Chinezii se implică în “proiectul Tarniţa”

Chinezii se implică în “proiectul Tarniţa”
Compania HydroChina face parte din consorţiul desemnat de Ministerul Economiei să se ocupe de investiţia în hidrocentrala de peste un miliard de euro.
Hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti revine în atenţia guvernanţilor. După ce aproape un an nu s-a mai discutat nimic despre acest proiect, Ministerul Economiei a desemnat consorţiul care va răspunde pentru realizarea acestuia.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a anunţat că a demarat procesul ce vizează selectarea de investitori şi înfiinţarea companiei pentru realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpuşteşti. Din consorţiul ce se va ocupa de acest proiect fac parte HydroChina ZhongNan, Banca Comercială Română, Muşat & Asociaţii, Herbert Smith, Knight Piesold şi Tempo Advertising. Consorţiul va fi condus de Deloitte Consultants, iar HydroChina va asista proiectul. Beneficiarul lucrării este compania Hidroelectrica.

“Acest consorţiu va realiza proiectul în baza căruia se vor alege investitorii. Ei fac managementul de proiect, mă refer aici la Deloitte, iar ceilalţi asigură expertiza financiară, tehnică. În baza acestui proiect se vor alege investitorii străini şi se va face selectarea constructorilor”, explică Tudor Artenie, director de comunicare la Hidroelectrica. Veştile venite de la minister le dau speranţe oamenilor din zonă, mai ales că o primă delegaţie a acestui consorţiu nou constituit a ajuns ieri la Râşca. “Aici s-au făcut deja studii de topometrie, măsurători, studii geologice. Acum au venit să vadă zona. Se fac calcule pentru a se vedea cine ar putea fi investitorii”, declară primarul comunei Râşca, Ioan Morar.

Proiectul hidrocentralei acoperă 44 de hectare, iar 85% se află pe raza comunei. Potrivit studiilor de mediu efectuate, acesta nu va avea un impact nefavorabil asupra zonei, acoperind numai o păşune. “Mai rămân încă 200 de hectare de păşune, suficient pentru noi. Este ca şi aerul pentru noi acest proiect. Este vorba despre o lucrare de 1,2 miliarde de euro, în care vor fi angajaţi până la 700-800 de oameni. Să dea Dumnezeu să se facă! Delegaţii au mai fost, dar poate se va face ceva de data asta. Comuna este în îmbătrânire, tinerii pleacă la Cluj fiindcă nu au unde să lucreze. Ar însemna contribuţii la buget, pentru noi, locuri de muncă”, mai spune primarul din Râşca, din care face parte şi satul Lăpuşteşti, unde ar trebui construită centrala.

“Există discuţii despre această hidrocentrală de 20 de ani. Nu cunosc ultimele detalii. Dacă au dezvoltat reactoarele de la Cernavodă, vor trebui să construiască şi această hidrocentrală. Sunt legate unele de altele, iar centrala nucleară nu poate funcţiona fără cea de aici”, spune Anton Eliade, director tehnic la Hidroconstrucţia Ardeal. În opinia acestuia, compania ar putea lua parte la proiect, ţinând cont de faptul că peste 90% dintre amenajările hidroelectrice din zonă au fost realizate de către aceasta. În conformitate cu anunţul MECMA, hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti reprezintă un obiectiv prioritar al strategiei energetice a României pentru perioada 2007-2020.

Proiect legat de Cernavodă

Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj de la Cluj va avea o putere instalată de 1.000 MW (4x250 MW, grupuri reversibile turbină-pompă). Costul estimat este de 1,2-1,5 miliarde de euro, iar lucrarea ar putea dura şapte ani. Potrivit specialiştilor, hidrocentrala va trebui să funcţioneze în paralel cu reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care ar trebui să fie gata în 2016. “Pe timpul zilei hidrocentrala va fi producător de energie, iar noaptea va fi consumator, pentru a prelua surplusul centralei nucleare”, explică reprezentanţii Hidroelectrica.


Comenteaza