Un spectacol “poliţist” deschide stagiunea la Naţional

Un spectacol “poliţist” deschide stagiunea la Naţional
Parodii cu iz suprarealist, spectacole de teatru-dans, comedii negre sau variante locale de “Full Monty” figurează în repertoriul Teatrului Naţional din Cluj.
“Ultimul mesaj al cosmonautului către femeia pe care a iubit-o cândva în fosta Uniune Sovietică” de David Greig, în regia lui Radu Afrim, este premiera care va inaugura sâmbătă, la ora 19:00, stagiunea 2010/2011 a Teatrului Naţional din Cluj. Noul sezon teatral continuă în 8 octombrie cu o altă premieră, “Bosch”, pusă în scenă de regizorul belgian Marc Bogaerts şi prezentată deja de ZIUA de CLUJ.

Un spectacol interactiv pentru copii, “Tinereţe fără bătrâneţe”, realizat de cunoscutul actor Marian Râlea, va putea fi văzut în 16 octombrie. “Anul comediei” continuă cu alte două premiere, a precizat ieri directorul artistic al Naţionalului, Mihai Măniuţiu: “Pelteaua”, o comedie neagră cu gangsteri, şi o variantă autohtonă a celebrei comedii englezeşti “The Full Monty”. “E un text dificil, dar am încercat să-l facem accesibil spectatorilor. Are acţiune, suspans, erotism. Sunt mai multe poveşti într-o singură poveste, e un fals «policier», o pendulare între cer şi pământ”, a sintetizat Radu Afrim spectacolul pe care l-a realizat la Cluj. Piesa “Ultimul mesaj...” a fost scrisă în 1999 de David Greig, un dramaturg britanic care avea atunci 30 de ani. Eroul textului este un cosmonaut sovietic “uitat” de autorităţi timp de 13 ani în spaţiu. Înainte de a pleca în misiune, el îi spune fiicei sale să privească cerul când are probleme. “Am vrut foarte mult să fac un spectacol liber estetic, pentru că acum artistul trebuie să arate că este mai liber ca niciodată, pentru că luptă cu politicienii, cu societatea. Nu mai pot să fac un spectacol în care să nu folosesc un întreg arsenal de libertate”, a punctat Afrim.

Conform regizorului, montarea sa este eclectică, adică amestecă mai multe formule estetice. “Există de la minimalism realist la o undă care te duce înspre coregrafie, video baroc, suprarealism. Am virat spre un umor care ne foloseşte, nu spre o parodie neapărat, ci spre o malformaţie a realităţii, uşor spre grotesc. S-a făcut destul de multă improvizaţie fizică, pentru că nu prea există decor, actorii nu prea au haine pe ei”, a mai detaliat, uşor amuzat, Radu Afrim. Regizorul a mai montat la Naţionalul clujean un singur spectacol din cele peste 40 realizate într-un deceniu de activitate: “Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” de Matei Vişniec, care se joacă de şapte ani.

În “Ultimul mesaj...” joacă 19 actori ai Naţionalului şi studenţi de la Facultatea de Teatru, între care Ramona Dumitrean, Ovidiu Crişan, Irina Wintze, Ionuţ Caras, Miriam Cuibus, Cristian Rigman sau Cornel Răileanu. Decorul şi costumele aparţin Adrianei Grand, iar segmentul video a fost realizat de Istvan Szakats. Spectacolul se va mai juca în datele de 9 şi 19 octombrie. Biletele costă între 10 şi 25 de lei, în funcţie de loc, nemodificate faţă de sezonul teatral precedent.


Comenteaza