Tudor Giurgiu: "Primăriile să refacă infrastructura cinematografelor, ministerul să dea banii de digitalizare"
- Scris de Tiberiu Fărcaş
- 04 Iun 2014, 20:01
- Cultură
- Ascultă știrea
Despre această campanie s-a discutat ieri la TIFF Lounge, la ora 17:00, în cortul din Piaţa Unirii, cu Tudor Giurgiu, preşedinte festivalului, şi cu regizorul Alexandru Belc, autorul filmului "Cinema, mon amour", având ca subiect cinematografele disparate din România sau cele cu altă destinaţie. Un film emoţionant, unde stai cu inima strânsă şi vezi ce au ajuns cinematografele patriei. Moderator a fost jurnalistul Mihnea Măruţă.
"Trebuie să ne implicăm, aşa nu mai merge. Nu am făcut TIFF întâmplător la Cluj. În 2001, ne-am uitat pe statistici şi Clujul era oraşul cu cea mai bună rată de vizionare a filmelor, dublă ca în alte oraşe. Asta a contat enorm. Am făcut un parteneriat cu RADEF, iar administraţia locală a conservat şi a îmbunătăţit situaţia, inclusiv la nivel de cinematografe. E unul din puţinele oraşe care a digitalizat cinematografe şi are săli în centru, cu un singur ecran ca alternativă la multiplexuri" a spus Giurgiu.
Filmul "Cinema, mon amour" va rula joi, la 21:30 la Depozitul de Filme, de strada Maiakovski nr. 32-35, în spatele gării.
"În România sunt 14 multiplexuri, dar puţine cinematografe, raportat la cap de locuitor. Ieri a venit la TIFF primarul din Şimleu Silvaniei care mi-a spus că de trei ani scrie memorii la Ministerul Culturii să preia sala de acolo. Ea e închiriată unui om de afaceri pe 160 euro/lună, nu e plătită chiria de ani de zile şi ar dori să rezilieze cu acel om. Aşa e situaţia în multe oraşe. Oamenii nu ştiu pe unde să o apuce.
Noi, cei care am iniţiat acestă campanie, trebuie să fim mediatori, să convingem Ministerul Culturii de implicare, de susţinere. E foarte uşor să dai la primării sălile, dar după acea nu se ştie exact ce vor face oamenii cu ele, nu cunosc sistemul, distribuitorii. Cine îşi imaginează că aceste săli sunt centre de profit se înşală. Trăim în România şi lucrurile trebuie văzute cu moderaţie. Menirea lor nu e asta - să facă profit.
Da, dacă vorbim de business, atunci modelul pe care noi l-am propus este axat pe investiţii ale administraţiei locale în infrastructura sălilor, iar echipamentele digitale să poată fi finanţate dintr-un fond naţional, al Ministerul Culturii. Investiţia nu e mare, se ridică cam la 50.000 de euro pe sală. 12 săli dacă convingem să se facă, e OK. Planul B este ca această reţea să se facă pe grant european în exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene" a mai spus Giurgiu.
La rândul său, Alexandru Belc a spus: "Amintesc că primăriile nu ştiu nimic despre distribuţia de film. Trebuie păstrat personalul RADEF din localităţile care au aşa ceva, care ştiu ce înseamnă sistemul". Întrebat care a fost cel mai emoţionant loc, acesta a spus că la fostul cinematograf din Piatra Neamţ.
„Acolo oamenii au şi uitat că mai există clădirea, că a fost odată cinema. Pe de altă parte, contraexemplu pozitiv, la Vulcan şi la Râmnicu Valcea primarii au renovat cinematografele şi le-au digitalizat" a concluzionat Giurgiu.
Niciun mare om de afaceri clujean nu a contactat iniţiatorii campaniei în ultimele şase zile, de la lansarea ei, au amintit organizatorii dezbaterii. Joi, de la ora 17:00, la TIFF Lounge, în Piaţa Unirii, vin actorii Anamaria Marinca şi Vlad Ivanov.