Un film care "mişcă" audienţa câştigă premiul cel mare la TIFF 2016

Un film care
O actriţă, un monteur, un regizor şi doi directori de festival formează juriul Competiţiei TIFF de anul acesta.

Vorbesc limbi diferite, unii sunt la început de carieră şi alţii fac festival de film încă de la începutul anilor 2000, iar gusturile personale - chiar şi în materie de cinema - nu se discută. Cu toate acestea, cei cinci se declară a fi un grup omogen şi spun că nu le este frică să decidă câştigătorul Trofeului Transilvania 2016.

"E o selecţie colorată. Nu avem un preşedinte al juriului şi nici critici de film nu suntem, însă aceste elemente nu sunt nici pe departe un handicap pentru rolul pe care trebuie să îl îndeplinim în cadrul acestui festival. În doar câteva zile am devenit o familie, avem conversaţii lungi şi interesante după fiecare film vizionat şi nu vom recurge la un sistem anume de votare, vom alege acele filme care ne mişcă într-un fel sau altul. Cel mai important lucru este ca filmele alese să fie importante relevante, să aibă potenţial, să fie capabile să aibă viaţă după festival", explică juraţii.

Juriul Competiției TIFF 2016 este format din Wieland Speck, directorul secțiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, Bill Guentzler, directorul artistic al Cleveland International Film Festival, actrița bulgară Margita Gosheva, premiată pentru interpretarea din The Lesson la TIFF 2015, regizorul polonez Tomasz Wasilewski, distins cu premiul de regie la TIFF 2014 pentru Floating Skyscrapers și prezent în programul de anul acesta cu "United States of Love" şi monteur-ul român Cătălin Cristuţiu.

Nouă filme de debut, între care unul românesc, în cursa pentru Trofeul Transilvania

Competiția TIFF de anul acesta stă sub semnul diversității și inventivității, tinerii cineaști deconstruind ingenios convențiile genului horror, thriller, romance și western. Cele 12 filme care concurează pentru Trofeul Transilvania - realizate de regizori debutanți sau aflați la al doilea lungmetraj - vin din 16 țări: Franța, Tunisia, Belgia, Islanda, Danemarca, Australia, India, Bulgaria, România, Marea Britanie, Germania, Israel, Franța, Cambodgia, Spania și, pentru prima dată în istoria festivalului, din Vanuatu. Nouă dintre ele sunt filme de debut.

1. Când deschid ochii / As I Open my Eyes / À peine j'ouvre mes yeux, r. Lyla Bouzid (Franța, Tunisia, Belgia, EAU)
2. Cîini / Dogs, r. Bogdan Mirică (România)
3. Fado, r. Jonas Rothlaender (Germania)
4. Fragmentar / Remainder, r. Omer Fast (Marea Britanie)
5. Sete / Thirst, r. Svetla Tsotsorkova (Bulgaria)
6. Shelley, r. Ali Abbasi (Danemarca)
7. Tanna, r. Bentley Dean, Martin Butler (Australia, Vanuatu)
8. Tikkun, Avishai Sivan (Israel)
9. Trei povești din Mumbai / Island City, r. Ruchika Oberoi (India)
10. Un loc la umbră / Where There is Shade / De l'ombre il y a, r. Nathan Nicholovitch (Franța,
Cambodgia)
11. Ușa deschisă / The Open Door / La Puerta Abierta, r. Marina Seresesky (Spania)
12. Vrăbii / Sparrows, r. Rúnar Rúnarsson (Islanda, Danemarca)

În 2015, Trofeul Transilvania a ajuns în Argentina pentru filmul "Incendiul / El incendio / The Fire", în regia lui Juan Schnitman.

Gala de decernare a premiilor ediţiei din 2016 a TIFF a avut loc pe 4 iunie, la ora 19:00, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Invitat special a fost sex simbolul anilor '50-‘70, cu o popularitate internațională neegalată de nicio altă actriță italiană, Sophia Loren, care a primit premiul pentru întreaga carieră.

Comenteaza