Damian, Terapia: România a cheltuit cel puţin 15 milioane de euro pe an cumpărând vaccin din import

Damian, Terapia: România a cheltuit cel puţin 15 milioane de euro pe an cumpărând vaccin din import
Redeschiderea Institutului Cantacuzino este un act de normalitate şi de siguranţă pentru pacienţi, medici şi farmacişti, după ce România a cheltuit cel puţin 15 milioane de euro pe an pentru a se aproviziona cu vaccinuri mai scumpe din import, spune preşedintele APMGR, Dragoş Damian.

"Închiderea şi decredibilizarea Institutului Cantacuzino a declanşat o reacţie în lanţ care a făcut ca acoperirea prin vaccinare a copiilor să iasă din banda de siguranţă. Dependenţa de importurile de medicamente, care generează 15 la sută din deficitul comercial al României, reprezintă un risc sanitar şi economic", a mai spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian.

În plus, închiderea în 2011 a Institutului Cantacuzino a perturbat sever sănătatea publică şi a discreditat în sine actul de vaccinare, tot mai multi părinţi refuzând vaccinarea copiilor lor, este de părere Damian

Această stare de fapt, consideră preşedintele APMGR, a adus României prejudicii enorme din punct de vedere financiar, estimate la cel putin 15 milioane de euro pe an.

"Ca specialist în producţia de medicamente, trebuie să subliniez încă o dată rolul strategic al producţiei locale de medicamente şi vaccinuri, pentru că dependenţa de importuri, manifestată incremental în ultimii cinci ani în România, reprezintă un pericol pe termen lung pentru sănătatea publică. În acelaşi context, din 2008 încoace, economia românească a pierdut 1,2 miliarde de lei prin scoaterea din fabricatie a peste 500 de medicamente şi decompetitivizarea agenţilor economici locali. În plus, conditiile ostile ale mediului de afaceri din sistemul sanitar românesc au descurajat alte companii farmaceutice săinvestească în România, din nou cu consecinţe publice şi economice", a mai spus Damian.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a anunţat, joi, că Institutul Cantacuzino îşi va relua activitatea, iar imunizarea contra gripei pentru sezonul 2013-2014 va fi realizată cu vaccinuri româneşti.

Dozele pentru vaccinarea antigripală au fost cumpărate anul trecut din străinătate, deoarece Institutul Cantacuzino şi-a închis linia de producţie.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

 

Comenteaza