BT Asset Management: inflaţia scade la 3,7% în august

BT Asset Management: inflaţia scade la 3,7% în august
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,7% în august, arată o analiză a companiei clujene BT Asset Management, din grupul Banca Transilvania.

Motivul - reducerea cu 0,2% a preţurilor faţă de luna precedentă, în concordanţă cu ceea ce aşteptau analiştii. Cea mai mare ieftinire s-a înregistrat la produsele alimentare, respectiv 0,8%, în vreme ce preţurile la mărfurile nealimentare au rămas aproape neschimbate iar preţurile la servicii au crescut cu 0,3% lunar.


Cea mai mare scădere a preţurilor la mărfurile alimentare a fost înregistrată la legume şi conserve de legume - 5,3 puncte procentuale faţă de luna iulie - şi 6,3% în cazul fructelor şi conservelor din fructe. Având în vedere scăderea accentuată a preţurilor la cereale pe piaţele internaţionale, estimările pentru finalul anului au fost revizuite în jos, la 648 dolari pe busil de grâu, ceea ce va duce la o scădere mai accentuată a preţului mărfurilor alimentare, chiar dacă cursul de schimb leu / dolar e estimat să scadă la 3,48 lei/dolar pe sfârşitul anului.


În ce priveşte serviciile, cele mai mari creşteri ale preţurilor s-au înregistrat la telefonie - 0,2% şi la servicii de salubrizare - 1,24%.

BT Asset Management e o companie specializată în administrarea investiţiilor, membră a Grupului Financiar Banca Transilvania, înfiinţată în 2005. Acţionarii acesteia sunt Banca Transilvania (80%) şi SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia, cu câte 10%.

Comenteaza