Dragoş Damian, Terapia Cluj: Sunteţi în vacanță, aşa-i? Relaxaţi-vă pe un şezlong şi fiţi atenţi un pic cum se pregăteşte relansarea economică a României prin trei teme de vânătoare de cai verzi pe pereţi
- Scris de Dragoş Damian
- azi, 09:47
- Opinie
- Ascultă știrea

Dragoş Damian, Terapia Cluj, consilier onorific al premierului Ilie Bolojan: Sunteţi în vacantă, aşa-i? Relaxaţi-vă pe un şezlong şi fiţi atenţi aici ce v-a scăpat - trei teme de dezbatere despre relansarea economică fără nici o legătură cu relansarea economică.
Este vară, este vacanţă, vă uram distracţie plăcută în Turcia, Grecia, Egipt, Tunisia, vreo 3-4 milioane de români sunt prin zonă, punând umărul la PIB-ul de acolo – apropo, Nordul Africii, de la Egipt la Maroc, se transformă într-o rivieră industrială, tot mai multe companii multinaţionale fac investiţii în fabrici, uzine şi combinate, profitând de forţa de muncă ieftină, fiscalitatea excepţională şi vecinătatea cu traseele maritime.
Aşadar, relaxaţi-vă în concediu şi uitaţi de reforma bugetară, de criminalitatea fiscală, de festivalul de risipă de la bugetari, de concedierile care vor urma poate şi la voi în organizaţie, de inflaţia care va bubui în 2025, de pachetele de măsuri de austeritate care or mai veni - şi aşa mai departe.
Dar fiţi atenţi un pic cum se pregăteşte relansarea economică a României prin trei teme de vânătoare de cai verzi pe pereţi.
1. Ca să crească economia sunt necesare planuri şi măsuri de relansare a afacerilor
Se vorbeşte de măsuri de relansare a economiei în lipsa existentei oricărei strategii de competitivitate economică – vor fi doar bani aruncaţi la întâmplare, probabil clientelei politice. Nu au să se supere prietenii mei dacă îndrăznesc să construiesc semantic pe metaforele savuroase pe care le-au lansat în spaţiul public. Pentru a da lapte, dacă vaca este furajata cu scutiri, ajutoare, vouchere, facilitaţi şi amnistii care vor fi plătite din banii din taxe, impozite şi contribuţii strânse tot de la calul de povară, care cal de povară va fi obligat să tragă şi mai multa povară, în cele din urma mor şi vaca şi calul.
2. Multinaţionalele sunt de vină pentru orice, să pornim Jihadul împotriva lor
Povestea cu multinaţionalele care sunt băieţii răi este cronică, cu puseuri de acutizare, ca în prezent Nu multinaţionalele au pus la pământ fabricile, uzinele şi combinatele lui Ceauşescu în locul cărora s-au construit blocuri, birouri şi malluri care, iată, nu au dus la creştere economică. Nu multinaţionalele au pierdut orice control asupra competiţiei din lanţurile comerciale. Nu multinaţionalele fac evaziune fiscală - repatrierea de profituri nu este evaziune fiscală, ci o practică absolut normală şi legală. Nu multinaţionalele au căpuşat companii româneşti până la ruină dar, admiţând că aşa ar fi fost, n-o puteau facem fără un ”partener din interior”.
3. Companiile de stat merg rău pentru că există forţe malefice la lucru care vor să le închidă
Nimeni nu vrea să închidă companiile de stat, se închid singure, consumate de conduceri incapabile să lucreze prin indicatori de performanţă într-o piaţă competitivă. Nimeni nu vrea să închidă companiile de stat, se închid singure, consumate de nepotism şi cronyism. Nimeni nu vrea să închidă companiile de stat, se închid singure pentru că execută orbeşte unele directive comunitare care nu sunt în interesul naţional. Nimeni nu vrea să închidă companiile de stat, se închid singure pentru că răspund unor comenzi politice deconectate de lumea reală şi dură a afacerilor.
Problemele companiilor din România nu au nici o legătură cu provenienţa capitalului, de stat sau privat, românesc sau multinaţional. Problemele sunt legate de lipsa unor politici publice care să vizeze simplificarea autorizaţiilor, o finanţare ieftină, dezvoltarea de resursă umană, aprovizionarea cu materii prime pe lanţuri scurte, intrarea pe reţelele comerciale, atragerea de fonduri europene, competiţia cu criminalitatea fiscala şi găsirea de pieţe pentru export.
Relansarea economică a României se poate face doar printr-o strategie de industrializare sectorială – mâncare, chimie, energie şi apărare – şi internaţionalizare. Ori, pentru că nimeni nu a mai făcut o strategie de industrializare şi internaţionalizare în România, trebuie aduşi – exact! - experţi din mediul privat extrem de bine pregătiţi.
Uite, pentru cine nu crede, îl putem întreba pe Viktor Orban, că tot vine în România, cum a industrializat şi internaţionalizat Ungaria atrăgând capital chinez. Sau, pe prietenul nostru Donald Tusk, cum a industrializat şi internaţionalizat Polonia atrăgând capital american.
La sfârşit, ca să vă inervez, bag băţul în gard. Prima Strategie Naţională de Competitivitate Economică a fost elaborata în 2015 de Premierul Victor Ponta şi primul Plan Naţional pentru Marea Industrie în 2024 de Premierul Marcel Ciolacu.
opinie publicată în Ziarul Financiar