Cetățuia, reabilitată pe bucăți

Cetățuia, reabilitată pe bucăți
Primele intervenţii în zona degradată încep după semnarea contractului între proprietari şi municipalitate pentru o parte din teren. Între timp, Unita închiriază pavilioanele monumente istorice.

În urmă cu şapte luni, Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca a aprobat încheierea unui contract cu proprietarii din zonă pentru un teren de 2.000 mp. Acesta nu a fost încă parafat, dar ar trebui să fie semnat lunile următoare.

Contractul de uzufruct urma să fie încheiat cu titlu gratuit între Primăria Cluj-Napoca şi proprietarii zonei - Unita Turism Holding (compania care operează hotelul Belvedere), BT Leasing Transilvania şi Banca Transilvania (BT), conform hotărârii CL din 2012. „Suntem în fază incipientă cu parteneriatul, documentaţia de dezmembrare a terenului trebuie înscrisă la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Intenţia noastră este de a simplifica cât mai mult colaborarea, aşa că facem demersuri pentru radierea ipotecii. Ideal ar fi ca acest contract să fie încheiat între două părţi - noi şi primărie", a explicat Daniela Almăşan, consilier juridic al UTH.
După semnarea contractului, municipalitatea poate începe demersurile de reabilitare, de amenajare a traseului pietonal şi a aleilor până la piscină şi rezolvarea iluminatului adecvat al zonei. „Cei aproximativ 2.000 mp (inclusiv terenul de sub crucea de pe cetăţuie şi un imobil de sub gang - n. red.) reprezintă o primă fază pentru reabilitarea zonei. Primăria vrea să facă intervenţii mai ample şi să amenajeze inclusiv un teatru de vară, iar noi suntem deschişi la colaborare pe viitor", a subliniat Alexandru Apahidean, directorul UTH Cluj. Acesta nu a precizat în ce formulă va continua colaborarea.

„Reabilitarea Cetăţuii e un proiect important, din care are de câştigat şi comunitatea, şi afacerea noastră, pentru că un asemenea demers va creşte atractivitatea zonei", consideră Apahidean. Pe de altă parte, Unita a început demersurile pentru aprobarea unui proiect imobiliar în zona fostului ştrand municipal din vecinătatea hotelului Sport, pentru care încă nu a primit autorizaţiile necesare. „Sperăm să putem valorifica cumva şi acest spaţiu", a spus Apahidean. Până să fie puse în practică primele intervenţii asumate de municipalitate, Unita se pregăteşte să închirieze unul dintre cele mai valoroase spaţii de pe proprietate, pavilionul H, un imobil de 389 mp.

Pentru acest obiectiv, primăria a eliberat chiar luna trecută un certificat de urbanism, de informare, solicitat pentru reconversia cazarmei în birouri şi reabilitarea acesteia. „Un birou de arhitectură vrea să preia şi să reabiliteze spaţiul şi să îl pună în valoare. S-au purtat deja discuţii cu specialiştii de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, pentru a se vedea ce fel de intervenţii se pot face, iar contractul cu firma de proiectare care vrea să închirieze este deja negociat", a precizat Apahidean.

Lângă Belvedere, un alt pavilion este scos spre închiriere: un fost studio de televiziune, cu parter şi etaj, de 230 mp, iar într-un alt spaţiu funcţionează localul La Gazette, ai cărui operatori au în plan reamenajarea terasei. Parcul Cetăţuia a ajuns în proprietatea UTH încă din 1994, dar ulterior terenul a ajuns în proprietatea BT Leasing Transilvania, prima având drept de folosinţă şi posesie. Terenul este ipotecat în favoarea BT. Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane, la fel ca proprietarul, însă cu condiţia de a-i conserva substanţa.

În ultimii ani, specialiştii în urbanism au atras atenţia că Dealul Cetăţuii are nevoie de consolidări, de legături cu oraşul şi de un proiect solid pentru valorificarea punctului de belvedere. Amenajarea trebuie gândită unitar pe întreaga suprafaţă, necesitând cooperarea cu proprietarii privaţi. În 2012, primăria a obţinut de la Unita şi BT dreptul de folosinţă pentru un teren de aproximativ 2.000 de mp în zona hotelului. La începutul anului, după ce s-au anunţat concursuri de amenajare pentru spaţii publice ca Piaţa Mihai Viteazul şi strada M. Kogălniceanu, arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, a susţinut că următoarele obiective luate în calcul pentru a fi regândite în urma unor competiţii între proiectanţi sunt Dealul Cetăţuii şi malurile Someşului.

În octombrie anul trecut, Ordinului Arhitecţilor din România Transilvania (OART) a organizat aici Scena Cetăţii, cu o serie de evenimente: concerte, spectacole de muzică clasică şi coregrafie, fitness, programe pentru copii, cu activităţi creative şi educative legate de istoria oraşului şi în special a Cetăţuii, ateliere de film şi fotografie, toate cu accent pe zona de belvedere a oraşului. „E o veste bună că se pregătesc intervenţii. Clădirile de acolo au nevoie urgentă de reabilitare. Noi am propus funcţiuni publice pentru spaţiile de pe Cetăţuie, nu birouri, dar, decât să stea imobilele goale sau cu tâmplărie PVC, e mai bine că se întâmplă, totuşi, ceva pentru reabilitarea lor", a menţionat Szabolcs Guttmann, preşedintele OART.

 

Etichete
Comenteaza