Recital baroc, la Muzeul Etnografic din Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Iun 2016, 11:20
- Cultură
- Ascultă știrea
Cu această ocazie vor fi prezentate publicului clujean câteva dintre instrumentele îndrăgite ale secolelor XVII-XVIII: instrumente de suflat, cu corzi sau claviatură precum flautul drept, vioara barocă, violoncelul baroc, viola da gamba şi clavecinul.
Programul cuprinde lucrări de Giovanni Gabrieli, Carolus Hacquart, Georg Philipp Telemann, Johann Sebastian Bach şi Jean-Philippe Rameau şi acoperă cei 150 de ani de muzică barocă (1600-1750).
Concertul este organizat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima", care pe această cale doreşte să prezinte studenţilor interesaţi oferta de studii din domeniul muzicii vechi.
Biletul de intrare costă 6 lei - adulţi, 3 lei - elevi, studenți și pensionari.
Program:
1. Giovanni Gabrieli (1555-1612): Canzon Seconda a 4 (1608)
2. Carolus Hacquart (c. 1640 - 1686): Suita IX în Fa major
Preludium-Vivace-Grave - Allemnde - Courante - Sarabande-Variatio - Gigue
3. Georg Philipp Telemann (1681-1767): Triosonata în Fa major TWV 42:F3
Vivace - Mesto - Allegro
4. J. S. Bach (1685-1750): Suita pentru violoncel solo în Sol major BWV 1007
Prelude- Allemande- Courante- Sarabande- Menuett I&II- Gigue
5. Jean-Philipp Rameau (1683-1764): Pieces de clavecin en concerts nr. 5
La Forqueray - La Cupis - La Marais
6. Georg Philipp Telemann (1681-1767): Cvartet în sol minor TWV 43:g4
Allegro - Adagio - Allegro
Zoltán Majó a fost flautist în orchestra Operei Române din Cluj. Pasiuna lui pentru muzica veche l-a condus însă şi la flautul drept. Neobosit promotor al muzicii vechi autohtone, a cântat în mai multe formaţii de muzică veche şi a efectuat numeroase înregistrări cu instrumente de epocă. Este fondator şi conducător artistic al ansamblului de flaute drepte Flauto dolce şi membru al Ansamblului Baroc „Transylvania". De asemenea predă flaut drept la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj.
Violonista Melinda Béres s-a născut la Târgu Mureş, urmând Liceul de Muzică din localitate, iar apoi Academia de Muzică „Gh. Dima" din Cluj. Este laureată a concursurilor internaţionale „Constantin Silvestri" (Târgu Mureş) şi „C. Flesch" (Ungaria). A concertat ca solistă alături de majoriatea orchestrelor filarmonice din ţară şi a susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate, cântând adesea şi la vioară barocă în ansambluri de muzică veche. Este conferenţiar universitar la Academia de Muzică „Gh. Dima" din Cluj, unde a obţinut şi titlul de doctor în muzică cu lucrarea „Cvintetul de coarde. Ipostazele mozartiene".
Ciprian Câmpean a studiat violoncelul la Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj şi a participat la numeroase cursuri internaţionale de măiestrie. Este membru al orchestrei Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj. Între 2013-15 a urmat cursuri de masterat în violoncel baroc la Conservatorul din Geneva. Este membru stabil în formaţiile de muzică veche Ansamblul Baroc "Transylvania" din Cluj şi "La Follia" din Timişoara, desfăşurând o bogată activitate concertistică în România şi în străinătate.
Soma Salat-Zakariás provine din Cluj, unde a început studiul violei da gamba ca adolescent cu Ilse L. Herbert. A continuat studiile cu Lorenz Duftschmid la Trossingen (Germania) şi cu Paolo Pandolfo la Basel (Elveţia), unde a absolvit două masterate. A obţinut premii la concursuri în Germania şi Italia şi este conducătorul ansamblului The Little Light Consort, fondat în 2011. Din 2013 predă la „Universidad Central" din Bogota (Columbia).
Erich Türk este cadru didactic la Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj, unde predă orgă, clavecin, organologie, bas cifrat şi muzică de cameră. A studiat la Cluj şi la Viena, participând la numeroase cursuri de măiestrie. În calitate de organist, clavecinist, dirijor de cor sau membru în formaţii camerale are o bogată activitate concertistică şi discografie, iar în 2000 este laureat al Concursului Internaţional de Orgă "J.S. Bach" din Bruges (Belgia). Este membru stabil al Ansamblului Baroc „Transylvania" şi al Balkan Baroque Band.