Două firme clujene, în topul celor mai dinamice companii din domeniul IT&C

Două firme clujene, în topul celor mai dinamice companii din domeniul IT&C
Potrivit clasamentului Deloitte CE Technology Fast 50 2014, România se află pe locul trei din punct de vedere al celor mai dinamice companii din domeniul tehnologiei informaţiei. Din cele şase firme incluse în top două sunt din Cluj.

 

Patru dintre companiile prezente în clasament sunt nou-intrate, iar creşterea medie înregistrată de firmele româneşti din top este de 589%. Cinci companii sunt dezvoltatori de software, iar una este o firmă de internet. Două dintre ele au sediul în Cluj-Napoca, două în Bucureşti, una în Baia Mare şi una în Sibiu.

Aceste companii "sunt dovada faptului că inovaţia şi talentul pot face diferenţa chiar şi pe o piaţă foarte dificilă, precum cea a ultimilor ani", a afirmat, într-o conferinţă, managerul local al proiectului Fast 50 şi partener Deloitte România, Alina Mirea.

Cu un avans al veniturilor de 1.433%, compania ITNT din Sibiu ocupă locul patru în clasamentul regional, cea mai bună poziţie ocupată de o entitate românească prezentă în top.

Aflată pentru al şaptelea an consecutiv în clasament, Teamnet International Bucureşti este prezentă în două categorii: locul trei la categoria Big 5, care include companiile dinamice, prea mari ca venituri, pentru a concura, pe picior de egalitate, cu firmele mai mici din categoria Fast 50, şi poziţia 34 la categoria Fast 50, cu o creştere de 424%.

Softelligence Bucureşti s-a plasat pe locul 27 (cu o rată de creştere de 459%), urmată de Life Is Hard SRL CLuj-Napoca (453%, locul 28). Fortech Cluj-Napoca (403%, locul 37) şi Trencadis Baia Mare (362%, poziţia 42).

Creşterea medie în rândul companiilor prezente în clasamentul Fast 50 a urcat la 698% de la 671%, în 2013, dar cu mult sub media de 1.026% înregistrată în 2012.

Zece ţări au contribuit la clasamentul Fast 50 din acest an, respectiv Polonia (17), Ungaria (10, România (6), Croaţia (4), Cehia, Lituania şi Slovacia (câte 3 fiecare), Serbia (2), Bulgaria şi Estonia (câte una fiecare).

Dintre cele 50 de companii, 26 sunt prezente pentru prima oară, zece au urcat în clasament, iar 14 au coborât. Şi în acest an topul este dominat de firmele de software (26), urmate de companiile de internet (12) şi cele de telecomunicaţii/networking (6).

Raportul include totodată un sondaj efectuat în rândul directorilor generali ai companiilor care şi-au depus candidatura pentru un loc în clasamentul Deloitte, care arată că inovaţia (20%) este cea mai mare provocare de management cu care aceştia se confruntă.

Accesul la mâna de lucru specializată (28%) şi climatul economic general (20,6%) sunt cele mai mari ameninţări pe care directorii acestor companii le identifică. Mai mult de jumătate din directori (54,7%) anticipează o dezvoltare organică, iar 39,1% se aşteaptă la extindere internaţională.

În ce priveşte veniturile companiilor, 33,8% din respondenţi estimează o creştere care variază între 26 şi 50%, în 2014, iar 52,3% au în plan creşterea cheltuielilor cu cercetarea şi dezvoltarea în următorii doi ani.

Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie să aibă venituri anuale de cel puţin 50.000 euro în fiecare an, între 2009 şi 2013, minim cinci ani de activitate, sediul într-o ţară din Europa Centrală, să dezvolte sau să producă tehnologii patentate sau să facă investiţii substanţiale în cercetare şi dezvoltare şi să aibă o structură de acţionariat care exclude subsidiare deţinute majoritar de entităţi strategice.

Comenteaza