Spectacolele fără buget, reţeta de criză a Teatrului Maghiar

Spectacolele fără buget, reţeta de criză a Teatrului Maghiar
Lipsa de bani pune la încercare proiectele instituţiei clujene, care va avea totuşi 11 premiere în stagiunea 2010/2011.
“Modelul financiar negativ există în teatru încă din anii ’80, când am făcut spectacole «no-budget». Acum suntem nevoiţi să ne întoarcem la spectacole de acest gen - cu decoruri simple, reciclate sau chiar cu două spectacole în acelaşi decor”, a sintetizat ieri, pe un ton amărui -glumeţ, directorul Teatrului Maghiar de Stat (TMS) din Cluj, Tompa Gabor, situaţia bugetară a instituţiei în stagiunea care stă să înceapă.

În ciuda provocărilor financiare, teatrul se poate lăuda cu un sezon-record, în care se vor juca 11 premiere, vor avea loc spectacole-lectură, proiecte ale actorilor teatrului şi un festival cu participare internaţională de top. Deşi actorii sunt afectaţi de “umilitoarea reducere cu 25% a salariilor”, după cum a spus Tompa, ei au fost invitaţi să contribuie la programul “off” al stagiunii - un nou proiect al Teatrului Maghiar. “Există teme fierbinţi, ca în spectacolele «Roşia Montană» sau «Alcoolicii» (două dintre premierele toamnei - n. red.), născute din poveşti adevărate, iar aceste experimente sunt foarte importante într-un teatru”, a explicat directorul adjunct, Visky Andras.

Unul dintre spectacolele acestei secţiuni va fi “Tiramisu – Mi-am omorât mama”, al actorilor Albert Csilla şi Dimeny Aron. De asemenea, spaţiile de joc vor fi diversificate. De pildă, “Jurnalul unui nebun” de Gogol, regizat de Tom Dugdale, se va interpreta la Casa Tranzit. Stagiunea 2010/2011 se deschide, oficial, în 22 septembrie, cu premiera “Măsură pentru măsură” de Shakespeare, în regia lui Matthias Langhoff, care va deschide şi Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti, în 30 octombrie. Cel puţin şase dintre producţiile Teatrului Maghiar vor fi prezentate la festivaluri din străinătate în stagiunea viitoare, a mai anunţat directorul Tompa. “Trei surori” se va juca, în octombrie, la Festivalul de la Pécs, iar, în mai 2011, la Metz şi Paris. “Strigăte şi şoapte” va fi prezentat la Budapesta şi la Festivalul “Bergman” din Stockholm, iar “Richard III”, tocmai în Coreea de Sud.

Cort gigantic la Muzeu

A doua ediţie a Festivalului “Interferenţe” începe în 1 decembrie cu un concert de jazz al trupei newyorkeze Elevation. Piesele invitate, de la cele mai importante teatre ale Europei, vor fi jucate nu doar în sălile Teatrului Maghiar, ci şi la Casa Tranzit, la Fabrica de Pensule sau în curtea Muzeului de Artă, unde va fi amplasat un cort imens. Aici va fi reprezentat unul dintre cele mai spectaculoase experimente teatrale, “Mothers”, regizat de Alize Zindwijk, în care joacă femei din toată lumea care narează cum au imigrat şi ce obstacole au întâmpinat. “Încercăm să împingem un pic limitele teatrului”, a afirmat Tompa Gabor, care a deplâns încă o dată slaba implicare a autorităţilor locale în organizarea festivalului. Consiliul Local Cluj-Napoca a acordat evenimentului 3.000 de euro, dintr-un buget de circa un milion de euro.


Comenteaza