IT-iştii talentaţi, căutaţi la export. Olandezii cumpără o soluţie inovatoare "made in Cluj"

IT-iştii talentaţi, căutaţi la export. Olandezii cumpără o soluţie inovatoare
Printivate, companie de tehnologia informaţiei fondată de clujeanul Adrian Mureşan, a fost achiziţionată de către cea mai importantă platformă dedicată printării 3D din lume.

Mureşan (31 de ani) s-a alăturat primului program Spherik Accelerator de la Cluj în 2014, cu obiectivul de a dezvolta un produs unic pentru optimizarea printării 3D. În timpul programului, cu suportul mentorilor, a reuşit să creeze o tehnologie inovatoare, ce reduce timpul şi materia primă necesare printării cu până la 65%. 
 
În baza feedback-ului iniţial primit pe piaţa din România, Printivate s-a transformat dintr-un serviciu digital dedicat platformelor online care comercializează modele 3D în unul care repară modelele 3D, dedicat companiilor din domeniul arhitecturii.  La momentul achiziţiei de către grupul olandez 3D Hubs, aceasta funcţiona ca un serviciu general de procesare a modelelor 3D.

„Acum avem suportul unui partener puternic, ce ne va ajuta să ajungem la milioane de oameni din întrega lume, ajutând centrele de printare 3D să își automatizeze fluxul de lucru și să satisfacă mult mai eficient nevoile clienților”, a declarat Adrian Mureşan. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică. 

Se mută la Amsterdam
 
Mureşan va activa în cadrul departamentului de cercetare al 3D Hubs din Amsterdam, iar Pritivate este în proces de integrare în această companie. „Scopul nostru e să dezvoltăm cea mai eficientă soluție de printare 3D pentru profesioniștii care lucrează în design și fabricație. Vom atinge acest obiectiv prin integrarea celor mai avansate tool-uri direct în platforma 3D Hubs. Achiziția Printivate este un alt mare pas înainte”, adaugă directorul general al 3D Hubs, Bram de Zwart
 
„Avem un accelerator și o viziune unică, ce ne permit să susținem fondatorii de start-up-uri, ajutându-i să își construiască echipe în paralel cu produsele. Adrian va avea echipa și resursele necesare pentru a construi mai departe pentru milioane de utilizatori din întreaga lume.

Faptul că primul nostru program de accelerare a dus la o astfel de realizare ne validează munca şi efortul constant de a ne sprijini elevii și după încheierea programului structurat de accelerare”, afirmă Jennifer Austin, managing director la Spherik Accelerator.

Clujul, centru global al antreprenoriatului

Printarea 3D este o tehnologie care are puterea de a schimba lumea, creând noi oportunități în arhitectură, artă, design de produs, medicină. Prin intermediul ei se poate crea de la o jucărie unicat la o proteză personalizată pentru o persoană cu dizabilităţi. În spatele acestei tehnologii se află calcule complexe, necesare astfel încât computerele să înțeleagă cum ar trebui să arate design-ul 3D în lumea reală.
 
3D Hubs este o platformă online dedicată serviciilor de printare 3D, cu o rețea de imprimante în 20.000 de locații din 150 de țări. Ea a primit o investiție de 7 milioane de dolari în 2016. Acceleratorul Spherik este un program destinat startup-urilor, care oferă un suport real pe partea de produs, strategie, marketing și scalare. Acesta conectează startup-urile cu resursele de care au nevoie pentru a construi un business de succes, de la parteneri la investitori. 
 
Acceleratorul este condus de o echipă formată din o americancă şi trei români: Jennifer Austin, Radu Iuhas, Bogdan Colceriu, Vlad Iuhas. Spherik reuneşte la Cluj startup-uri din 10 țări, ajutând orașul să devină un centru global în antreprenoriat. Centrul din Liberty Park lucrează cu startup-uri cu potențial de-a lungul întregului an, urmând în curând să lanseze un nou program. 

Comenteaza