Proiectul Scena Verde, tot mai aproape de realitate și, de ce nu, de Cartea Recordurilor

Proiectul Scena Verde, tot mai aproape de realitate și, de ce nu, de Cartea Recordurilor
În plan, Scena Verde va fi gata pe data de 1 mai. Organizatorii sunt optimiști că va fi folosită pentru prima dată la Zilele Arhitecturii, între 11 și 17 mai. Acestia speră și la depășirea unui record mondial, lucru încercat fără succes de Facultatea de Arhitectură din Timisoara.

După alegerea câștigătorilor din noiembrie 2014, studenții au muncit împreună cu coordonatorii lor, personalități din domeniul arhitecturii, în cadrul unui workshop pentru a finisa și finaliza proiectul, astfel încât să fie cât mai ușor de pus în practică.

Workshop-ul a fost un experiment prin care studenții participanți la concursul de arhitectură parametrică au avut ocazia să dobândească experiență în domeniu, prin proiectul „Scena Verde". Aceștia au fost coordonați de specialiști din domeniu și ajutați să ajungă la forma finală a proiectului.

”Scena Verde va fi lipită de pontonul deja existent, pentru o mai bună stabilitate și pentru a elimina și alte riscuri” precizează unul dintre studenții participanți la workshop. Structura flotantă a scenei va fi alcătuită din module de aproximativ 3x3m. Pentru a menține platforma la suprafață s-a considerat inițial că vor fi nevoie de 200.000 de peturi, dar după mai multe calcule numărul lor a scăzut. Sticlele vor fi ordonate într-o plasă de metal și vor fi scufundate în întregime în lacul Gheorgheni.

Numărul ridicat de peturi ce va fi utilizat le-a dat inițiatorilor proiectului o idee: cea de a încerca să bată un record mondial. Nu ar fi pentru prima dată când se dorește asta: anul trecut, Facultatea de Arhitectură din Timișoara a vizat același lucru la construirea unui pod pe Bega în întregime din peturi. Actualul record este deținut de Italia, unde există un pod plutitor făcut  din 43.296 sticle de plastic.

Pentru construcția podului de pe Bega s-au folosit mai mult de 100.000 de peturi, dar aceasta nu a fost omologată de comisie pentru că, potrivit celor de la Guinness, dovezile trimise nu arată felul în care au fost numărate peturile, iar structura nu a fost completă. Timişoara a concurat la două categorii, prima fiind "Largest plastic bottle sculpture" (cea mai mare sculptură din peturi), iar a doua "Largest plastic bottle structure" (cea mai mare structură din peturi), cele două fiind considerate categorii diferite.

Organizatorii se arată entuziasmați de ideea depășirii unui record mondial, dar prioritățile din acest moment sunt construirea și funcționabilitatea platformei, pentru ca mai apoi să poată fi folosită pentru diferite evenimente culturale.

La nivel de concept, planul proiectului Scena Verde este gata. Mai mult decât ajungerea la o formă finală, s-a dorit rafinarea designului și a tehnologiilor de fabricație. Atât scena cât și structura flotantă vor fi construite în întregime de studenți voluntari. Pentru scena propriu-zisă, va fi folosit material lemnos, asigurat de unul dintre sponsorii proiectului. Ea va fi construită din celule unice, fiecare cu formă și dimensiuni diferite. Pentru ușurința asamblării, ele vor fi numerotate.

Scena verde a început ca un concurs de arhitectură parametrică pentru studenții Facultății de Arhitectură. După aflarea câștigătorilor în noiembrie anul trecut, următoarea etapă a fost inițierea unui workshop, ajuns și el la final. În continuare, urmeayă construirea efectivă a scenei.

Laura MUREȘAN

Comenteaza