Priveşte, citeşte! Megamind, Narnia şi Stieg Larsson

Priveşte, citeşte! Megamind, Narnia şi Stieg Larsson
Filme care se cer savurate, cărţi pe care nu îţi va părea rău că le-ai descoperit, dar şi producţii de cinema ori volume ce nu merită osteneala.
Megamind (3D)
Premieră
Cu: Will Ferrell, Brad Pitt
Regia: Gary Trousdale
Odeon Cineplex
Cinema City

Megamind este cel mai inteligent erou negativ pe care l-a cunoscut vreodată lumea. Şi cel mai păgubos. De-a lungul anilor a încercat să cucerească Metro City în toate felurile posibile. De fiecare dată a dat greş din cauza lui Metro Man, un supererou, invincibil... până în ziua în care Megamind chiar reuşeşte să-l învingă. Dintr-odată, Megamind se trezeşte că nu mai are nici un scop în viaţă. A devenit un erou negativ fără un rival. Îşi dă seama că cel mai rău lucru care i se putea întâmpla a fost să-şi atingă ambiţia de-o viaţă. Aşa că se hotărăşte să creeze un oponent, un nou supererou numit Titan. Acesta va fi mai mare, mai bun şi mai puternic decât a fost vreodată Metro Man. Titan, în schimb, se prinde repede că e mult mai distractiv să fie erou negativ decât băiat cumsecade, aşa că acum nu îşi pune în gând doar să stăpânească lumea, ci vrea, pur şi simplu, să o distrugă. Oare poate cel mai deştept om din lume să ia şi el o decizie înţeleaptă, măcar o dată în viaţa lui? Sau diabolicul geniu va cădea în capcana pe care şi-a întins-o singur şi va deveni un erou fără voie în propria sa poveste? În regia lui Tom McGrath, animaţia Megamind ia naştere datorită inconfundabilelor voci ale actorilor Will Ferrell, Brad Pitt, Tina Fey, Jonah Hill, Ben Stiller.

The Chronicles of Narnia:
The Voyage of the Dawn Treader (3D)
Premieră
Cu: Ben Barnes, Skandar Keynes
Regia: Michael Apted
Odeon Cineplex
Cinema City

După întoarcerea acasă, în Anglia, Edmund, Lucy şi vărul lor, Eustace, sunt atraşi într-un tablou magic care-i poartă înapoi în Narnia pentru următoarea lor aventură. Odată ajunşi acolo, se reîntâlnesc
cu Prinţul Caspian la bordul impresionantei nave regale Dawn Treader, unde descoperă că întoarcerea lor are loc într-un moment periculos. O negură malefică ameninţă să preia controlul tărâmului magic, iar ei sunt cei responsabili să protejeze Narnia de ameninţare, cu tot ce le stă în putinţă. Cu ajutorul Prinţului Caspian, al lui Reepicheep şi al curajosului echipaj, Lucy, Edmund şi Eustace navighează către insulele din Est, înfruntând comercianţi de sclavi, furtuni violente, şerpi de mare şi alte noi pericole la fiecare pas.

The Girl with the Dragon Tattoo
Cu: Michael Nyqvist, Noomi Rapace
Regia: Niels Arden Oplev
Arta

Cu 40 de ani în urmă, Harriet Vanger a dispărut de la o întrunire de familie pe insula stăpânită de puternicul clan Vanger. Cadavrul ei nu a fost găsit niciodată. Totuşi, unchiul ei este convins că a fost crimă şi că ucigaşul este un membru al propriei lui familii, strâns unită şi totuşi disfuncţională. Scriitorul Stieg Larsson, care a murit în 2004, a lăsat în urmă trei romane nepublicate, cunoscute drept trilogia “Millenium”. Odată cu scoaterea lor pe piaţă, în 2009, cărţile lui Larsson au urcat în topul mondial al bestseller-urilor direct pe locul al doilea (după Khaled Hosseini, cu al său roman “The Kite Runner”). Cartea “The Girl with the Dragon Tattoo”/“Bărbaţi care urăsc femeile” s-a vândut în peste 8 milioane de exemplare în întreaga lume. Filmul are cele mai mari încasări din istorie pentru o producţie suedeză şi cele mai mari încasări din Europa în anul 2009.

