Teodorovici promite 80% absorbţie a fondurilor europene

Teodorovici promite 80% absorbţie a fondurilor europene
Prezent la Cluj, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, susţine că, la finele anului viitor, România va închide exerciţiul financiar european 2007-2013 cu un grad de absorbţie a fondurilor europene de 80%. El mizează pe simplificarea procedurilor.

„De când am venit eu ministru, am ajuns de la 8% la 44% grad de absorbţie, 2014 se va închide undeva pe la 55%, iar anul 2015 se va închide cu aproximativ 80%. Va fi greu de depăşit acest prag din cauza problemelor de natură tehnologică. În zona mediului şi a transporturilor sunt cele mai mari riscuri de pierdere a fondurilor europene. Dar există şi domenii, cum sunt capitalul uman şi competitivitatea, unde putem ajunge la 100%", a afirmat Teodorovici. El pune creşterea relativ accelerată a ratei de absorbţie pe seama simplificării procedurilor.

„Spre exemplu, înainte, pentru privat, banii se alocau e ani, ceea ce era o crimă. Toţi banii trebuie puşi de la bun început, în acest fel se vor cheltui mult mai repede, nu pe final cum face azi şi vom putea alege sectoarele importante, nu frizeriile, ci exportatorii. Până acum statul voia să transfere riscul de pe sine în spinarea privatului, de acum nu mai cerem privatului scrisoare de confort, garanţie bancară, ci doar o declaraţie pe propria răspundere, că va depune banii când va fi nevoie", a explicat ministrul.

El a detaliat pierderile pe care le-a suportat România până acum. „Avem corecţii financiare de un miliard de euro. Eu la asta îi spun preţul prostiei. Datorită sistemului prost gândit, toate proiectele de până în 2011 sunt purtătoare de corecţii financiare până la închidere. În plus, în actualul exerciţiu financiar am pierdut alte şase miliarde de euro ca urmare a proastei negocieri pe care a făcut-o preşedintele Traian Băsescu direct cu Comisia Europeană", a afirmat Teodorovici.

 

Comenteaza