Priveşte, citeşte!

Priveşte, citeşte!
ZIUA de CLUJ prezintă filme care se cer savurate, cărţi pe care nu îţi va părea rău că le-ai descoperit, dar şi producţii de cinema ori volume ce nu merită osteneala.
“Eat Pray Love”

Cu: Julia Roberts, James Franco
Regizor: Ryan Murphy
Odeon Cineplex
Cinema City

Liz Gilbert (Julia Roberts) este o femeie modernă pornită într-un periplu prin lumea largă, de-a lungul căruia speră să se regăsească şi să se împace cu sine. Aflată la răscruce de drumuri, după divorţ, Liz îşi ia un an de pauză de la slujbă şi, ca niciodată, se decide să evadeze din viaţa sa obişnuită şi confortabilă, riscând totul numai pentru a-şi schimba viaţa. În timpul călătoriei sale prin locuri exotice minunate, ea se bucură de experienţe simple cum ar fi să mănânce mâncare italienească în Italia, să se roage în India şi la final, să se bucure în mod neaşteptat de pacea şi echilibrul unei iubiri, în Bali. Inspirat de o poveste adevărată şi bazat pe cartea-bestseller cu acelaşi titlu, pelicula dovedeşte că există mai multe feluri în care poţi să rupi monotonia, ducându-te să vezi lumea.

“The Other Guys”

Cu: Will Ferrell, Mark Wahlberg
Regizor: Adam McKay
Odeon Cineplex
Cinema City

Detectivii Christopher Danson şi P.K. Highsmith (Dwayne Johnson şi Samuel L. Jackson) sunt cei mai răi şi, totodată, cei mai simpatici poliţişti din cartier. Ei lasă în urmă numai victime. La două birouri în spatele lor stau detectivii Allen Gamble (Will Ferrell) şi Terry Hoitz (Mark Wahlberg). Aceştia din urmă nu sunt eroi, precum ceilalţi doi, ci doar “agenţii de rezervă.” Dar orice astfel de “profesionist” are momentele lui de glorie, aşa încât Gamble şi Hoitz dau pe neaşteptate de un caz în aparenţă minor, de care nu vrea să se ocupe niciun detectiv, dar care se transformă ulterior în cea mai grozavă crimă din oraş. Asta pare a fi şansa vieţii lor, dar sunt ei oare pregătiţi s-o rezolve? Aflaţi răspunsul pe parcursul acestei comedii savuroase.


“Mad Money”

Cu: Diane Keaton, Queen Latifah, Katie Holmes
Regia: Callie Khouri
Cinema Republica
sâmbătă, ora 23:00

În timp ce ne certăm asupra veşnicei probleme “aduc banii fericirea sau nu”, ştim foarte bine că, dacă nu îi avem, nu putem să o ducem bine. Aşa că, dacă pe lângă o oportunitate se adaugă o doză de tentaţie şi poţi să iei bani cărora nu li se va simţi niciodată lipsa, ai face-o? Poate doar cât să-ţi lichidezi datoriile de pe cărţile de credit, să scapi de ipotecă sau să muţi copiii la o şcoală mai bună? Inspirat de evenimente reale, filmul urmăreşte povestea a trei femei care, lucrând la Rezerva Bancară Federală, formează o alianţă pentru a fura bani destinaţi casării. Regizorul Callie Khouri este câştigător al premiului Oscar pentru filmul “Thelma & Louise”. Pelicula “Mad Money” rulează în cadrul Festivalului “Comedy Cluj”.


“Kebab Connection”

Cu: Emanuel Bettencourt, Nora Tschirner
Regia: Anno Saul
Cinema Arta
duminică, ora 21:00

Bruce Lee şi Jet Li sunt idolii lui Ibo (Denis Moschitto), iar visul lui este să devină regizor de film. Tânărul hip-hopper din Schanzenviertel, Hamburg, s-a hotărât să intre în istorie ca primul realizator de film kung fu german. Mai întâi însă trebuie să realizeze un spot publicitar pentru magazinul de kebab al unchiul său, Ahmet. Ambiţiosul proiect are ca rezultat îmbinarea forţei lui Takeshi Kitano cu eleganţa lui Zhang Yimou. Dar toate acestea nu sunt pe placul unchiului. Contrar aşteptărilor, când publicul este entuziasmat de noul spot, până şi unchiul descoperă că are o slăbiciune pentru filmele inspirate din cultura asiatică. Ibo se gândeşte deja la o carieră strălucitoare şi începe să-şi pregătească discursul pentru Oscar. Filmul rulează în cadrul Festivalului “Comedy Cluj”. (D. MIRCEA-RADU)