Zona Sinistră
capitolele unui roman
de Ádám Bodor
Editura Humanitas
Preţ 25 lei

“Zona Sinistră arde mocnit, te cucereşte şi te pustieşte în egală măsură. De multă, multă vreme
o carte nu m-a mai aprins aşa. Ca un vrăjitor, Ádám Bodor a amestecat licori numai de el ştiute şi, undeva în afara hărţilor şi a vremurilor, a obţinut o esenţă a degradării umane. E uimitor cum tot şi toate stau pe aceeaşi treaptă: ceţurile din munţi, mişeliile, pulpele dezgolite ale unor femei, crimele, tufele de scoruşe, umilinţa sau nechezatul unui cal.“ (Filip Florian) “Citindu-l pe Ádám Bodor (...) e tot mai sigur că vieţuim în visul cuiva. După această carte, ne dă târcoale (...) întrebarea: ce se va întâmpla dacă acel cineva se trezeşte?“ (Péter Esterhazy). Adám Bodor s-a născut în 1936, la Cluj. În 1952, după terminarea studiilor liceale, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru complot împotriva statului.

Cartea lui Moş Oposum despre Pisicile Poznaşe
de T.S. Eliot
Editura Humanitas
Preţ 25 lei

O ediţie fascinantă a poemelor cu pisici ale lui T.S. Eliot, cu ilustraţii de Axel Scheffler. Orice felină care se respectă, aflăm de la T.S. Eliot, are nu mai puţin de trei nume: unul pentru uzul familiei, unul bizar şi unul secret. Numele personajelor din Cartea lui Moş Oposum nu sunt neapărat trei pe cap de pisică, dar sunt revelatoare pentru talentele, metehnele sau manierele feline. În scenă intră Şoricofila Tanti Pisi-Poznă, Răgetdetigru cel Fioros, răzgâiatul Ram Tam Toana, şarlatanii Spargotac şi Zbârlisâcâici, misteriosul domn Mistofelis, magistrul fărădelegilor MacCarie şi Neamdesmântânilă, vigilent cotoi de pază! Toate aceste personaje oferă un spectacol irezistibil de hazos. “Pentru Pisici, e-o regulă de căpătâi:/Nu le vorbi, dacă nu intră ele-n vorbă mai întâi/Eu, unul, nu susţin defel aşa ceva/Şi zic, de e să te-ad-dresezi primul pisicii, da!/ Dar să nu uiţi, oricâte ţi-ar permite:/Familiaritatea n-o admite”.

Mr. Peanut
de Adam Ross
Editura Polirom
Preţ 36,95 lei

David Pepin şi-a iubit soţia de când s-au întâlnit la facultate, la un curs despre Alfred Hitchcock. După 13 ani de căsnicie, tot nu-şi poate imagina viaţa fără ea, însă e obsedat de eventualitatea morţii acesteia. Când, printr-un concurs misterios de împrejurări, Alice chiar moare, David este principalul suspect, deşi, din câte descoperă detectivii Hastroll şi Sheppard, persoana direct implicată este un personaj bizar, care şi-a luat numele de Mobius. Asemenea gravurilor care inspiră jocurile video create de David, firele narative ale romanului provoacă figuri complicate şi înşelătoare, răsturnări de perspectivă, născând îndoieli
în mintea cititorului: Crima şi căsnicia pot fi uneori faţa şi reversul aceleiaşi medalii? “De la «Cui i-e frică de Virginia Woolf?» încoace, nimeni n-a mai îndrăznit să intre în partea întunecată
a unei căsnicii precum «Mr. Peanut». O carte atât de fascinantă că-ţi dă fiori” (Stephen King)

Goana
nebună
a lumii
de Colum McCann
Editura RAO
Preţ 49,99 lei

Un elogiu închinat oraşului New York. Cu toate că e scris într-un stil urban, alert, fără astâmpăr şi reticenţe, şi vorbeşte despre o lume profund tehnologizată, romanul lui Colum McCann este, în esenţă, o rapsodie. O reţea elegant ţesută de personaje din toate mediile sociale, ale căror voci, reconstituite cu un har al autenticităţii demn de un arheolog, se întâlnesc, aducându-şi fiecare propria poveste de viaţă, în jurul a ceea ce a fost numit “delictul artistic al secolului XX”. Pe 7 august 1974, echilibristul francez Philippe Petit a traversat ilegal, mergând pe sârmă, spaţiul dintre cele două turnuri ale World Trade Center din New York. O rapsodie tragi-comico-eroică, orchestrată simfonic, a metropolei americane, dar şi a lumii de azi.


Comenteaza