Tudor Giurgiu îi cere demisia directorului Centrului Naţional al Cinematografiei

Tudor Giurgiu îi cere demisia directorului Centrului Naţional al Cinematografiei
Regizorul Tudor Giurgiu şi-a manifestat public nemulţumirea faţă de modul în care actualul director al Centrului Naţional al Cinematografuiei (CNC), Eugen Şerbănescu, conduce instituţia, solicitând demisia acestuia.

Poziţia directorului TIFF vine ca o reacţie la un comunicat de presă emis de directorul CNC, prin intermediul Biroului de Presă al instituţiei respective.

„Aţi preluat conducerea CNC în momentul în care finanţarea cinematografiei române era la cote maxime (urmare a beneficiilor Legii pentru care s-au bătut cei pe care i-aţi pus sistematic la zid prin comunicate belicoase: Mungiu, Giurgiu şi altii) dar aţi fost incapabil să păstraţi această stare de fapt iar comoditatea şi suficienţa, non-combatul, lipsa de reacţie şi de iniţiativă şi neimplicarea dvs. în cauzele majore ale filmului românesc au dus la starea critică în care se zbate filmul românesc azi", menţionează Tudor Giurgiu într-o amplă scrisoare deschisă, intitulată "Supravieţuitorul-Împărat gol, licheaua cu papion şi filmul romanesc", adresată lui Eugen Şerbănescu şi postată pe blogul personal.

Tudor Giurgiu a postat textul respectiv ca reacţie la un comunicat postat recent de CNC pe site-ul oficial.

Directorul TIFF critică pe un ton vehement activitatea managerială a lui Şerbănescu la conducerea CNC, aducând aminte şi de nemulţumiri manifestate în acest sens în trecut de Cristi Puiu, Cristian Mungiu, respectiv de mai mulţi cineaşti care i-au cerut dermisia.

„Nu există nici o strategie pentru încurajarea coproducţiilor, nu va preocupă semnarea nici unui tratat de coproducţie. Practic, cineaşti din toate generaţiile sunt şi vor fi afectaţi de falimentul politicii dezastruoase promovate de dvs. Sub paravanul succeselor şi premiilor pe bandă rulantă din festivaluri, sistemul scârţâie din toate încheieturile: bani sunt tot mai puţini, filme se fac tot mai rar, scandalurile se perpetuează. CNC-ul se vede, din exterior, foarte prost: un director care se războieşte cu cineaştii, interesat doar de tragerea sforilor la concursurile CNC o dată la un an jumate şi un staff demoralizat, dezbinat şi fricos în a-şi exprima liber opiniile. CNC-ul e o instituţie nereformată, cu o imagine publică internă şi externă dezastruoase", a precizat Giurgiu.

„Nu mai aveti nicio justificare de a sta în fruntea CNC. (...) Dumneavoastra sunteti un scriitor care conduce prost cinematografia din 2006 iar ideea ca se va mai schimba ceva in bine pina veti iesi la pensie e utopie curata. Pledez pentru un scurtcircuit necesar la CNC, pentru a deveni o organizaţie condusă de oameni care au autoritate profesională asupra breslei, capabili să găsească surse suplimentare de finanţare ale filmului românesc (care primeşte oricum zero lei de la bugetul de stat), aşa încât mai mulţi regizori din toate generaţiile să poată să facă film în condiţii civilizate", adaugă Giurgiu, care specifică faptul că Eugen Şerbănescu este un scriitor

În comunicatul postat de Eugen Şerbănescu, prin intermediul Biroului de Presă al CNC, pe site-ul instituţiei, intitulat "Dl. Giurgiu și lichelismul cu papion" se precizează că acesta a fost postat ca urmare a faptului că Tudor Giurgiu a criticat public, la finalul anului trecut activitatea CNC.

„În cadrul festivității de închidere a festivalului Producătorilor independeți - IPIFF din data de 19 decembrie 2012, de la Cinema Studio, manifestare independentă care a avut loc grație - ca de obicei - sprijinului financiar acordat de CNC, dl. Tudor Giurgiu a fost premiat pentru două filme finanțate tot de CNC. Cu toate acestea, supărat că - din cauza nerespectării termenelor contractuale - firma Libra nu va putea participa la sesiunea de concurs în desfășurare, cineastul a fost cuprins de-o sfântă indignare la adresa instituției noastre", aminteşte Şerbănescu.

Directorul general al CNC critică faptul că Giurgiu vobeşte despre un „dezastru instituțional al filmului românesc" și "falimentul cinema-ului românesc", care „se datorează d-lui Șerbănescu", în contextul în care filme realizate cu bani de la CNC s-au bucurat de succes internaţional.

Eugen Şerbănescu a mai transmis "tuturor celor interesaţi" „că instituția noastră, departe de a fi în faliment, cum fabulează dl. Giurgiu, dispune de resursele necesare pentru a onora toate contractele încheiate cu beneficiarii fondurilor CNC, precum și contractele care vor fi solicitate în termen legal de beneficiarii-câștigători ai concursurilor trecute, prezente și viitoare" şi că CNC „nu se află în <război> cu niciun beneficiar".

În comunicatul amintit se mai menţionează că „firmele Libra, Asociația pentru promovarea filmului românesc și Transilvania Film ale d-lui Tudor Giurgiu au beneficiat, în ultimii șase ani, sub directoratul lui Eugen Șerbănescu, de aprox. 5.100.000 (cinci milioane o suta de mii) Euro, ceea ce îl situează pe dl. Giurgiu pe locul I în topul beneficiarilor fondurilor CNC la toate categoriile din toate timpurile". Şerbănescu mai precizează că 2,5 miliooane de euro au reprezentat sprijin nermabursabil, în timp ce 2,6 mil. euro au constituit credit direct pentru producţie. „În ciuda succeselor interne și internaționale ale filmelor regizate și/sau produse de dl. Giurgiu, Libra a nu a rambursat la CNC nici măcar un singur leu", se mai specifică în comunicat.

 

Comenteaza