SUPLIMENT Întâlnirea familiilor din eparhia de Cluj-Gherla în “Anul familiei - Leagăn al vieţii”

SUPLIMENT Întâlnirea familiilor din eparhia de Cluj-Gherla în “Anul familiei - Leagăn al vieţii”
La Mănăstirea “Sfântul Anton” de la marginea Gherlei a avut loc sâmbătă, 23 iunie a.c., Întâlnirea Eparhială a Familiilor, sub semnul “Anului Familiei – leagăn al vieţii”. A fost o frumoasă zi de vară, în care “familia Bisericii”, formată din părinţi, copii, bunici, precum şi preoţi, persoane consacrate, s-a reunit pentru a petrece un timp de pace, de reflecţie şi împărtăşire, punând în centru pe Dumnezeu, izvorul vieţii şi al iubirii.

Peste 400 de persoane şi în jur de 40 de preoţi - protopopi şi parohi din toate protopopiatele Eparhiei de Cluj-Gherla - au participat la programul pregătit de către reprezentanţii birourilor pentru pastoraţia familiei şi membrii Centrului "Iubire şi Adevăr" din cadrul Fundaţiei "Familia Sfântă", Cluj-Napoca.

Momentul de început a fost primirea Preasfinţitului Florentin Crihălmeanu la capela "Sfântul Iosif" din Gherla, după care preoţii şi credincioşii, într-o mare procesiune, purtând icoana Sfintei Familii, au ieşit din oraş, urcând pe colina împădurită, până la "colţul de rai" din jurul bisericuţei în stil maramureşean dedicată Sfântului Anton.

După un cuvânt de bun-venit al pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească. Pornind de la lectura Evangheliei, în cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa Florentin s-a referit la importanţa familiei: "«Familia, prin excelenţă, este o comunitate de viaţă şi iubire, chemată să dăruiască iubirea şi să transmită viaţa» - spunea Fericitul Ioan Paul al II-lea în memorabilul document adresat familiilor, Familiaris consortio. (...) Temelia vieţii de familie trebuie să fie stâncă a credinţei, a speranţei şi a iubirii. Astfel, instituţia familiei va putea rezista furtunilor lumii acesteia, păstrându-şi caracteristicile esenţiale, unitatea şi indisolubilitatea ei. Familia este şi parte a unui organism, o celulă vie, numită, în repetate rânduri, de către Pontifi, ca «celula fundamentală a societăţii şi a Bisericii»".

La încheierea celebrării, pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii, a anunţat următorul moment, anume decernarea de diplome pentru cei care au încheiat un curs de pregătire pentru căsătorie în cadrul Centrului "Iubire şi Adevăr", precum şi un omagiu pentru câteva familii care au aniversat un anumit număr de ani de la căsătorie. Cuplurile au venit cu emoţie la Episcopul eparhial pentru a primi binecuvântare şi un semn de amintire a acestui moment.

După prânz a urmat programul artistic al formaţiei folk din Gherla, formată din tinerii adunaţi în jurul pr. Edmund Dujardi. Partea a doua a programului a debutat printr-un cuvânt al pr. Cristian Langa, care a pus un punct de plecare şi de reper pentru reflecţiile care au urmat, aducând în atenţie citatul evanghelic al nunţii din Cana (In 2,1-11). Programul a continuat prin mărturii ale unor familii: primul cuplu a fost familia Hodoş, responsabili ai biroului pastoral de la Bistriţa. Ei s-au referit la Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Milano (30 mai - 3 iunie a.c.), la care au participat împreună cu grupul numeros de pelerini din Eparhia de Cluj-Gherla. A urmat familia pr. Juraj Terek şi Katherine din Austria, care, la invitaţia Preasfinţitul Florentin, au venit împreună cu cei 7 copii ai lor pentru a da mărturie despre ceea ce înseamnă pentru ei lupta vieţii şi cum s-au pus sub semnul lui Dumnezeu. Pr. Terek este de origine din Slovacia, fiind preot de rit bizantin, căsătorit cu o americancă. El a spus, între altele: "Părinţii mei au suferit, au traversat persecuţii fiind în Biserică, dar ceea ce a rămas a fost credinţa în familie - este ceea ce dorim să le dăruim şi copiilor noştri, să le dăruim credinţa". Ei şi-au spus povestea căsniciei lor, exprimând secretul unei vieţi sfinte: "Fă binele şi evită răul". A urmat familia pr. Edmund Dujardi şi Felicia din Gherla, împreună cu fiul lor, Edi, pe care l-au primit de la Dumnezeu pe calea înfierii. Ei au dat mărturie despre faptul că nu este nici o diferenţă între copiii născuţi şi cei înfiaţi într-o familie, îndemnând familiile fără copii să aibă curajul să devină părinţi pentru acei copii care-şi aşteaptă încă părinţii. O altă mărturie plină de emoţie a dat familia Fărcaş - de asemenea un exemplu impresionant de solidaritate şi iubire, din care au primit puterea de a depăşi cu bine încercările vieţii: deşi el este nevăzător, au adus pe lume şi îi cresc împreună pe cei 4 copii pe care i-a dăruit Dumnezeu.

Au urmat discuţii pe grupuri, în care au fost dezvoltate aspecte ale vieţii în familie, după care Preasfinţitul Florentin a dat binecuvântarea finală, cu un cuvânt de mulţumire adresat tuturor celor care au răspuns chemării de a arăta lumii că familia este importantă.

(Biroul de Presă)

 

Etichete
Comenteaza