Cutremure pe o insulă din Grecia. MAE a transmis o alertă de călătorie

Cutremure pe o insulă din Grecia. MAE a transmis o alertă de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe le transmite cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia să urmărească informațiile oficiale transmise de către autoritățile elene, pe fondul activității seismice accentuate din ultimele zile din Insula Santorini.

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români să evite deplasările neesențiale în porturile Ammoudi, Armeni, Kourfou și Fira și să urmărească informațiile oficiale transmise de către autoritățile elene, inclusiv prin accesarea link-ului: https://civilprotection.gov.gr/en/deltia-tupou/anakoinosi-ypoyrgeioy-klimatikis-krisis-kai-politikis-prostasias-1.

Cetățenii români care călătoresc în Grecia pot accesa aplicația digitală ''mAIGreece'', realizată de către Ministerul elen al Turismului, disponibilă și în limba română: https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis luni, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875; +30 210 6728879 și Consulatului General al României de la Salonic: +30 2310 340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefoanele de urgență ale Ambasadei României la Atena (+306978996222) și Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.mae.ro/ (Sfaturi, alerte de călătorie), https://atena.mae.ro și https://salonic.mae.ro/.

Activitate vulcanică crescută detectată în Santorini

Insula Santorini este una dintre cele mai populare destinații turistice ale Greciei, atrăgând vizitatori din întreaga lume pentru casele sale văruite în alb și bisericile cu superbe cupole albastre agățate pe impunătoarele stânci ale insulei.

Regiunea a fost locul uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istoria omenirii, care a avut loc în epoca bronzului în jurul anului 1620 î.Hr., care a distrus o mare parte a insulei și a dat insulei Santorini forma actuală. Se crede că erupția a contribuit la declinul civilizației minoice antice care înflorise în zonă.

Deși este încă un vulcan activ, ultima erupție notabilă a avut loc în 1950.

Într-un anunț de miercuri seara, Ministerul Crizei Climatice și Protecției Civile a declarat că senzorii de monitorizare au detectat „activitate seismică-vulcanică ușoară” în caldera din Santorini. O activitate vulcanică similară a fost înregistrată în zonă în 2011, când a durat 14 luni și s-a încheiat fără a cauza probleme, scrie abcnews.go.com.

Oamenii de știință care monitorizează Arcul Vulcanic Elen, care se întinde de la Peloponez, în sudul Greciei, prin insulele Ciclade, au observat o creștere a activității pe o falie centrală din partea de nord a calderei Santorini.

Comenteaza