Concurs pentru un spaţiu public al Clujului. După 9 ani VIDEO
- Scris de Kristina Restea
- 10 Iul 2013, 22:53
- Economie
- Ascultă știrea

La nouă ani de la ultimul concurs pentru un spaţiu public la Cluj-Napoca, administraţia pregăteşte lansarea procedurii pentru reamenajarea Pieţei Mihai Viteazul, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR). Proiectul de hotărâre privind cuantumul premiilor va fi discutat joi de consilierii locali, iar concursul ar putea fi lansat în această lună.
Concursul va fi realizat printr-un parteneriat între administraţia locală şi OAR, fiind anunţat încă de la începutul anului. Procedura se va desfăşura în două etape. În primă fază, studiul va avea în vedere atât conexiunea cu nucleul istoric, cât şi apartenenţa la zona pericentrală, cu includerea în analiză a Someşului Mic şi a Canalului Morii. Zona de studiu prinde scuarul cu statuia lui Mihai Viteazul, dar vizează o arie mai extinsă, până la Bd. Regele Ferdinand şi hala comercială din piaţă. În faza a II-a intră cinci echipe selectate în urma primei etape a procedurii, acestea urmând să detalieze propuneri doar pentru scuarul Mihai Viteazul. Premiile se acordă după a doua fază de concurs. Pentru premiul I, concurentul desemnat drept câştigător va negocia cu municipalitatea prestarea serviciilor de proiectare. Valoarea estimată pentru proiectare este de 40.000 de euro, fără taxa pe valoarea adăugată, conform
referatului care însoţeşte proiectul de hotărâre privind reamenajarea pieţei. Premiul II a fost stabilit la 3.000 de euro, premiul III, la 2.000 de euro şi se vor acorda şi două menţiuni în cuantum de 1.500 de euro.
Tema de concurs, realizată de arhitectul Vasile Mitrea, a fost transmisă primăriei, urmând ca joi consilierii locali să se pronunţe pentru sumele alocate concursului. Cu toate că intenţia de lansare a concursului a fost anunţată încă de la începutul anului, încă nu se cunosc toate datele procedurii. Nu a fost stabilită nici componenţa juriului, nici calendarul după care se va desfăşura procedura. "Sper că până la finalul lunii iulie concursul să poată fi lansat. Încă se mai pun unele detalii la punct, e un subiect extrem de complex. Este nevoie de avize de la operatorii de reţele, au fost discuţii şi cu echipa de la noul Plan Urbanistic General, care a făcut propuneri privind circulaţia. Urmează să fie stabilit şi juriul. Este vorba de o zonă foarte importantă a oraşului şi cred că putem să ne aşteptăm la un interes mare pentru acest obiectiv, inclusiv din afara ţării, fiindcă preocuparea pentru spaţiul public e foarte bine văzută acum şi se înscrie într-un trend european", a subliniat Ligia Subţirică, arhitectul-şef al municipiului.
Administraţia locală şi OAR au semnat în ianuarie protocolul de colaborare pentru modernizarea zonei prin organizarea unui concurs de arhitectură. Iniţial, se preconiza că în martie va fi lansat concursul de soluţii, urmând ca la mijlocul lunii iulie să se cunoască şi câştigătorul. Întârzierea a fost cauzată de complexitatea temei, dar şi de unele neconcordanţe între cerinţele temei şi materialele care trebuiau puse la dispoziţie, au motivat organizatorii. Desfăşurarea concursului va dura cel puţin două luni. Ultimul concurs, de altfel singurul lansat de administraţia locală pentru reamenajarea unor spaţii publice, a fost cel din 2004 pentru modernizarea zonei Bd. Eroilor - Piaţa Unirii. În cazul acestui concurs, câştigat de Biroul Planwerk, administraţia nu a pus în aplicare întregul proiectul. Acesta viza şi închiderea circulaţiei pe ambele laturi de est şi de vest ale Pieţei Unirii, plus amenajări specifice în aceste zone. Primăria a mai organizat un concurs pentru stabilirea temei pentru proiectul Centrului Cultural Transilvania.