Procesul după Franz Kafka deschide noua stagiune a Naţionalului clujean

Procesul după Franz Kafka deschide noua stagiune a Naţionalului clujean
Spectacolul "Procesul" după Franz Kafka, dramatizare de Mihaela Panainte și Daniel Ilea, traducere de Gellu Naum, deschide stagiunea 2017-2018 a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

Franz Kafka (3 iulie 1883 - 3 iunie 1924) este primul copil din cei șase ai negustorului Hermann Kafka și a Iuliei Löwy provenită dintr-o familie de rabini, medici, figuri de nonconformiști cu inclinații spre aventură și visare, Franz moștenind însușirile familiei materne. Figura tatălui energic, tenace, încrezător în sine este surprinsă de scriitor în faimoasa Scrisoare către tatăl (1919), din care reiese efectul traumatizant pe care atitudinea părintelui a avut-o asupra scriitorului. În 1912, într-o singură noapte (22-23 septembrie) scrie nuvela Verdictul. Urmează primele capitole din romanul "America", iar în decembrie, nuvela "Metamorfoza". În 1913 îi apare primul volum, culegerea "Contemplații". În 1916, În fața legii, a doua ediție din "Fochistul și verdictul". Între 1916-1917 scrie majoritatea povestirilor apărute în "Medicul de țară", urmând ca în 1919 să-i apară "Colonia penitenciară". În 1922 începe să lucreze la Castelul. Majoritatea scrierilor sale au fost publicate postum, Max Brod păstrându-i manuscrisele pe care Kafka îi ceruse să le ardă.

La "Procesul" lucrează din 1914, capitole din acesta fiind detașate sub titlul În fața legii și Un vis. Romanul Procesul este editat abia în 1925 la editura Verlag Die Schmeide din Berlin, apariție datorată fidelului său prieten, Max Brod.

Regizoarea Mihaela Panainte și celebrul scenograf Helmut Stürmer au gândit pentru acest spectacol un spațiu care să reflecte lumea interioară a lui Kafka: o închisoare în care personajul se simte vinovat și nu știe de ce. Ceva ca o amenințare, ca un pericol, alunecând în coșmar; „nu e un decor care să fie explicat, el trebuie să fie jucat", spunea Stürmer.

 

Comenteaza