Priveşte, citeşte! Crimă, dragoste şi cronometru

Priveşte, citeşte! Crimă, dragoste şi cronometru
Filme care se cer savurate, cărţi pe care nu îţi va părea rău că le-ai descoperit, dar şi producţii de cinema ori volume ce nu merită osteneala.
You Again (2010)
Cu: Kristen Bell, Kristin Chenoweth
Regizor: Andy Fickman
Cinema City
Odeon Cineplex

Tânăra Marni descoperă că fratele ei, Will, intenţionează să se însoare cu Joanna, marea ei rivală din liceu. Marni devine obsedată să-i arate lui Will adevărata faţă a viitoarei lui soţii şi va primi ajutor exact de unde nu se aşteaptă. Mama ei, Gail, îi devine un aliat de nădejde când îşi dă seama că mătuşa Joannei este colega ei de liceu, Ramona, care i-a făcut nenumărate zile fripte în trecut. Totuşi, când Marni o întâlneşte în cele din urmă pe Joanna, pentru prima dată în opt ani, aceasta din urmă pare să se fi schimbat. Ea a devenit o femeie caldă, binevoitoare şi inteligentă. Marni nu este foarte încântată să constate că Joanna se potriveşte cu adevărat bine în “peisajul” familiei extinse. De asemenea, vechea rivală a lui Gail, Ramona, are suficiente surprize de oferit: este o femeie de succes, bogată, proprietara mai multor hoteluri şi a unui avion privat. Cum vor ieşi cele patru femei din confruntarea inevitabilă?

Portretul luptătorului la tinereţe
Cu: Constantin Diţă, Alexandru Potocean
Regizor: Constantin Popescu Jr.
Cinema City
Victoria

În 1947 grupările de partizani anticomunişti se retrăgeau în munţi. Inamici ai sistemului, vânaţi de autorităţi şi iubiţi de românii simpli, ei au avut parte de un destin exemplar. Evenimentele din filmul lui Constantin Popescu sunt inspirate din realitate – în centru se află povestea partizanului anticomunist Ion Gavrilă-Ogoranu, iar acţiunea are loc
pe durata unui întreg deceniu. “Portretul luptătorului la tinereţe” a rulat la TIFF 2010, în premieră în România, iar proiecţia de gală de la Cluj a avut loc aseară, la cinema Victoria, în prezenţa regizorului Constantin Popescu Jr. şi a actorilor Constantin Diţă, Dan Bordeianu, Ion Bechet şi Cătălin Babiuc. Începând din 26 noiembrie, pelicula va putea fi văzută şi la cinematograful Arta. Detalii suplimentare despre film puteţi găsi pe site-ul www.portretulluptatorului.ro sau pe pagina de Facebook a peliculei: www.facebook.com/Portretul-luptatorului-la-tinerete.

The Next Three Days
Cu: Elizabeth Banks, Russell Crowe
Regizor: Paul Haggis
Cinema City

Cât de departe ai merge pentru cei pe care îi iubeşti? În filmul “The Next Three Days”, John Brennan (Russell Crowe) află răspunsul în modul cel mai brutal, atunci când familia sa este devastată de un incident îngrozitor. Lara, soţia lui John, este acuzată şi condamnată pe nedrept pentru o crimă oribilă. La trei ani de la pronunţarea sentinţei, John se zbate nu numai să îşi crească singur fiul, dar şi să îşi salveze soţia, căutând fără încetare o cale de a anula verdictul. Dar când judecătorii le resping şi ultimul apel, Lara intră într-o depresie cumplită şi se gândeşte din ce în ce mai des la sinucidere. Rămas fără alternative, John pune la cale un plan periculos şi necugetat, riscându-şi viaţa pentru femeia pe care o iubeşte. Cum are la dispoziţie doar trei zile înainte de a pierde tot, John porneşte într-o cursă nebunească. Un film plin semnat de Paul Haggis, regizorul răsplătit cu două Premii Oscar pentru pelicula “Crash”.

Takers
Cu: Paul Walker, Matt Dillon
Regizor: John Luessenhop
Cinema City
Odeon Cineplex

Un grup de infractori “de talie înaltă”, învăţaţi cu viaţa riscantă, dar de lux sparg în fiecare an câte o bancă, iar un poliţist ambiţios se străduieşte din răsputeri să-i prindă. Aceasta este, pe scurt, acţiunea thrillerului poliţist “Takers”. După ani de zile de jafuri pregătite cu grijă, banda este convinsă de unul din membrii săi să rişte, dând o ultimă lovitură cu miză uriaşă. Dar să ducă la bun sfârşit o asemenea lovitură având pe urmele lor un detectiv înrăit şi o bandă rivală este un lucru greu de izbutit, chiar şi pentru aceşti tâlhari profesionişti. În “Takers”, regizat de John Luessenhop (“Lockdown”), apar în rolurile principale Matt Dillon (“Crash”, “There’s Something About Mary”), Paul Walker (“The Fast and the Furious”) şi Hayden Christensen (“Star Wars Episode III – Revenge of the Sith”).




Cărti


“Persepolis”
Marjane Satrapi
Editura Art
Preţ 49,9 lei

Potrivit nu doar pentru pasionaţii de romane grafice, “Persepolis” a făcut milioane de “victime” în rândurile cititorilor din toată lumea, autobiografia lui Satrapi primind deopotrivă premii pentru calităţile artistice şi pentru umărul pus la lupta antifundamentalistă. “Persepolis” este revizitarea, la persoana întâi, a copilăriei pe care Marjane Satrapi şi-a petrecut-o la Teheran, într-o familie cu convingeri de stânga, implicată în mişcări politice încă de dinainte de Revoluţia Iraniană. Urmează, repovestit prin prisma propriei experienţe, conflictul dintre Irak şi Iran, anii petrecuţi la liceu în Viena revenirea în Iran şi plecarea definitivă în Franţa, toate episoadele alcătuind, puse cap la cap, un bildungsroman. Vălul care acoperă, de regulă, sensibilele chestiuni legate de politică, religie şi istorie se ridică în cartea autoarei stabilite în Franţa pentru a face loc multor nuanţe de gri camuflate în imagini exclusiv alb/negru.


“Epoca de fier”
de J.M. Coetzee
Editura Humanitas
Preţ 25 de lei

Considerată, în 1990, Cartea anului în Marea Britanie de publicaţia Sunday Express, “Epoca de fier” împleteşte cu subtilitate şi umor reţinut tragedia personală cu dramatismul unei epoci marcate,
în Africa de Sud, de rasism şi de violenţe sociale şi politice. Doamna Curren, o fostă profesoară de limbi clasice, suferă de cancer în fază terminală. Într-o scrisoare-jurnal, adresată fiicei ei plecate demult în America, eroina îşi descrie noua condiţie, ce o împinge spre reconsiderarea propriei vieţi, pe fundalul unei realităţi faţă de care a preferat să se păstreze într-o pasivitate filozofică până în acel moment - ororile apartheidului. Străduindu-se să-şi accepte boala care o macină, doamna Curren descoperă cu disperare şi mânie crescânde “cancerul“ social şi cultural al Africii de Sud. “Premiul Nobel pentru literatură i se acordă lui J.M. Coetzee, care înfăţişează într-o multitudine de feluri surprinzătoarea implicare a individului aflat în exteriorul unui contex“ (Motivaţia juriului Nobel 2003)

Comenteaza