Teatre şi lângă teatre. Ghid studenţesc

Teatre şi lângă teatre. Ghid studenţesc
Clujul este unul dintre oraşele României în care funcţionează trei teatre profesioniste, iar activitatea acestora este completată de producţii independente de cele mai diverse facturi, de la “stand up comedy” la drame, jucate nu doar pe scene, ci şi în cluburi sau cafenele. Studenţii clujeni pot astfel opta între producţiile instituţionale şi “performance”-urile minimaliste independente.
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj este considerat cea mai bună companie din România, iar la unele din producţiile sale biletele trebuie rezervate chiar şi cu trei luni înainte. “Unchiul Vania” de Cehov, în regia lui Andrei Şerban, e un asemenea caz. Spectacolul se joacă din 2007 cu un uriaş succes, obţinând trei premii UNITER. O altă producţie “marca” Andrei Şerban, “Strigăte şi şoapte”, a făcut în acest an săli pline la Teatrul Maghiar. Tarifele instituţiei variază între 10 lei, cu reducere, şi 15 lei, în stal, iar la cele două spectacole menţionate biletele costă 20 de lei.

Unul dintre succesele recente ale Teatrului Naţional este “Noaptea Walpurgiei” de Venedikt Erofeev, montat de Mihai Măniuţiu. Alte spectacole care se joacă cu casa închisă, unele de câţiva ani buni, sunt “Logodnicele aterizează la Paris”, o comedie “girată” de Florin Piersic, sau “Cântăreaţa cheală”, în regia lui Tompa Gabor, o reluare a spectacolului său legendar din anii ’90. În general, preţurile Naţionalului sunt între 10 şi 25 de lei.

Fabrica de Pensule, unul din spaţiile artistice neconvenţionale ale Clujului, găzduieşte şi Compania Independentă de Teatru “Grupa mică”, cu montări proprii şi spectacole invitate ale altor trupe din România. “Grupa mică” a prezentat în sezonul trecut “Delir în doi” de Ionesco, mai multe spectacole din festivalul “Galactoria”, al absolventilor de profil, şi a organizat spectacole-lectură. În actuala stagiune “Grupa mică” pregăteşte un alt Ionesco, “Scaunele”, iar regizoarea Mihaela Panainte spune că va invita în această toamnă un spectacol al Companiei “Teatru 74” din Târgu Mureş. Biletele la Fabrica de Pensule costă între 10 şi 15 lei.

Regizorul Sorin Misirianţu a iniţiat în localul Diesel un “Teatru de club” cu spectacole scurte, alerte, potrivite pentru un public dinamic. Printre producţiile prezentate deja spectatorilor, din care unele vor fi reluate şi în această toamnă, se află “Tony şi Dora”, o comedie inspirată de personaje reale, musicalul “Richard al III-lea” sau “Bigudiuri”, o piesă contemporană românească. Biletele la spectacole costă 15 lei, iar preţurile clubului sunt în regim “happy hour”.
Comenteaza