Vor să readucă muzica de cameră la modă în Cluj. Vezi cine şi cum

Vor să readucă muzica de cameră la modă în Cluj. Vezi cine şi cum
Trei muzicieni clujeni au demarat, cu sprijinul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca şi al Muzeului de Artă clujean, un proiect de readucere în atenţie a muzicii de cameră, prin organizarea, deocamdată lunar, a unui concert cu acest specific.

Proiectul este intitulat Atelierul Cameral Clujean şi urmăreşte angrenarea muzcienilor din cele trei Orchestre Simfonice existente în Cluj-Napoca, ale Filarmonicii, Operei Române şi Operei Maghiare.

O primă reprezentaţie în cadrul proiectului a avut loc ieri seară, în sala Tonitza a Muzeuluid e Artă din Cluj-Napoca, unde vor avea loc şi următoarele concerte.

Reprezentaţiile vor avea loc marţea, deocamdată o dată pe lună.

„Scopul proiectului este atragerea publicului spre muzica de cameră. Sala Tonitza are tradiţie în a găzdui muzică de cameră şi prin arhitectură şi acustică este ideală pentru acest tip de muzică. Un scop al proiectului este să se cânte cât mai bine în Orchestrele din Cluj şi în acest sens îi ajută forte mult pe membrii Orchestrelor să cânte şi muzică de cameră. Dorim să fie implicaţi cât mai mulţi membri ai Orchestrelor respective. Cine nu face muzică de cameră, poate sunt şi excepţii, şi stă doar în ceea ce face în Orchestră, de multe ori se plafonează", a precizat violoncelistul Elod Kostyak, coordonator, alături de Erich Turk şi Rafael Butaru, al proiectului.

Coordonatoruii Atelierului Cameral Clujean au fixat deja un repertoriu pentru întregul. Ei au precizat că în primă fază lucrările prezentate vor fi unele mai accesibile, iar în perspectivă poate fi abordată şi muzciă contemporană sau chiar muzciă barocă.

Următorul concert va avea loc în 24 mai, cu genericul "Recital Ravel".

 

 

Comenteaza