Video TIFF 2024: 196 de filme, 42 românești. O campanie de imagine atipică

TIFF 2024: 196  de filme, 42 românești. O campanie de imagine atipică

Ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) are loc între 14 și 24 iunie la Cluj-Napoca. Un număr de 196 de filme, de toate genurile, vor putea fi vizionate de către cinefili, din care 169 de lungmetraje, 20 de scurtmetraje și 7 episoade de seriale TV. De asemenea, în programul festivalului se numără 42 de filme românești. 

Dogman, cel mai recent film al legendarului Luc Besson (La Femme Nikita, Léon: The Professional, The Fifth Element), va deschide cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. 

Construit ca un puzzle, filmul recompune, prin flashback-uri, destinul tragic al lui Doug, un tânăr care în copilărie a fost aruncat de tatăl său abuziv în cușca câinilor de luptă pe care îi antrena. În loc să-l sfâșie, aceștia devin familia lui. Ani mai târziu, acesta dă spargeri în apartamentele unor oameni bogați, ajutat de o armată de companioni canini pe care îi numește „copiii lui” și performează într-un club de cabaret. 

„Cum reușește cineva să supraviețuiască (după o traumă) și ce face cu acea suferință? Am vrut să explorez asta în Dogman. Suferința e ceva ce avem în comun cu toții, iar singurul antidot împotriva ei este dragostea. Societatea nu te va ajuta, dar dragostea te poate vindeca.” – Luc Besson

12 producții din toată lumea se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale Competiției Oficiale, în timp ce 10 filme își vor disputa premiul Competiției What’s Up Doc?. În competiția pentru trofeul Transilvania sunt 7 debuturi, iar pe lista celor 12 lungmetraje este și un film românesc. 

“Filmele Competiției Oficiale sunt, în marea lor majoritate, despre personaje atipice, nonconformiste, despre reacții la presiunile sociale și nevoia de conexiune, afirmare sau independență - drame intimiste, comedii absurde, melodrame neconvenționale sau cronici de familie de calibre diferite, cu o ușoară predilecție pentru povești cu și despre tineri aflați în momente de răscruce.”, a declarat Mihai Chirilov, director artistic TIFF.

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia, un program eclectic care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere și programe speciale. „Cele opt filme alese formează un caleidoscop cu tot atâtea genuri și stiluri, cu titluri ultra premiate și sonore, dar și un indie jucăuș, un anime-senzație, un documentar fără limită, sau un titlu proaspăt adus de la Cannes-ul de anul acesta”, spune Crăița Nanu, curatoarea secțiunii.

O noutate este evenimentul Garden Party găzduit de Castelul Bánffy din Răscruci, o bijuterie arhitecturală proaspăt renovată. Domeniul de lângă Cluj-Napoca va găzdui Garden Party la Castel, un eveniment care îmbină filmul cu muzica și tradiția. Marți, 18 iunie, după ora 18:00, oaspeții sunt așteptați la o seară care va include un tur al castelului, un concert simfonic și proiecția celui mai recent film în care joacă Sir Anthony Hopkins – O viață remarcabilă / One Life (R. James Hawes, 2023, Marea Britanie). Dress code: garden party chic.

Campania de imagine a festivalului pentru acet an este una atipică și comică. Accentul este pus pe social media, iar ideea a plecat de la un reel. Clipurile prezentate înainte de fiecare proiecție îi va îndemna pe cinefili la un dialog despre filme. "La fel cum schimbi reel-uri pe Instagram cu prietenii, diferite în fucție de interes, așa recomanzi și filmele. Fiecare mic spot este o recomandare care ne apropie, ne face să dialogăm despre cinema. Inimile de pe afișe se traduc prin ''in a relationship'' cu TIFF și vă îndemn să postați pe Facebook de când sunteți într-o relație cu TIFF-ull'', a spus Mihai Chirilov. 

Moromeții 3 și Nasty, în prezența lui Ilie Năstase - documentar realizat de Tudor Giurgiu, vor fi proiectate în cadrul TIFF. Se numără printre cele mai așteptate evenimente ale festivalului. 

Premiile pentru întreaga carieră, invitatul special, profesioniștii care vor susține mastersclass-uri rămân încă surprizele ediției din 2024, noutăți urmând să fie anunțate în curând. 

Locațiile de proiecție ale filmelor sunt cele deja consacrate, iar biletele de acces au fost deja puse în vânzare.

Etichete
Comenteaza