Startul “Comedy”, cu piraţi şi personalităţi

Startul “Comedy”,  cu piraţi şi personalităţi
Ediţia a doua a Festivalului Internaţional de Film “Comedy Cluj” a avut deschiderea oficială aseară, la cinematograful Republica, în prezenţa a 1.000 de spectatori.
Aproape 1.000 de spectatori au participat, aseară, la cinematograful Republica, la gala de deschidere a evenimentului cinematografic al toamnei clujene, Festivalul Internaţional de Film “Comedy Cluj”.

Cu aproximativ o jumătate de oră înainte de începerea propriu-zisă a festivalului, în faţa şi pe holul cinematografului Republica sosiseră deja câţiva spectatori, atât tineri, cât şi doamne şi domni trecuţi de prima tinereţe. În scurt timp au început să apară şi personalităţi locale, dar şi cineaşti din Bucureşti şi din străinătate. Aseară şi-au făcut apariţia şi doi dintre membrii juriului: jurnalistul Augusto Orsi, unul dintre organizatorii Festivalului de Film de la Locarno, Italia, şi membru FIPRESCI - Fédération Internationale de la Presse Cinématographique (Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice), precum şi Alin Ludu Dumbravă, critic de film, jurnalist şi blogger, unul dintre principalii exponenţi ai tinerilor critici din România. Juriul “Comedy Cluj” va oferi trofeul unuia dintre cele nouă filme înscrise în competiţie.

Înainte de proiecţia filmului “Piraţii radioului” (“The Boat that Rocked”), Sorin Dan, organizatorul festivalului, le-a urat bun venit spectatorilor. “Am fost întrebaţi de mai multe ori dacă va mai exista o a doua ediţie a festivalului, după cea de anul trecut. În unele ocazii, sincer, ne-am îndoit că va mai fi. Totuşi, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, dar şi cu ajutorul prietenilor, am reuşit”, a precizat Sorin Dan. “Ţin să spun că această a doua ediţie nu este doar o urmare a celei dintâi, ci este o ediţie mult îmbunătăţită. Selecţionera filmelor, care a venit din Germania, şi cineastul Vladimir Marin au realizat un lucru remarcabil”, a subliniat organizatorul. Sorin Dan a precizat faptul că munca de selecţie a filmelor nu e deloc uşoară, deoarece producţia mondială de comedii este destul de redusă, dar şi pentru că umorul diferă de la ţară la ţară, de la zonă la zonă.

“Ceva poate provoca hohote de râs unor spectatori, iar în altă ţară să nu stârnească nici măcar un zâmbet”, a punctat organizatorul. “Cele 100 de pelicule din festival, care vin din 30 de ţări, sper să vă convingă că filmul de comedie nu este un gen facil, ci unul care îţi pune probleme existenţiale într-o manieră degajată”, a subliniat Sorin Dan. El a dezvăluit câteva dintre surprizele de care vor avea parte spectatorii pe parcursul festivalului: “va exista o secţiune dedicată celui mai mare regizor român de comedie, Geo Saizescu, dar şi o secţiune «silent», concentrată pe filmele lui Buster Keaton, cu acompaniament de pian în sala de cinema”.

Festivalul Internaţional de Film “Comedy” se va desfăşura, până în 17 octombrie, la cinematografele Republica, Arta, Victoria, dar şi la Casa Tranzit şi la Polus Center (proiecţiile “drive-in”).

Personalităţi clujene la festival

Printre personalităţile prezente la deschiderea oficială s-au numărat Vasile Leordean (LCS - Flacăra), Simion Mureşan (Electrogrup), Marius Bejan (Coratim), Mircea Ţinte şi Radu Taica (Target Capital), Monica Danci (Sales Consulting) şi Dan Danci (Duct City), arhitecţii Vasile Mitrea, Ionel Vitoc şi Valentin Moldovan, Monica Apostu, soţia primarului Sorin Apostu, Mihai Costin, directorul Finanţelor Publice Cluj, Ion Pantelimon (Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri), Dorin Deac (Registrul Comerţului), Călin Tăut (Pricewaterhouse Coopers), Theo Peter jr (consilier local PNL), directorul Muzeului de Artă, Călin Stegerean, Mircea Buteanu, proprietarul Diesel Club.

Comenteaza