Informaticienii clujeni se promovează la export

Informaticienii clujeni se promovează la export
Cluj-Napoca este centrul de IT din România cu cel mai mare volum de exporturi de servicii de profil, arată datele clusterului nou-înfiinţat în Transilvania.

Principalele pieţe externe pentru serviciile locale sunt Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Canada, dar şi Austria, Franţa, Elveţia, Ţările Scandinave, Japonia, China sau Coreea de Sud. Membrii clusterului susţin că ţintesc proiecte cu parteneri comerciali din Canada, una dintre pieţele cu potenţial major pentru firmele de IT clujene.

Membrii Cluj IT Cluster (CITC), cea mai importantă asociere în domeniu la nivel naţional, s-au întâlnit cu oameni de afaceri din regiunea Quebec, ca parte a misiunii delegaţiei canadiene în România. Obiectivul principal îl reprezintă promovarea externă a clusterului şi a firmelor locale, identificarea de proiecte cu parteneri comerciali în Canada. Printre membrii participanţi la întâlnire din partea delegaţiei canadiene au fost reprezentanţi ai opt firme din industria ITC, însoţiţi de un reprezentant al Guvernului din Quebec.

„Întâlnirea a făcut posibilă cunoaşterea domeniilor de activitate, atât a firmelor canadiene, cât şi a celor din cadrul CITC şi a facilitat stabilirea unor relaţii de colaborare viitoare între acestea. Acţiunea face parte din strategia clusterului de a promova pe plan extern competenţele de IT prezente la Cluj-Napoca, iar astfel de întâlniri cu reprezentanţi străini ai mediului de afaceri vor fi organizate frecvent", a declarat Andrei Kelemen, director al CITC. Reprezentanţii clusterului nu au precizat care sunt următorii paşi, dar ţintele sunt SUA, Marea Britanie, Germania, Austria, Japoniam Coreea.

Reuniunea a avut loc la sediul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), iar participanţii au fost interesaţi de stabilirea unor parteneriate comerciale, identificarea unor distribuitori sau reprezentanţi de vânzări şi evaluarea potenţialului pieţei canadiene. „Industria ITC din Quebec este unul din pilonii creşterii economice din regiunea noastră şi angajează 170.000 de oameni în 7.300 de firme. Avem companii dinamice în telecomunicaţii, servicii IT şi dezvoltare de software, în domeniul digitial, în microelectronică şi fotonică. Suntem interesaţi de extinderea colaborărilor, a parteneriatelor şi oportunităţilor de afaceri cu firme din România, în special de IT, motiv pentru care am venit la Cluj", a declarat şeful delegaţiei, Anis Ouanes, directorul Oficiului pentru Europa Centrală şi de Est din cadrul Ministerului Canadian de Relaţii Internaţionale. CITC are 27 de membri.

Pe colaborarea cu pieţele externe mizează şi dezvoltatorii de la Fribourg care în cadrul centrului tehnologic Liberty (birouri şi servicii) vor lansa un accelerator de afaceri. Platforma e destinată dezvoltării şi implementării de afaceri noi din domeniul înaltei tehnologii, cu sediul pe terenul Libertatea, iar companiile ce îşi vor începe afacerile vor fi selectate şi dezvoltate cu implicarea unor mentori români, activi în SUA. „Încercăm să facem o legătură între România şi Silicon Valley, unde există 28.000 de români care lucrează în companii de înaltă tehnologie. Ei sunt foarte familiarizaţi cu conceptul de mentoring şi vor să facă asta în România. Legătura cu această zonă este esenţială pentru acceleratorul de afaceri, pentru că acest domeniu al înaltei tehnologii e unul extrem de dinamic. O idee, un proiect incipient are nevoie să îşi găsească rapid finanţare, parteneri şi să fie legătură cu pieţele mature", a explicat Ion Sturza, preşedintele Fribourg.

 

Etichete
Comenteaza