Teatrul Maghiar de Stat revine cu proiecte ambiţioase şi noi premiere

Teatrul Maghiar de Stat revine cu proiecte ambiţioase şi noi premiere
Teatrul Maghiar de Stat Cluj a ajuns la cea de-a 222-a stagiune a sa şi a început deja în cea de-a doua parte a lunii august în cadrul Zilelor Culturale Maghiare cu spectacole, concerte şi cu un cort ridicat lângă Catedrala Reformată. Urmează o stagiune cu spectacole în premieră, regizori străini şi locaţii surpriză, dar şi multe participări ale teatrului la diferite festivaluri.

Directorul Teatrului Tompa Gabor a spus la ce să ne aşteptăm de la această stagiune care se anunţă a fi diversă şi cu multe participări la festivaluri.

"În prezent se desfăşoară repetiţiile pentru două spectacole noi, primele două premiere ale stagiunii, atât pe scena mare, cât şi în Sala Studio. Pe scena mare, după exact 30 de ani de când nu s-a mai făcut aici o piesă de Georges Feydeau, Alexandru Dabija pune în scenă o piesă ciudată, nejucată până acum, netradusă nici în limba română, nici în limba maghiară până acum. Este vorba de Logodnicii din provincie sau Logodnicii din Loches, înca nu ne-am decis definitiv asupa numelui spectacolului", a spus directorul teatrului.

Alexandru Dabija se întoarce şi el exact dupa 30 de ani la Teatrul Maghiar din Cluj. Decorurile pentru această piesă sunt semnate de Dragoş Buhagiar, la fel şi costumele. De asemenea, în Sala Studio, Nona Ciobanu, tânără regizoare care trăieşte în Slovenia la ora actuală, fostă studentă a lui Silviu Prucărete, pune în scenă o piesă care se numeşte Cel care închide noaptea. Textul este scris de regizoare şi este inspirat din binecunoscutul film Portarul de noapte. Este un spectacol cu două personaje, o poveste interesantă, de dragoste între un fost ofiţer nazist şi o tânără care se întâlnesc într-un hotel din America de Sud şi despre care publicul află că a fost, de fapt, victima lui în lagărele de concentrare.

Teatrul o lasă mai uşor cu premierele către sfârşit de an calendaristic pentru a se axa mai mult pe participarea la festivaluri de teatru.

„Până la sfârşitul acestui an calendaristic nu ne mai propunem alte premiere, deoarece ne pregătim pntru cea de-a patra ediţie a festivalului Interfenţe, care va începe pe 26 noiembrie şi va dura pana pe 7 decembrie. Programul este încă în curs de definitivare. Subiectul în acest an al festivalului este Mărturiile corpului, este un titlu tradus într-un fel din limba maghiară, dar sugerat în limba română de George Banu. Festivalul devine aşadar tematic, vor fi multe spectacole, atât în cele două spaţii ale teatrului nostru, cât şi în alte spaţii alternative. Vor veni după toate speranţele noastre regizori importanţi ca Thomas Ostermeyer", a precizat Tompa.

Între timp teatrul maghiar clujean va participa la patru festivaluri importante cu spectacole existente. Crăciunul ivanovilor este invitat la festivalul teatrului Rotaract, pe 15 octombrie. Victor sau copiii la putere a fost selecţionat la Festivalul Naţional de Teatru, care anul acesta are loc între 24 octombrie-2 noiembrie. Dantelă, spectacolul studio va fi prezent la festivalul de teatru Interetnic care ale loc la Miercurea Ciuc şi există festivalul Eurotaria la Timişoara, unde, pe data de 15 noiembrie Teatrul Mahiar de Stat va fi prezent pentru a juca Victor sau copii la putere.

„După Interferenţe avem un program foarte bogat, ambiţios de noi premiere. Prima premieră are loc la începutul anului, mai exact Vzitita bătrânei doamne de Friedrich Durenmatt, în regia lui Tompa Gabor, iar în rolurile principale publicul îi va putea vedea pe Magda Ştif şi Boer Ferenc un mebru onorific al teatrului maghiar. Nu uităm Cântec de lebădă, după Cehov, în regia lui Ferenc Sinko, un spectacol cu multă mişcare şi mai puţine cuvinte, după care urmează piesa lui Franz Xaver Kroetz, Dorinţa în regia lui Istvan Albu", spune directorul teatrului maghiar.

Stagiunea mare continuă cu spectacole în Sala mare, unde în regia lui Keresztes Atilla, va fi prezentat, la începutul lunii martie, o comedie satirică ce se poate înrudi cu Chiriţele. Este vorba de Văduva Karnyo şi cei doi zburdalnici.

La sfârşitul lunii martie, început de aprilie, va avea loc spectacolul Breaking the Waves în regia tânărului regizor american Tom Dugdale, iar ultimele două spectacole vor avea premiera în iunie la Sala mare. Este vorba de Umbra semnat de Niky Wolcz care vine pentru prima dată să semneze regia piesei. Va fi o piesă foarte rar jucată şi în România. De asemenea, Mihai Măniuţiu va monta o piesă de Tabori, în ideea festivalului din 2015, Zilele Teatrului Naţional care vor fi dedicate Europei. Este vorba de Recviem pentru un spion, un text cu trei actori la sala studio.
Vor merge şi spectacolele prezente pe afiş începând cu Unchiul Vania, care păşeşte în cea de-a opta stagiune a sa şi se apropie de 120 de reprezentaţii, dar şi alte spectacole pentru care interesul publicului continuă să fie important.

Stagiunea e plină de evenimente adiacente, complementare, spectacole de lectură, spectacole legate de aniversări, de zile ale teatrului. Teatrul Maghiar de Stat continuă şi încercările de a ieşi în public cu spectacole în diverse forme.

Comenteaza