Când se deschide interiorul casei Boema
- Scris de Kristina Restea
- 17 Sep 2013, 20:57
- Economie
- Ascultă știrea
Planurile pentru imobilul de pe strada Iuliu Maniu prevăd amenajarea unui restaurant şi a unei săli de evenimente, după ce la începutul verii proprietatea a fost repusă în funcţiune prin redeschiderea grădinii. Inaugurarea a fost imediat urmată de un scandal iscat după ce doi vecini au depus plângeri pentru închiderea tarasei, nemulţumiţi de deranjul pe care l-ar provoca aceasta.
După redeschiderea grădinii de vară, etapa următoare a proiectului vizează amenajarea imobilului clasificat ca monument istoric. În interior va funcţiona un restaurant-bistro. "În targetul pentru această funcţiune intră, pentru sezonul rece, majoritatea clienţilor care acum vin pentru terasă, dar există posibilitatea de a atrage noi clienţi, fiindcă spaţiul este generos. Vom avea şi o sală pentru organizarea de evenimente, la mansardă", a menţionat proprietarul, Simion Mureşan.
Acestea ar urma să devină operaţionale în această toamnă, potrivit planurilor anunţate. "Mergem înainte cu lucrările la interior, cu cele începute şi autorizate şi ne dorim ca la sfârşit de octombrie să ne "mutăm" la interior. Până atunci sper să obţinem toate hârtiile, avizele şi autorizaţiile de care avem nevoie. Deocamdată nu ştiu când avem termen de judecată (cu vecinii nemulţumiţi de terasă, n. red.)", a menţionat Mureşan.
Amintim că în iulie Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererea formulată de Marius Pop şi Silvia Pleşa, vecini ai grădinii de vară de pe str. Iuliu Maniu, şi a dispus închiderea localului, fără somaţie şi fără trecerea unui termen. Decizia a fost una temporară, întrucât s-a admis doar o cerere de ordonanţă preşedinţială, până când procesul privind plângerea contravenţională formulată de vecini se va judeca şi se va da o soluţie definitivă. Proprietarul Boema, Simion Mureşan, a atacat ordonanţa de închidere a grădinii de vară şi a obţinut la final de iulie în instanţă suspendarea provizorie a executării silite a Ordonanţei preşedinţiale, cu privire la închiderea localului.
În consecinţă, terasa poate rămâne deschisă până la următor termen de judecată, aşteptat în această toamnă. Grădina nu a fost închisă de la reinaugurare, dar a operat fără autorizaţie de funcţionare. "Pentru partea de interioare am prevăzut izolări fonice, sper să nu mai avem aceleaşi probleme cu vecinii ca la grădina de vară. Dacă ar mai avea nemulţumiri şi pentru activitatea din spaţiile de interior ar fi dovadă de rea-credinţă. Noi oricum suntem în continuare deschişi să discutăm cu vecini", a subliniat Mureşan.
Ca primă etapă a proiectului gândit de noii proprietari, grădina de vară a fost redeschisă în iunie. Clădirea şi curtea au fost preluate de Mureşan în 2011, printr-o tranzacţie care s-a ridicat la 1 milion de euro, conform datelor făcute publice. După achiziţie proprietatea a mai stat în aşteptare aproape doi ani, dar în 2013 proprietarii au dat drumul lucrărilor de reamenajare şi au încheiat un parteneriat cu administratorii localului Toulouse pentru repunerea în funcţiune a grădinii, sub denumirea de Casa Boema.
Clădirea istorică a fost construită acum 180 de ani. Accesul se face pe o poartă, cu trecere printr-un gang spre curtea interioară, care are 800 mp. Terenul este de 1.330 mp, iar clădirea amplasată la frontul străzii e structurată pe patru niveluri (subsol, parter, etaj şi pod). Proprietatea a revenit în circuitul public odată cu Zilele Arhitecturii şi Photo România Festival.