“Clubul de pe 5th Avenue”

de Candace Bushnell
Editura Polirom
Preţ: 36,95 lei

Este primul roman tradus în româneşte al lui Candace Bushnell, autoarea cărţii care a stat la baza celebrului serial TV “Totul despre sex”. În acest roman din 2008, scriitoarea oferă o poveste plină de umor, voluptate şi suspans despre bani şi celebritate, despre putere şi pericolele sale, despre dorinţa de ascensiune socială şi dezamăgirea visurilor spulberate, proiectată pe fundalul elegant şi strălucitor al Manhattanului zilelor noastre. Candace Bushnell surprinde cu o fidelitate uimitoare viaţa tumultuoasă a societăţii elitiste care frecventează casa de pe 5th Avenue nr. 1, printre ai cărei membri se numără personaje sofisticate şi pitoreşti: actriţe, scenarişti, scriitori, bancheri, avocaţi sau colecţionari de artă. “Candace Bushnell abordează cu ironie materialismul vieţii urbane, aglomeraţia şi viteza metropolei, unde faima şi bogăţia domnesc pretutindeni, dar nu sunt niciodată uşor de atins”, a scris ziarul The Guar-dian.

“Jurnalul unui puşti”

de Jeff Kinney
Editura Art
Preţ: 29,90 lei

Acest roman scris ca o serie de însemnări despre viaţa de şcolar concurează direct cu best-sellerul “Harry Potter”, fiind vândut în peste 35 de milioane de exemplare şi tradus în 40 de limbi. “Jurnalul unui puşti” ocupă primul loc în topul New York Times al cărţilor pentru copii, având faima de “stimulent” al poftei de lectură printre adolescenţi. În primul volum al seriei care a făcut ravagii pe piaţa editorială pentru copii, protagonistul, Greg Heffley, elev de şcoală generală, are de înfruntat mai toate problemele specifice vârstei: popularitatea în faţa colegilor, eternele fâstâciri în faţa fetelor, pofta de joc mult mai mare decât pofta de lecţii. Plină de umor şi de poante presărate la fiecare rând, cartea beneficiază şi de desene savuroase. “Jurnalul unui puşti” are fan-cluburi pe Facebook, iar unii cititori şi-au postat clipuri în care laudă cartea pe YouTube. Romanul a fost ecranizat în 2010, urmând să ajungă şi în România.

“Gândeşti aşa cum mănânci”

de Patrick Holford
Editura All
Preţ: 44,90 lei

Un ghid clasic, practic, complet şi uşor de citit, menit să ne îmbunătăţească starea emoţională, să ne fortifice memoria, să ne ascută mintea şi să ne rezolve problemele de sănătate mintală prin intermediul nutriţiei. Psiholog şi expert în nutriţie, Patrick Holford ne dezvăluie modul în care grăsimile esenţiale, vitaminele şi mineralele pot ameliora depresia şi anxietatea; efectele alcoolului, ale stresului şi exerciţiilor fizice asupra sănătăţii mintale; ultimele descoperiri în tratamentul autismului şi al schizofreniei, precum şi sfaturi pentru cei cu probleme de sănătate mintală; cum să folosim nutriţia optimă împotriva declinului memoriei şi dificultăţilor de învăţare sau pentru prevenirea demenţei. Patrick Holford este unul dintre cei mai apreciaţi nutriţionişti din lume. În anul 1984, a fondat Institute for Optimum Nutrition la Londra şi este directorul Fundaţiei Food for the Brain. A scris 20 de cărţi despre nutriţie şi sănătate.

“Călătorie într-un picior”

de Herta Müller
Editura Humanitas
Preţ: 24,00 lei

Seria de autor dedicată laureatei Premiului Nobel de anul trecut continuă la Humanitas cu primul roman publicat de Herta Müller după plecarea din România. Eroina din “Călătorie într-un picior” este Irene, o femeie de 35 de ani, care îl cunoaşte pe Franz, un tânăr turist german pe care îl găseşte beat într-o cârciumă şi îl ajută să ajungă la hotel. Aşteptându-şi actele pentru emigrare, Irene stabileşte împreună cu Franz să se revadă în Germania. La aeroport nu-l va întâlni însă pe Franz, ci pe un prieten al acestuia, Stefan. După mutarea în Berlinul de Vest, Irene îl cunoaşte pe Thomas, un şomer homosexual cu care reuşeşte să comunice. Serpentinele amoroase, anxietatea provocată de birocraţia hărţuitoare pentru imigranţi, analiza lucidă a vieţii de pe străzile metropolei şi dorul de ţara de origine sunt descrise într-o proză concisă, minimalistă, dar cu “o comoară de imagini de neuitat”, cum a scris Publishers Weekly. O carte despre căutări şi singurătate. (C. GROZA)

Etichete
Comenteaza