin reuşesc să facă mult", a adăugat Rakolcza.

Primarul Emil Boc a fost invitat să cânte şi el la mai multe instrumente, edilul fiind dealtfel recunoscut pentru veleităţile sale multilaterale.

"Dialoguri armonice / Poiana muzicală" este doar una din propunerile integrate în expoziţia "Clujul vizibil 2013", concepută de asociaţia Alt Art. Proiectul include prezentarea în spaţiul public a nouă lucrări de artă contemporană, selectate de un juriu, care problematizează spaţiul public, respectiv diferite dimensiune ale vieţii urbane.

"Suntem la cea de-a patra ediţie cu Oraşul Vizibil. Este pentru prima dată când reuşim să ieşim cu adevărat în întreg oraşul. Am ajuns şi în Mănăştur, unde este un proiect cu propuneri pentru garajele din Mănăştur, vom avea o statuie, acoperită de muşchi, un autobuz 8 transformat într-o grădină", a explicat Istvan Szakats, reprezentantul asociaţiei Alt Art, care derulează proiectul "Oraşul vizibil".

Din acest an proiectul "Orașul Vizibil" s-a alăturat platformei europene "Create to Connect", "în cadrul căreia producători culturali din 9 țări își propun să conecteze creatorii și publicul prin procese artistice participative care prelucrează teme sociale curente și cultivă un exercițiu al angajamentului față de viața comună".

În cadrul ediției 2013 a proiectului au fost primite 47 de propuneri de lucrări artistice. După un proces de preselecție, au fost nominalizate 24 de lucrări pentru etapa finală, juriul selectând pentru realizare 9 lucrări:

1. PeriFeeria: "Mesajul tău aici!" Propuneri pentru Garajele din Mănăştur
Secțiune: Intervenție culturală
Format: instalație, culori pe metal, stickere
Locație: garajele de pe strada Parâng din Mănăștur

2. Now/mad: Semne pentru PAFA
Secțiune: Intervenție culturală
Format: intervenție temporară, marcaje PAFA
Locație: piața Muzeului, piața Mihai Viteazul, Str. Horea

3. Larisa Sitar: Monument
Secțiune: Intervenție culturală
Format: instalație, statuie acoperită de muschi
Locație: Parcul Central Simion Bărnuțiu, aleea principală

4. P.S.A.C.: Rezistenţa vânzătorilor ambulanţi
Secțiune: Lucrări pentru spații de afișaj
Format: 6 printuri 80x120 cm
Locații: Panouri în fața pieții Mihai Viteazu

5. MUSZ: Untitled
Secțiune: Intervenție culturală
Format: instalație, baloane colorate
Locație: Strada Matei Corvin

6. JUSLIKEM: Moving garden
Secțiune: Intervenție culturală
Format: instalație, gazon și plante artificiale
Locație: autobus RATUC linia 8

7. Grig Vuu şi Irlo: Natură prin Cultură
Secțiune: Intervenție culturală
Format: pictură murală
Locație: piața Gării 1

8. Cercul Întreg: Dialoguri armonice / Poiana muzicală
Secțiune: Intervenție culturală
Format: instalație/performance
Locație: piața Muzeului

9. Echipa S.O.S.: Dialectica gardurilor
Secțiune: Intervenție culturală
Format: Video 7'49" de documentare performance
http://www.facebook.com/sos.lacurilegheorgheni

Juriul a fost format din experți din domeniul artei, urbanismului, comunicării outdoor și al criticii sociale: Eugen Pănescu (arhitect și urbanist/Planwerk), Oana Buzatu (purtător de cuvânt/Primăria Cluj), Mihai Pop (artist/Plan B) și Szakáts István (curator și președintele Fundației AltArt).
Lucrările selectate vor fi prezentate în spațiul public pe o perioadă de 1-6 luni.

 

Comenteaza