Tenori, baritoni şi soprane de talie internaţională vor cântă la Festivalul de Operă Viva Vox

Tenori, baritoni şi soprane de talie internaţională vor cântă la Festivalul de Operă Viva Vox
Eveniment important la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Sunt invitaţi mari nume ale scenei mondiale.

Trei mari nume, de talie internaţională, vor concerta în cadrul celei de a patra ediţii a Festivalului Viva Vox: tenorul Ramon Vargas, soprana Brigitta Kele şi baritonul George Petean. Concertul va avea loc luni, 5 mai, la Opera Română.

"Noutatea absolută este că, pentru prima oară, va veni în România valorosul tenor Ramon Vargas, unul din cei mai renumiţi tenori ai lumii. Acesta va concerta alături de inconfundabilul bariton George Petean, format la Cluj, solist permanent al Operei din Hamburg şi soprana Kele Brigitta, o altă voce locală, aplaudată pe toate scenele lirice europene. Aceştia vor fi acompaniaţi de orchestra Operei clujene, ghidată de bagheta dirijorului italian Giuliano Carella, o altă personalitate artistică mondială. Ne-am dorit mult să îi aducem la Cluj şi cu eforturi foarte mari am reuşit. Îi aşteptăm pe toţi amatorii de operă de calitate la acest concert care este un eveniment deosebit pentru scena lirică clujeană", a explicat Sabin Rus, purtătorul de cuvânt Operei Naţionale Române.

Covor roşu şi cocktail

Cele patru vedete vor încânta publicul clujean în cadrul unui eveniment operistic ce se anunţă a fi strălucitor, distins şi exclusivist, asemănător unui bal vienez, cu invitaţi întâmpinaţi cu fast şi covor roşu, culminând cu un cocktail în compania unor invitaţi din mediul cultural-artistic intern şi internaţional, reprezentanţi ai mediului de afaceri clujean. Practic toată lumea artistică a oraşului va fi prezentă la acest eveniment, anunţă organizatorii.

Val de evenimente

Festivalul Viva Vox va avea loc în perioada 6-11 mai 2014 şi este compus din 11 spectacole de operă, 4 cursuri de măiestrie, o festivitate de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, un simpozion științific internațional și un workshop cu invitați de marcă.
Festivalul mai aduce o noutate: toate concertele vor fi transmise live şi înregistrat prin internet streaming, întărind astfel dimensiunea internaţională a evenimentului, ce va putea fi urmărit din orice colţ al lumii, pe site-ul oficial www.viva-vox.ro.

 

Un festival care a crescut

 

Evenimentul, aflat la a IV-a ediţie, a pornit de la un conceptul liric de nivel internaţional, urmărind să reunească artişti de valoare din ţară şi din afara ei. Ediţia din acest an este un apogeu al activităţii de până acum, găzduind reprezentanţi ai Academiilor de muzică din București, Cluj, Debrecen, Iași, Ierusalim, Timișoara, Salzburg și Szeged. Prezente la eveniment vor fi şi personalităţi remarcabile din zona lirică: Peter Mario Katona - directorul de casting al Royal Opera House , Covent Garden, Luisa Petrov - unul dintre cei mai importanți agenți de operă europeni, Sissy Thammer - directorul Festivalului Tinerilor Artiști de la Bayreuth, Germania, Maria Temesi - fondator și director al Concursului Internațional de Canto "Simandy József" din Ungaria, Hermann Keckeis - regizor la Universitatea de Muzică şi Arte Dramatice Mozarteum din Salzburg, Anna Maria Ferrante și Louis Rafael Salomon de la Universitatea Santa Cecilia din Roma, prof. Mohos Nagy Eva de la Conservatorul din Debrecen, dirijorul Gyödry Sándor, director general al Operei din Szeged, Kerek Ferenc, decanul Facultății de Muzică din Szeged, artistele lirice Lucia Stănescu și Viorica Cortez, dirijorii Petre Sbârcea și Gheorghe Victor Dumănescu, și nu în ultimul rând, președintele de onoare al ediției curente, bas-baritonul Ionel Pantea.

Tiberiu Fărcaş
clujulcultural.ro

Comenteaza